vrijdag 31 januari 2014

Vrijdag = Etsy dag



Een hele poos heeft de serie "Vrijdag = Etsy dag" stil gelegen, maar ik wil de berichtjes nieuw leven inblazen. Al was het alleen al omdat deze logjes populair bleken, iets dat me pas duidelijk werd toen Blogger de statistieken per bericht invoerde. Verder kun je bij heel veel Nederlandse shops nu ook gewoon met je bankrekening betalen. Het is nog tamelijk onbekend, maar je hebt echt geen Paypal of creditcard meer nodig!



Vandaag neem ik alvast een klein voorschotje met een paar producten uit mijn Etsy-winkeltje die recent verlopen zijn en die ik ook niet meer zal herplaatsen. Als je ze nog wilt kopen, dan is dit de laatste kans. Over de prijs valt te onderhandelen, je kunt per mail contact met me opnemen. Anders zal ik ze zelf versturen, weggeven als cadeautje of zelf houden.

donderdag 30 januari 2014

Vooruitgang babydeken



Lustig haak ik voort en boek daarbij flink wat vooruitgang. Niet door me helemaal aan het patroon te houden overigens, zo heb ik bijvoorbeeld bovenaan "leeuwerikpootjes" toegevoegd. Eerst maak je twee rijen vasten en vervolgens haak je een toer in een contrasterende kleur. Elke vierde steek (bijvoorbeeld) is daarbij een steek die gemaakt wordt in de opening van de eerste toer, dus twee rijen lager. Je kunt de leeuwerikpootjes laten verspringen of juist kiezen om ze boven elkaar te haken. Er zijn vast nog wel andere benamingen voor deze steek in omloop.

woensdag 29 januari 2014

WIP oftewel Work in progress Wednesdays



WIP Wednesdays is een initiatief van Sharon B. van de blog Pintangle. Het bestaat al langer, maar tot nu toe deed ik niet mee. Gezien mijn talrijke halve werkjes op handwerkgebied, leek het me een goed idee om aan te haken. Hierboven zie je een van mijn grotere borduurprojecten. Ooit komt het boven de bank te hangen, ooit ....

Om er een zwengel aan te geven, zal ik dit werkstuk voorlopig elke week laten zien en er minstens een uur aan borduren. Dit is een soort nulmeting, waarbij je de huidige staat kunt bekijken. We zullen zien!

dinsdag 28 januari 2014

Warme truiendag



Op vrijdag 7 februari is het weer Warme truiendag. Er zijn leuke acties, o.a. van het Textielmuseum. Daar kun je meebreien voor positieve energie. En natuurlijk word je opgeroepen om zelf mee te doen en de verwarming een graadje lager te zetten.

Overigens heb ik zeer koude herinneringen aan de Warme truiendag. Een aantal jaren geleden deden we als school ook mee en toevallig moest ik die vrijdag 's ochtends op de dependance van onze school zijn. Het waren op dat moment een paar groepen kinderen in een noodgebouw en ik moest werken in de speelzaal. Nou bleek er daar geen andere keuze te zijn dan de verwarming aan of de verwarming uit. In de speelzaal was in ieder geval gekozen voor verwarming helemaal uit en buiten vroor het. Helaas was het ongeveer of ik buiten zat, met een temperatuur in het houten gebouwtje van naar schatting 10 graden. Wat was het koud!

Gelukkig werd ik 's middags weer op het hoofdgebouw verwacht. Daar duurde het meer dan een uur voordat ik weer warm was en daarna kreeg ik het zelfs veel te heet. Toevallig was het daar namelijk theatermiddag, waarbij alle leerlingen in de aula worden gepropt. Samen geven ze zoveel lichaamswarmte af, dat de verwarming uit gaat en de ramen open. Zelfs dan is het nog te warm, ook als het buiten vriest!

maandag 27 januari 2014

Kerstkaart in januari



Ooit ben ik van plan geweest om mijn kerstkaarten in 2013 zelf te borduren. Tijd genoeg, dacht ik. Het is er niet van gekomen.

De fijne motoriek was daarbij een aardig struikelblok. Vlak na mijn hersenoperatie in mei kon ik geen letter op papier krijgen. Toen ik na een paar weken weer thuis was, viel het schrijven helemaal niet mee. Dagelijks oefende ik in een boekje, waarin ik soms nog wel eens met verwondering kijk.

Nou is het zo dat van alles niet meer als vanzelf ging. Lopen bijvoorbeeld. Het kostte toch wel een week voor ik weer zonder steun durfde te lopen. Breien kon ik overigens na twee dagen al weer, dat was een leuke ontdekking. Pianospelen heb ik pas in de zomervakantie geprobeerd, tot ik weer een aanvaardbaar niveau had.

Een onverwacht effect was het kaarten maken. Het kostte ontzettend veel moeite om een passepartout-kaart te voorzien van een nette afwerking en het was eigenlijk onmogelijk om zelf zo'n kaart te maken, zoals ik gewoon was. Maar .... het gaat weer. De eerste kerstkaart is dus in januari al gemaakt en er liggen nog meer borduursels te wachten.

zondag 26 januari 2014

Een knoop in kogin



Het productieproces van deze ene knoop in kogin heeft nogal veel tijd gekost. Dat zie je er niet aan af. Maar omdat de knoop op linnen is gemaakt, was het noodzakelijk om de rand van de stof om te naaien met een dicht op elkaar staande zigzagsteek. Daar gebruikte ik mijn naaimachine voor, maar de machine weigerde regelmatig dienst. Het was dus een langdurige zaak.

Vervolgens heb ik in kogin erop geborduurd, ook een heel gepriegel. Daarna heb ik er een knoop van gemaakt, waarbij de stof uiteindelijk toch niet precies in het midden zit. Geen proces om te herhalen, het blijft even bij de ene knoop in kogin. Maar ik ben wel blij met het resultaat, ik denk dat ik de knoop zelf ga gebruiken!

zaterdag 25 januari 2014

Update gehaakt babydekentje



Tot mijn frustratie ben ik tamelijk wat tijd bezig geweest met het babydekentje, zonder echt op te schieten. Ok, aanvankelijk was het mijn eigen schuld. Ik dacht het patroontje van de "chevron rand" wel te kunnen onthouden, maar was steeds één steek vergeten in de eerste toer. Verderop leverde dat onoverkomelijke problemen op, uithalen dus maar.

De rand is weer opnieuw gehaakt en ik deed dat 's avonds laat, in de bus en in de wachtkamer. Eerlijk gezegd was ik ervan overtuigd dat het nu goed zou gaan. Aan het einde van de vierde en laatste toer telde ik de steken, want het trok wel een beetje. Bleek ik meer dan dertig steken minder te hebben! Een beetje boos trok ik bijna de hele rand uit. Dat was niet nodig geweest, want na enig nadenken bleek de fout in de vierde toer te zitten. Dit keer was het een fout in het patroon. Er stond namelijk dat je de dubbele stokjes samen moest haken, maar dit bleek niet het geval te zijn.

Moraal van het verhaal: toch zelf een beetje nadenken, ook al is het laat op de avond. Het aantal steken behoort natuurlijk gelijk te blijven en het scheelt heel veel tijd als je dat even controleert!

NB Uiteindelijk blijk ik het toch fout gedaan te hebben. I.p.v. drie dubbele stokjes uit één steek in toer 1, heb ik drie dubbele stokjes uit drie opeenvolgende steken gemaakt. Het patroon is dus echt goed!

vrijdag 24 januari 2014

Grijze sjaal



De grijze sjaal is ook af. In zekere zin is het meer van hetzelfde voor de lezer van deze blog. Ik kan in ieder geval de link naar het patroon geven, dat te vinden is op Ravelry. Wel heb ik een kleine aanpassing gedaan, daar ik niet met naalden 12 maar met naalden 6 breide. Het gaat nog snel genoeg! Ik had dus 20 steken op de pennen en dat betekende dat ik iets anders uitkwam. Waar het echter op neer komt is dat je vier naalden breit zoals de steken zich voordoen en dan wissel je van recht naar averecht en van averecht naar recht. Vervolgens brei je weer vier naalden enzovoorts. Voor het mooie had ik trouwens een iets bredere sjaal kunnen maken, het breisel is nu ongeveer 18 centimeter breed. Het had ietsje meer mogen zijn. Wel een heel snel patroon om gedachteloos voor de tv te breien!

donderdag 23 januari 2014

Leuke links


  • Voor redwork of een andere vorm van vrij borduren zijn deze patronen heel geschikt.
  • Dit monochrome borduurpatroon is hier uitgevoerd in rood, ik denk dat het ook erg mooi is voor blackwork.
  • De ontwerpster Lesley Teare stelt voor de lezer gratis kruissteekpatronen beschikbaar. Als je even rondkijkt op de site zie je dat er een heleboel zijn en er zijn prachtexemplaren bij!

woensdag 22 januari 2014

Nieuw haakproject



Met één finish in de pocket en de tweede (de grijze sjaal) zeer nabij, mocht ik van mezelf wel een nieuw project starten. Er waren verschillende verleidingen, het is uiteindelijk de deken van little woollie geworden. Elizabeth wees me er nogmaals op, al had ik de deken al langer in de peiling. Zelf maakt ze trouwens de zeer populaire CAL die ook in het Nederlands wordt vertaald.

Aangezien ik een babydekentje haak, gaat het vooralsnog vrij snel met dit project. Je zult het regelmatig voorbij zien komen, want ik weet al voor welk kindje het wordt!

maandag 20 januari 2014

Het vest is af!



De laatste steekjes zijn toch een dag later gezet dan ik gepland had, het petrol vest is echter af! Op een geheel zonloze dag heb ik buiten een foto trachten te maken. Dat viel niet mee, al geeft het een indruk. Ik ben van plan om het nat te maken en te spannen, in de hoop dat het iets rechter zal worden. Met name de knoopbiezen baren me een beetje zorgen, omdat ze iets te groot zijn.

Het patroon komt uit het tijdschrift Simply breien 2013 nummer 5 in de Nederlandse vertaling. Het is goed te doen, maar er zitten twee foutjes in:
- Het schema van het ajourpatroontje is in de zevende pen niet geheel correct. Het tweede vakje van rechts behoort geheel ingekleurd te zijn, i.p.v. het tekentje voor twee steken samenbreien te bevatten.
- Er staat bij de voorpanden dat je eindigt met het afkanten van 2x6, 2x7 of 2x8 steken afhankelijk van welke maat je breit. Dat is niet goed. Je kunt bij het achterpand zien hoe je aan het eind wel moet afkanten. In het geval van maat 38/40 heb ik het gecheckt: het behoort 3x7 steken te zijn, dan kom je uit met het aantal steken.

In mijn geval is de knoopbies van beide voorpanden iets te wijd. Als ik het nog een keer zou breien, dan zou ik iets minder dan de voorgeschreven 160 steken opnemen of in de eerste naald een aantal steken minderen.



Op de Lijnmarkt in Utrecht vond ik trouwens prachtig passende knopen bij Baars en Van de Kerkhof. Met vooruitziende blik fotografeerde ik ze alvast een paar dagen geleden in de zon. Door het verschil in licht lijken de knopen een andere kleur te hebben dan het vest, maar dat is niet zo.

De kraag van het vest kun je hieronder zien. Ook de kraag is aangebreid en ik denk dat het ongeveer wel het juiste aantal steken zijn. Halverwege ben ik geswitcht van naalden 3,5 naar naalden 3, zodat de bovenkant iets strakker werd. Het oorspronkelijke patroon schrijft overigens naald 3,25 voor.


zondag 19 januari 2014

Snelle sjaal



Vandaag hoop ik het in elkaar zetten van het petrol vest te voltooien. Het is een hele klus en tamelijk precies werk ook nog. Een foto volgt snel, waarbij ik hoop op behoorlijk daglicht.

Gisteren was er in ieder geval zon genoeg om een paar foto's te maken, o.a. van mijn nieuwe breiproject. "Vrij kiezen" is er nog even niet bij, want er zijn twee winterprojecten die gebreid moeten worden. Veruit het snelste zal deze sjaal voltooid worden en hopelijk deze winter nog worden gedragen. Ik gebruik naalden zes en de IJslandse wol die ik al eerder liet zien.

Het is geen spectaculaire kleur, maar het is hopelijk wel een praktische keuze. Zowel qua wassen (niet al te veel) als wat betreft de draagbaarheid bij verschillende jassen, zou deze wol geschikt moeten zijn.

zaterdag 18 januari 2014

Bolletjes en bloemen



Ternauwernood is de kerstboom de deur uit of de bloembolletjes staan al klaar in de winkels. Een eerste teken van het voorjaar, net nu het wat kouder wordt. Ik heb er wel zin in, dus is er een klein potje blauwe druifjes aangeschaft. Het geborduurde werkje ernaast is toepasselijk en eerlijk gezegd heb ik zelfs het lammetje al van stal gehaald.

De lampionnetjes in het gehaakte vaasje vrolijken de tafel een beetje op. Het was zo kaal nu al de kerstversiering is opgeruimd. In de tuin is trouwens de camelia al gaan bloeien. Ik hoop dat het niet te vroeg is en dat de bloemen niet bevriezen.



vrijdag 17 januari 2014

Petrol vest



Het licht was gisteren werkelijk waardeloos, dus zullen jullie het eventjes met deze foto moeten doen. Het is de enige foto die nog ergens op lijkt.

Het petrol vest is af! Er zijn ook al boorden aangebreid, wat nog een flinke klus was. Dus ik ben helemaal klaar met het breiwerk. Het in elkaar zetten, volgt nog. Ik hoop dan ook een betere foto te maken van het vest, zodat je het echt kunt zien.

woensdag 15 januari 2014

Leuke links



Vandaag weer eens alleen borduurlinks, tenslotte de "corebusiness" van deze blog, al verlies ik dat wel eens uit het oog:
  • Mooie letters van het alfabet met een plaatje vind je hier, al is het alfabet halverwege blijven steken. Voor Pasen zijn er trouwens ook verschillende eieren te vinden.
  • Grappige haasjes kun je op deze Deense blog vinden. Hetzelfde thema is hier ook al gebruikt. Weinig steekjes en zeer effectief!
  • Ken je deze winterheks al? Of de zeemeermin of het lieve vogeltje bijvoorbeeld voor Valentijnsdag?
  • Natuurlijk heb ik de link al eens vaker gegeven, maar Permin heeft elke maand een nieuw borduurtje. In januari is het dit leuke hertje in het bos.

dinsdag 14 januari 2014

Zwart-wit werk



Een paar weken lang keek ik elke dag op markplaats, op zoek naar oude handwerkboeken. Er kwam nogal wat voorbij, dus ik ben er ook weer mee gestopt om niet teveel te verzamelen. Mijn laatste aankoop was het boek "Zwart-wit werk" van Geddes en McNeill. Het is in de jaren zestig in een Nederlandse vertaling verschenen bij Vermande in IJmuiden.



Hoewel het boek afgeschreven is door de openbare bibliotheek van Assen en niet in zo'n hele goede staat verkeert, ben ik er verrassend blij mee. Eigenlijk dacht ik dat er niet zo'n goed naslagwerk in het Nederlands was, op het gebied van blackwork. Het boek kent een redelijk uitgebreid historisch deel, waarna wordt overgegaan op "hedendaags werk".



Het woord hedendaags heb ik hier tussen aanhalingstekens geschreven, omdat het boek vijftig jaar geleden is geschreven. Maar eigenlijk zijn de aanhalingstekens niet noodzakelijk, want het boek is nog verrassend actueel.



Overigens zul je wel tevergeefs zoeken naar patronen in de zin van na te maken diagrammen. Er zijn wel voorbeelden te over, die je inspiratie geven. Mij wel in ieder geval!

maandag 13 januari 2014

[OT] Aan zee



Het nieuwe jaar zijn we goed begonnen. We bezochten namelijk op 1 januari 's ochtends het strand en we waren daar al om tien uur. Het viel trouwens niet mee om het warme bed te verlaten, al hadden we geen spijt. Lekker uitwaaien, want het was toch wel koud door de krachtige wind! Voordat de grote toestroom op gang kwam voor de nieuwjaarsduik, verlieten we Wijk aan Zee weer.

Bij de vloedlijn waren veel drieteenstrandlopers te zien en uiteindelijk lukte het me om er eentje wat dichterbij te halen met het fototoestel, zodat je het vogeltje ook kunt zien. De drieteenstrandloper is aan de kust regelmatig te zien vooral in de winter, waarbij opvalt dat ze groepsgewijs steeds achter de teruglopende golven aan lopen. Het valt hierdoor niet mee om een aardige foto te maken.

NB Op handwerkgebied ben ik nog steeds bezig met het vest voor mijn moeder van shetlandwol. Ik ben wel al een stuk gevorderd, maar er valt weinig interessants te zien.

zondag 12 januari 2014

Gekregen


Via via kreeg ik uit de nalatenschap van een oude mevrouw een en ander op breigebied toegeschoven. Daar ben ik altijd blij mee. In dit geval ging het om een heel stel breinaalden, wat restjes wol en deze pullover (met wol) die al aardig gevorderd is. Over de breinaalden beraad ik me nog. Er zijn er een paar die ik zelf kan gebruiken en de rest zou ik het liefst weggeven. Maar dan wel aan iemand in dezelfde stad, want het weegt behoorlijk wat. Nog afgezien van de punten aan de breinaalden, die opsturen bemoeilijken.

Tja en wat zal ik met de pullover doen? Iemand een goed idee? Misschien kan ik wel verder breien, maar de maat is echt veel te groot.

Over de bolletjes kan ik me slechts verbazen. Ze zijn vaak van uitgehaalde wol en lijken overgebleven van diverse breiprojecten. Moet je mijn voorraad eens zien, ik heb werkelijk nog van alles in de kast liggen. Het is vele malen meer.

zaterdag 11 januari 2014

[OT] Social Sofa



Vlak bij ons huis staan sinds kort twee banken, zogenoemde social sofa's. Het is een voorlopige plek, over een paar maanden worden ze in een nog aan te leggen parkje gezet.



Het is een gezamenlijk project waarbij een kunstenares, leerlingen van de brede school en buurtbewoners betrokken waren.



Een aardig initiatief, waarvan de vormgeving me wel aanspreekt. Zeker van dichtbij zijn ze mooi om te zien.



Helaas staan ze nu meestal in de schaduw en valt het niet mee om er goede foto's van te maken.



Zeker geen uniek project, kijk maar eens naar de foto's die te zien zijn op socialsofa.com. Toch vind ik "onze" een van de mooiste!

vrijdag 10 januari 2014

De breitechniek Mor Astrup



Zoals beloofd hierbij het patroon en de manier van breien van de donkerrode sjaal. Ik begin met het patroon, want dat is het simpelst. Dat heb ik namelijk gevonden op Pinterest door te zoeken naar Mamma Astrup Strikk. Het patroon herhaalt zich elke 16 steken, dus je hebt een veelvoud van 16 steken nodig + 2 kantsteken.

Nu het breien zelf. Dat is ook tamelijk eenvoudig, omdat er alleen recht gebreid hoeft te worden. Je werkt met twee kleuren, die goed contrasteren met elkaar en een rondbreinaald in verband met het aantal steken. Afwisselend brei je een naald in kleur A en een naald in kleur B. Je begint elke naald met een nieuwe draad, waarbij je een stukje laat hangen. Ook aan het uiteinde laat je een stukje over. Straks maak je van al deze draden vlechtjes en vorm je zo de franje van de sjaal. In verband met de franje is het noodzakelijk dat je de sjaal in de lengte breit. Je hebt dus een heleboel steken.

Aan de zijkanten heb ik twee naalden in kleur B, twee naalden in kleur A en daarna weer twee naalden in kleur B gebreid, om de rand te vormen. Elke naald werd met een nieuwe draad begonnen, zodat ik overal vlechtjes voor de franje kon maken. Daarna startte ik met het patroon. Ik breide een naald in kleur A waarbij ik de witte vakjes op het patroon gewoon recht breide en bij de zwarte vakjes haalde ik een steek averecht af. Vervolgens breide ik alle steken recht in de volgende teruggaande naald in kleur B. De heengaande naald werd weer gemaakt volgens de tweede naald van het patroon in kleur A en in de teruggaande naald werden alle steken recht gebreid in kleur B.

Zo gemakkelijk is het, al duurt het toch een flinke tijd voordat de sjaal af is. Als je niet bekend bent met deze techniek, zou ik eerst een proeflapje maken om te zien of het effect en de techniek je bevalt.

woensdag 8 januari 2014

Give-away Anni-Tas



Een leuk uitvloeisel van de adventskalender, is dat ik de haarspeldjes gewonnen heb. Of eigenlijk een DIY-pakketje. Joehoe! Daar ben ik nog veel blijer mee. Joyce van de blog Anni-Tas heeft dit aantrekkelijke geheel samengesteld. Zoals ze zelf schrijft, kun je er wel honderd haarspeldjes van maken. Dat ben ik niet van plan, maar het is moeilijk om te beheersen en er niet meteen aan te beginnen. Er zijn zes naaimachinespoeltjes met garen, veel lapjes vilt, zakjes met kralen, een kaart en een heel leuk zakje met allerlei soorten versiering.

Het te breien vest wacht echter nog elke dag op mij, ik moet de kerstboom planten in de tuin, stofzuigen, boodschappen doen, nou ja je snapt het plaatje ....

Devrita in Apeldoorn



Op Marktplaats vond en kocht ik bovenstaand klein boekje van de firma Devrita oftewel De Vries uit Apeldoorn in borduurgarens. Heel veel wijzer ben ik verder niet geworden, al is het wel zo dat deze textielfabriek van 1936 tot en met 1982 ingeschreven stond in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Verder ben ik te weten gekomen dat het textielmuseum in Tilburg dit boekje ook in de bibliotheek heeft. Weet iemand nog meer?

dinsdag 7 januari 2014

Leuke links



Zoals je ziet gebruik ik een nieuw plaatje in het nieuwe jaar, verder worden de links op de vertrouwde wijze opgesomd. Vandaag zijn het uitsluitend haaklinks:
  • De sneeuwman hoort bij een serie kerstpoppetjes, maar kan natuurlijk ook nog in januari.
  • De gehaakte deken van Jolanda en Terray is al voordat ze met deze CAL begonnen zijn, een grote hit. Het Engelse origineel is hier te vinden en op Ravelry zijn een aantal exemplaren al te bekijken,
  • Veel simpeler maar mooi, is deze deken.
  • Als je liever een klein projectje maakt, dan kun je ook kiezen voor deze roos.

maandag 6 januari 2014

Allergisch



Van Shetlandwol ben ik een vest voor mijn moeder aan het breien. Het is voor haar verjaardag en zou dus eigenlijk aan het eind van de maand klaar moeten zijn. Ze heeft de wol zelf uitgezocht, dus ik ben er zeker van dat ze de kleur mooi vindt.

Maar ... ik ben nogal allergisch voor wol en kan er behoorlijk van gaan niezen. Niet te lang breien aan het wollen vest dus en ten tijde van de bestraling ben ik helemaal gestopt zelfs. Ik was bang dat mijn neus verstopt zou raken, terwijl ik elke werkdag tijdens de bestraling een masker moest dragen. Het ademhalen met masker ging niet heel eenvoudig, al hielp het wel dat een aardige laborante gaatjes maakte ter hoogte van mijn neusgaten. Ze hoorde me "piepen" namelijk en dacht dat ik zo makkelijker zou ademen. Het hielp zeker.

Terug naar de vraag of ik het op tijd af krijg. Ik brei er in ieder geval elke dag aan en zoals je ziet schiet het achterpand al op. De voorpanden zijn al klaar. Dan resteren nog de mouwen, die gewoon in boordsteek en tricotsteek gemaakt zullen worden. Het in elkaar zetten en het breien van de randen is de laatste klus. Als het stil is op mijn blog, dan weet je wat ik aan het doen ben!

zondag 5 januari 2014

Haakboekje (2)



Het eerste deel van dit oude haakboekje uit de praktische Beyer-serie stelde ik al beschikbaar in een eerder bericht. Vandaag volgt het tweede en laatste deel. Je kunt het downloaden door hier te klikken.

Het donkerpaarse kleed komt trouwens van afbeelding 13 van deze publicatie. Ik heb slechts één vraag om het uitgeschreven patroon gekregen, dus ik beperk me tot deze verwijzing naar het goede patroon.

zaterdag 4 januari 2014

Give-away: de uitslag



Met behulp van deze site is de uitslag als volgt bepaald:

3 Patti
1 Simonne
2 Betsy
5 Kirsten
4 Rita

Patti, Simonne en Betsy hebben dus een uiltje gewonnen. Ik zal ze bericht sturen (als hun profiel een e-mailadres bevat), zodat er een envelop met uiltje hun kant op komt. Nemen jullie anders zelf even contact op met mij?

vrijdag 3 januari 2014

Onderzettertje



Voor het jongste projectje op plastic canvas, heb ik de stekenlap tevoorschijn gehaald om een geschikte steek uit te zoeken. Nou ja, projectje .... Het kost tamelijk wat moeite om de naald door te halen met een dikke draad acryl. Die dikke draad is nodig om het plastic canvas geheel te bedekken, anders vind ik het niet mooi.



De gebruikte steek wordt door mij de pijlpuntsteek genoemd, maar het ontbreekt me aan een officiële Nederlandstalige benaming. Ik heb ook het bijbehorende diagram uit de oude doos gehaald. Tal van lezers hebben 'm nog niet gezien, denk ik. Ik borduurde en plaatste deze steek in oktober 2009, ruim vier jaar geleden.



Om er een bruikbare set onderzettertjes van te maken, moet ik er trouwens zes borduren. Dus ik heb nog aardig wat te gaan.

De achterkant ziet er nu zo uit als je hieronder ziet. Zal ik de onderzettertjes nog bekleden met vilt?


donderdag 2 januari 2014

Trollenwol, een winkel in Driebergen



Al een poosje stond een bezoek aan Trollenwol op mijn wenslijstje. Kort geleden had ik dikke wol nodig voor een sjaal en kwam het ervan. Het is echt een prachtige winkel met een grote sortering. Ze schrijven zelf op hun website dat ze gespecialiseerd zijn in Scandinavisch brei-design en dat lijkt me te kloppen. Ze hebben de mooiste garens om mee te breien, zowel dun als dik. Aan dat moois hangt natuurlijk over het algemeen wel een prijskaartje ....

Zoals je ziet kwam ik thuis met drie bollen van bovenstaande IJslandse wol voor een sjaal. Zelf kan ik niet zo goed tegen wol (allergisch en vind het al gauw kriebelen), maar het lijkt me een lekkere dikke sjaal te worden. Dat is nou precies de bedoeling van de ontvangster, dus dat zit wel goed. Nu een patroon zoeken. Wordt het de Chunky Woven Scarf van Torya Winters of kies ik voor de Chunky Beginner’s Scarf van Linda Wilgus? We zullen zien, eerst maar eens een vest voor mijn moeder breien.

NB Als je Trollenwol daadwerkelijk wilt bezoeken, dan is het goed om te weten dat de winkel iets achteraf ligt. Niet helemaal aan de straat dus. Het huisnummer is 91, dat helpt ook bij het zoeken.

woensdag 1 januari 2014

Mooi rondje



Misschien lijkt het je meer iets voor december en dan heb je wel een punt, want je kunt dit rondje ook als kerstbal gebruiken. Zomaar, vind ik ze echter ook leuk. Mijn inspiratiebron vond ik hier en naast dit artikel heb je verder alleen wat restjes wol en een kleine cirkel van plastic canvas nodig. Ja, je leest het goed: plastic canvas!

Een echte fan ben ik niet, maar je weet je misschien nog te herinneren dat ik allerlei steken uitgeprobeerd heb op een stekenlap op plastic canvas. Dat bleek verrassend bruikbaar materiaal, al was de dubbele draad katoen waarmee ik borduurde niet zo geschikt. En het hoeft ook niet altijd lelijk en opzichtig te worden, zoals eerlijk gezegd mijn eerste gedachte was.

Er zullen zeker nog meer projectjes met dit materiaal volgen!