Pagina's
▼
zaterdag 30 november 2019
Om niet te vergeten: pendibules
In de aanloop naar Kerstmis maakte ik in 2008 een paar pendibules, die nog steeds gebruikt worden als kerstversiering in ons huis. De links die ik toendertijd gaf naar de patroontjes, zijn helaas geen van allen meer actueel. Toch kun je gelukkig nog veel hoekpatronen en randjes vinden bij Tantes zolder bijvoorbeeld bij het tabblad "randen".
donderdag 28 november 2019
North&South
In het Catharijneconvent in Utrecht is tot en met 26 januari 2020 een tijdelijke tentoonstelling met de naam North&South. Vorige week dinsdag hebben we de tentoonstelling bezocht en het was de moeite waard. Bovendien was het (aan het begin van een doordeweekse dag) niet zo gek druk, zoals eerder wel bij onder meer de tentoonstelling "Bij ons in de Biblebelt".
De tentoonstelling opent met een houten Mariabeeld uit de 13de eeuw. Het is het oudste Mariabeeld dat het Catharijneconvent bezit en het is heel bijzonder dat een dergelijk beeld uit West-Europa geconserveerd is. Op minder centraal gelegen plekken, die bovendien geen beeldenstorm hebben doorstaan, zijn er vandaag de dag meer bijzondere kunstwerken uit de middeleeuwen nog te bewonderen.
North&South gaat specifiek over Noorwegen en Catalonië. Voor het eerst zijn topstukken uit beide landen bij elkaar gebracht in één tentoonstelling. Het blijkt dat op een aantal punten de kunstuitingen in het hoge noorden en het zuiden sterk verwant waren.
In die tijd werd er meer gereisd dan weleens wordt gedacht: o.a. handelaren, pelgrims, ridders en kerkdienaars zorgden voor een verspreiding van een overeenkomende beeldtaal.
Hierboven is een Catalaans altaarfrontaal uit het laatste kwart van de 12de eeuw te zien. In de centrale mandorla is Maria te zien. Daar omheen zijn vier scènes uit het verhaal van de heilige Margaretha te zien.
Wat verder inzoemend zie je een interessante manier van versieren, waarbij de kledingstukken steeds ellipsvormig zijn ingevuld. Daarnaast vallen de draken en andere monsters op.
Ook mooi om te zien is de rand, die meegeschilderd is en dus origineel lijkt in mijn ogen.
Naast het Catalaanse stuk, is het Noorse altaarfrontaal met de heilige koning Olav te zien. Het is ruim een eeuw jonger, maar presenteert op een zelfde manier vier scènes uit het verhaal van koning Olav rond een centrale figuur. In dit geval is deze figuur trouwens ook koning Olav.
In de tentoonstelling wordt de nadruk gelegd op de overeenkomsten tussen het Noorden en het Zuiden. Qua opbouw van de frontalen én wat betreft een aantal details zie ik die overeenkomsten zeker. Let bijvoorbeeld eens op de geschilderde handen.
De verschillen zie ik echter ook duidelijk. Daar wordt verder bij de tentoonstelling niet zo de nadruk op gelegd, maar de invloed van respectievelijk Moren en Vikingen is er wel.
Tot slot laat ik Maria nog eens zien. Zij speelt in de rest van de tentoonstelling een belangrijke rol. Hoe dan? Ik zou zeggen: ga zelf kijken als je in de buurt bent!
dinsdag 26 november 2019
Vernieuwing blogroll (2)
Half oktober schreef ik al over de vernieuwing van mijn lijstje met blogs. Als je de rechterkantlijn af en toe bekijkt, dan zie je dat ik nog het een en ander heb toegevoegd. Daarbij probeer ik me te concentreren op het hoofdonderwerp van mijn blog, namelijk borduren.
Bij het opnemen van Happiness is cross stitching heb ik even geaarzeld, gezien het deels commerciële doel van deze blog. Maar de (gratis) patroontjes van de minikatjes zijn heel leuk en dat heeft de doorslag gegeven. Le blog friendstitch is zeker het vermelden waard, maar zou beveiligingsproblemen met je virusscanner kunnen geven. Gaat het mis door deze Franse site? Laat het me dan beslist weten.
Een befaamde blog die grotendeels over haken gaat, is Attic 24. Het is een groot kleurenfeest en altijd leuk om te bekijken, zelfs als je niets met haken hebt of moeite hebt met het Engels. Verder lees ik ook geen Russisch en de posts van Aliolka zijn onregelmatig. Doordat er vaak gratis kruissteekpatronen aan zijn toegevoegd, is het de moeite waard om deze blog toch te volgen. Tip: zoek het label схемы, dan vind je hier de meeste patroontjes.
zondag 24 november 2019
Tussen herfst en winter
Van de ene kant is het volop herfst met mooi gekleurde bladeren aan de bomen en behoorlijk nat weer. Het doet me denken aan een Sinterklaasliedje waarvan ik de tekst mooi vind: "November met regen en sliknatte wegen, dat is niets gedaan".
Van de andere kant is het echt al koud, tenminste dat vind ik. Met bijvoorbeeld bevroren autoruiten en leuke wintervogeltjes in de tuin.
Dus heb ik een beetje spoed achter de afronding van dit haakwerkje gezet. In de plantenbak is het een aardig geheel zo. Over een maandje maak ik er een winter/kersttafereeltje van.
vrijdag 22 november 2019
Leuke links
Nu de winter nadert, wordt er meer gehandwerkt o.a. voor Kerstmis. De hoogste tijd dus voor een paar "leuke links":
- Een aantal borduurpatronen met kerstbomen kun je hier downloaden.
- De bovenste twee haakpatronen van (flinke) engeltjes zijn gratis patronen, de rest kun je kopen.
- Soms heb je behoefte aan breipatroontjes voor baby's. Ik vind het in ieder geval erg leuk om een zelfgemaakt kledingstuk te geven.
woensdag 20 november 2019
Om niet te vergeten: Kerstballen
In 2008 schreef ik ook de kerstballen ontwerpwedstrijd uit. Het werd een groot succes en de diversiteit was groot.
Als je een compleet overzicht wilt hebben, dan kun je deze selectie van blogberichten bekijken. Je krijgt er dan meteen een paar gebreide exemplaren bij, daar kan ik niets aan doen.
maandag 18 november 2019
Kerstkaarten
Er is alvast een start gemaakt met de kerstkaarten voor 2019. Ze zijn niet helemaal af en er moeten er zeker nog meer volgen. Maar dit wordt het ongeveer: een vijfpuntige ster van opnieuw gebruikte kerstkaarten. Oftewel upcycling!
Natuurlijk vind ik de ene ster beter geslaagd dan de andere, maar ik word steeds beter in het knippen van de ster uit het juiste deel van de kaart.
Als malletje gebruikte ik aanvankelijk een patroontje van een blog. Al spoedig ontdekte ik dat er ook gewoon in Word onder het kopje vormen een vijfpuntige ster zit. Veel makkelijker, dan kun je elk gewenst formaat kiezen.
Ter afwerking gaat er nog iets gebeuren met een kerstlintje en onze namen.
zaterdag 16 november 2019
Koffiekopje
De kleine jubileumkaartenactie loopt natuurlijk nog steeds en ondertussen ga ik gewoon door met blogje 2501. Op de blog "de breimeisjes" kwam ik dit gehaakte kopje koffie tegen. Een leuk en tegelijk simpel patroon. Nu ik een foto genomen heb, zie ik overigens dat ik het geheel rondom om had moeten haken voor een beter resultaat. Ga ik alsnog doen!
donderdag 14 november 2019
2500 !!!
Wie had dat ooit gedacht, ruim elf jaar geleden! Vandaag post ik het 2500ste blogbericht. Ik beleef er veel plezier aan en hopelijk anderen ook, hoewel de bezoekersaantallen de laatste jaren duidelijk zijn afgenomen. Daar moet je overigens niet uit concluderen dat er niemand meer naar de berichten kijkt: op dit moment is het aantal pageviews ongeveer anderhalf miljoen.
Ter ere van de blogverjaardag ga ik textielkaarten versturen naar wie dat graag wil, dat wil zeggen naar tien lezeressen uit Nederland en twee uit het buitenland. De inschrijving stopt op 1 december en als er teveel belangstellenden zijn, zal ik dan de kaarten verloten. Leuk om post te krijgen toch?
Onder dit bericht kun je je naam achterlaten als je mee wilt doen. En natuurlijk de kaart waar de voorkeur naar uitgaat. Het is ook heel handig als ik je op één of andere manier kan bereiken, bijvoorbeeld via je blog of mailadres.
De twee kaarten op de tweede foto zijn de zijden jurk uit het Palmhoutwrak en een fluwelen etui en koehoorn kam. Op de blauwe en op de groene kaart staat een heel klein kruissteekpatroontje, zoals je op de vierde foto kan zien.
Tot slot een wat oudere kaart uit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem met een merklap van 1790.
Voor de handigheid hier een genummerde lijst van de kaarten waaruit je kunt kiezen:
1. Merklap Jan Houtman met een krans in het midden
2. Merklap Jan Houtman met een ezeltje in het midden (2x)
3. Zwanen in Liers kant
4. Ballerina in Liers kant
5. Eén van de andere kaarten in Liers kant van Fie van Dijk-Lagerweij
6. Vierkante quilt Anny Mulders-Akkermans
7. Kralenbeursje
8. Wandkleed Wonderboom
9. Zijden jurk Palmhoutwrak
10. Fluwelen etui en koehoorn kam uit het Palmhoutwrak
11. Klein kruissteekpatroontje: naar keuze krans, vogeltjes, kerstboom of patchwork met 4 hartjes
12. Merklap Openluchtmuseum 1790
Ik hoop op veel reacties!
dinsdag 12 november 2019
Textielkaarten (2)
Blogje 2499 wordt opgeluisterd met een mooie kaart met een quilt van Anny Mulders-Akkermans.
Hoewel de foto ietwat vaag is, is deze kralentas met een Italiaans landschap uit het tassenmuseum Hendrikje ook de moeite waard. Hieronder laat ik opnieuw het wandkleed Wonderboom uit de St. Baafskathedraal in Gent zien.
zondag 10 november 2019
Textielkaarten (1)
In de aanloop naar mijn 2500ste blogpost, laat ik een aantal textielkaarten zien. Ik heb ze in de loop van de jaren verzameld en ze liggen netjes in mijn kaarten mandje. Soms stuur ik er wel eens eentje naar een andere liefhebber van handwerk. Nu heb ik besloten om ze een nieuw thuis te geven, precies bij blogje nummer 2500. Voor de duidelijkheid: dit is bericht nummer 2498!
De bovenste twee kaarten zijn fotokaarten waarop een merklap van Jan Houtman is afgebeeld. Op de tweede afbeelding zijn twee kaarten afgebeeld waarop Liers Kant van Fia van Dijk-Lagerweij is te zien. Naast deze zwanen en ballerina heb ik nog kaarten met bloemen, een ooievaar, (baby)schoentjes, een vlinder, een vredesduif en Holly Hobbyachtig paartje.
vrijdag 8 november 2019
Leuke links
- Kamperen in de winter? Ik geef toe dat dit borduurprojectje een beetje out of season is.
- Wél om nu mee bezig the zijn, een paar kleine haakseltjes onder andere voor Kerstmis
- Nog meer haakplezier vind je hier onder "free patterns". Er zijn bijvoorbeeld een zonnebloem en paddenstoelen te vinden.
woensdag 6 november 2019
Wandkleed St. Baafs Gent
In de Sint Baafskathedraal in Gent is het niet toegestaan om foto's te maken. Wel jammer! Misschien heeft het ook te maken met het beroemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck dat daar te zien is.
Naast het Lam Gods zijn er nog veel meer kunstwerken te zien die de moeite waard zijn. Daarnaast viel mij ook een modern textiel werkstuk op genaamd de Wonderboom, dat je hierboven ziet. In het winkeltje werd een kaart van dit wandkleed verkocht en die heb ik meegenomen en gescand. Toch een kleine blik op de St. Baafs dus.
maandag 4 november 2019
Om niet te vergeten: Assisi zwaan
In oktober 2008 schreef ik:
Het patroon van deze zwaan vond ik op de website van Giulia Manfredi. Eigenlijk horen er ook nog sierlijke bloemetjes omheen, maar daarvoor had ik simpelweg niet genoeg stof.
Tot mijn vreugde is deze website nog steeds online. Je vindt het ontwerp onder het kopje Free designs.