Pagina's
▼
donderdag 30 januari 2020
Tulpen mét stiksteekjes
Het was toch nog aardig wat werk, maar al met al was het meer dan de moeite waard om de tulpen te voorzien van contouren. Ik vind dat het heel anders kijkt. Vergelijk het maar met plaatje van gisteren!
woensdag 29 januari 2020
Mini kit DMC zonder stiksteekjes
Op de handwerkbeurs van 2017 in Zwolle kocht ik een aantal mini kits van DMC voor een habbekrats, waaronder deze tulpen. De kruissteekjes zijn allemaal gemaakt, maar aan duidelijke contouren ontbreekt het nog. Als alle stiksteken zijn gerealiseerd, zal ik laten zien hoeveel verschil dat maakt.
maandag 27 januari 2020
Nog twee kaarten
Er liggen nog een paar borduurwerkjes in het doosje "klaar", dus ik heb weer twee kaarten gemaakt. Zonde natuurlijk om er niets mee te doen! Vooral bij de zeehond vind ik de kleur van de kaart echt iets toevoegen aan het geheel.
zaterdag 25 januari 2020
Narcis in januari
De natuur loopt zo'n anderhalve maand voor deze winter. Het is echt niet koud genoeg. Dat levert natuurlijk wel mooie plaatjes op, zoals van deze narcis in de knop. De luchten zijn gelukkig soms wel winters. Op de foto hieronder zie je een mooi zonnetje, een strakblauwe hemel én een paar wolken. We hebben ervan genoten vorig weekend.
donderdag 23 januari 2020
Suriname (2)
De openingsafbeelding van dit blogje is van de hand van de kunstenares Maria Sybilla Merian, die met haar jongste dochter naar Suriname reisde. Zij heeft de Surinaamse flora en fauna prachtig vastgelegd. Een klein deel van de Surinametentoonstelling gaat over haar werk.
Een ander deel gaat over de relatie tussen Nederland en Suriname. Zo verging er voor de kust van Texel in 1823 de driemaster "Pieter Anthonie", die tjokvol zat met goederen voor Suriname. Er waren ook luxegoederen aan boord, zoals het getoonde servies.
Op de tentoonstelling is een mooie replica te zien van het oorlogsschip "de Utrecht".
Terwijl we op deze veelzijdige expositie rondliepen, werd mijn aandacht ook getrokken door het praalgraf van Michiel de Ruyter.
Eerlijk gezegd was ik met de tram al duizenden keren langs de Nieuwe Kerk gekomen, zonder er ooit echt in geweest te zijn.
Wat een prachtig monument!
Van de details hebben we veel foto's genomen.
Een klein stukje verderop ontdekten we ook de grafkelder van Michiel de Ruyter in de crypte.
Volgende keer echt meer over de Suriname-tentoonstelling!
dinsdag 21 januari 2020
Afwerking als kaart
Het is tamelijk moeilijk om passepartout kaarten te krijgen in een (fysieke) winkel tegenwoordig. Op dit moment doe ik het dus met wat ik al in voorraad heb. Het is trouwens ook wel goed om de voorraad niet steeds te vergroten, maar goed te zoeken in wat ik al heb. Dat maakt het wel iets lastiger om kaarten te maken van de borduurtjes die ik af heb.
Bij deze drie kaarten is dat in ieder geval gelukt, zonder zelf te snijden. Dat laatste is heel wat meer werk, zelfs als je het al vaak gedaan hebt. In 2010 maakte ik daarvoor een tutorial met veel foto's. Tegenwoordig gebruik ik overigens rubbercement fotolijm van het merk Collall voor het plakwerk bij zo'n kaart en het bevalt me heel goed. Je kunt het onder andere bij Pipoos krijgen.
zondag 19 januari 2020
Zes diamanten
Geïnspireerd door de zevenhonderd hishizashi patronen van Carolyn Foley heb ik deze maand een nieuw koginwerkstuk gemaakt. Ik noem het "de zes diamanten". Het borduurwerk is klaar en over de afwerking ga ik nog even nadenken.
De eerste maand van mijn borduurtechnieken-challenge heb ik het mezelf niet al te moeilijk gemaakt. Beide technieken heb ik wel eens eerder uitgevoerd, al is het lang geleden en ben ik zeker geen expert in sashiko en kogin. In de maand februari heb ik een wat lastiger keus gemaakt.
vrijdag 17 januari 2020
Suriname (1)
In de kerstvakantie zijn we op een mistige dag naar Amsterdam geweest en hebben maar liefst drie musea bezocht! Het derde museum was overigens een ongepland extraatje, je snapt wel dat het op papier althans iets te gek lijkt. En ... natuurlijk hebben we een museumkaart, anders zou je zoiets niet bedenken.
De aanleiding voor ons bezoek was de goed bezochte tentoonstelling in de Nieuwe Kerk over Suriname. Gelukkig zijn we daarmee begonnen, want toen we rond het middaguur de kerk verlieten was het niet leuk druk meer. Bij de ingang stond een rij van zeker honderd mensen.
Bij de tentoonstelling kwamen veel aspecten aan bod, onder meer de geschiedenis van Suriname, de diverse bevolkingsgroepen, de slavernij, de traditionele kleding en het kleurrijke straatbeeld.
In de eerste ruimte was het een en ander te zien over de oorspronkelijke bewoners. Op de tweede foto (van bovenaf) is een mand voor katoen te zien, gemaakt van hout en palmblad. De derde foto toont een ceremonieel masker uit steen uit de tijd voor Columbus, met als datering circa 900-1250. Op de vierde foto is een dorpje te zien.
Natuurlijk ging mijn interesse speciaal uit naar het handwerk op de tentoonstelling. Vandaar dat ik een beetje vooruitloop op de indeling ter plekke en alvast een paar pangi's laat zien. Als je goed kijkt, kun je op onderstaande foto de interessante toelichting lezen.
NB Als je op de foto klikt, wordt het iets beter leesbaar.
woensdag 15 januari 2020
Links en literatuur sashiko en kogin
Halverwege de eerste maand van de borduurchallenge 2020, lijkt het me waardevol om een paar bronnen op een rijtje te zetten. In het Nederlands is er niet gek veel informatie beschikbaar, maar de pagina van Handwerkwereld is een goed begin. Een Nederlandstalige kogin tutorial vind je hier.
Susan Briscoe heeft veel over sashiko geschreven en één van haar boeken is in het Nederlands vertaald. Het is The Ultimate Sashiko Sourcebook oftewel het Sashiko handboek. In 2019 heeft ze ook een boek gewijd aan Kogin, namelijk The Ultimate Kogin Collection.
Japanse boeken zijn er natuurlijk nog meer en eigenlijk zijn ze goed te begrijpen, zonder dat je Japans spreekt. De vraag is echter hoe je er aan kunt komen. In het verleden heb ik een keer in het winkelcentrum Kostverlorenhof in Amstelveen in de Japan Bookshop relevante boeken besteld. Deze winkel is er echter niet meer.
Een lijstje interessante blogs:Ik houd me aanbevolen voor aanvullingen!
NB Zoeken op instagram met als zoekterm #kogin of #koginzashi is ook heel inspirerend.
maandag 13 januari 2020
Orchidee DMC
Op de handwerkbeurs kocht ik vorig jaar een klein borduurpakketje van DMC voor weinig geld. Ik was eraan begonnen, toch lag het al een tijdje stil. Er was namelijk een klein telfoutje gemaakt en waar precies wist ik eigenlijk niet. Bovendien was de meegeleverde borduurstof van een niet zo goede kwaliteit. Tja, ja zo gaat dat soms. Weer een half af werkje.
Ik had een klein zetje nodig, maar uiteindelijk ben ik opnieuw begonnen op een ander stukje borduurstof. Borduurgaren genoeg, zo bleek. Eigenlijk heeft het resultaat mijn verwachting overtroffen.
zaterdag 11 januari 2020
Wintertafereel
Eind november liet ik ons herfsttafereel zien met de vermelding dat ik het spoedig zou veranderen in een plantenbakje passend bij de winter. Nu de kersttijd voorbij is, is het tijd om het gebreid vogeltje naar een patroon van Arne&Carlos tevoorschijn te halen. Tegen verkoudheden en ander ongemak heb ik 'm een warme das om de hals gewikkeld.
donderdag 9 januari 2020
Heel klein lichtje
Tijdens een wandelingetje zagen we een witte ballon waaien over het asfalt van de weg. Hé, het leek wel alsof er een briefje in die ballon zat opgesloten aan de binnenkant. Een voorbijrijdende auto maakte zonder meer korte metten met de ballon. Er resteerden alleen wat flarden plus een klein dingetje dat in het inwendige opgesloten had gezeten.
Bij nadere beschouwing bleek het helemaal geen briefje te zijn, maar een miniscuul ledlampje met batterij. Vast onderdeel geweest van een sprookjesachtige versiering. Het lampje heeft het nog lang gedaan en werd onderdeel van onze kerstversiering.
dinsdag 7 januari 2020
Sakura oftewel kersenbloesem
Nadat ik een raster getekend had met een uitwasbare stift, was het borduren van het bloemmotief met "plusjes" er omheen niet veel werk meer. De kleurkeuze vind ik zeker geslaagd. Het borduurwerk om de kersenbloesem heen had wat subtieler (lees: kleiner) mogen zijn.
Met terugwerkende kracht heb ik enkele eerdere sashiko-werkjes voorzien van het juiste label, zodat ze nu gemakkelijker te vinden zijn.
zondag 5 januari 2020
Starten met sashiko
Lang geleden heb ik een kleine poging gedaan om me de techniek van sashiko een beetje eigen te maken. Het viel helemaal niet mee, dat weet ik nog wel. Al snel ben ik overgegaan op kogin, vanwege het voor mij eenvoudiger werken op aftelbare stof.
Vol goede moed ben ik opnieuw begonnen. Een boek had ik nog wel, dat maakte het iets makkelijker. Ik besloot het degelijk aan te pakken, dus heb ik eerst een patroon en een raster uitgetekend met uitwasbare stift.
Mijn kleurkeuze voor het borduurgaren ligt alvast klaar. Toevallig had ik nog een beetje verlopend garen van Anchor, dat goed bij deze kleurtjes past zoals je op de foto hierboven kunt zien.
vrijdag 3 januari 2020
Gehaakte bloem (2)
Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, was ik ietwat ontevreden over mijn eerste poging om uitgaande van de kerstbal van Attic 24 een bloem te haken. Deze keer vind ik het beter geslaagd, dus ik deel graag het patroon van de bloemblaadjes met jullie.
In de laatste toer van de kerstbal waarmee je de twee delen aan elkaar gehaakt hebt, heb ik steeds een bloemblaadje gehaakt over twee steken:
1 slipsteek in de 1e steek
5 lossen
de eerste van die 5 lossen overslaan, daarna 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 half stokje
1 slipsteek in de grondsteek
vervolgens 1 vaste in de volgende steek
Dan weer opnieuw beginnen voor het volgende bloemblaadje.
woensdag 1 januari 2020
Tijd voor een nieuwe uitdaging!
Bij challenge 2020 staat er elke maand een andere borduurtechniek centraal staat. In eerste instantie is het een uitdaging voor mezelf, om weer eens op een andere manier bezig te zijn. Maar ik nodig anderen van harte uit om mee te doen en de resultaten te delen. Via hun eigen blog, facebook, pinterest, instagram, via een ander medium of wat je maar wilt. Ik publiceer jullie foto's natuurlijk ook graag op mijn borduurblog als je dat wilt.
In januari staan KOGIN en SASHIKO centraal. Eerst geef ik alvast een klein beetje informatie over kogin, zodat je aan de slag kunt als je dat wilt.
Op mijn blog kun je wat informatie vinden via het label "kogin". Verder is er een informatieve site in het Engels, genaamd koginbank en een schat aan patronen in de vorm van een diamant vind je op de blog Carorose. En dan heb ik het natuurlijk nog niet over de Japanse inspiratiebronnen .... Ik kan ze niet lezen, maar ook door goed te kijken word je al aardig wat wijzer.
Kogin is een Japanse rijgtechniek, die op zich niet zo ingewikkeld is en snel werkt. Wel is het goed om het geheel goed in het oog te houden, zodat je eventuele foutjes snel opspoort. Je werkt namelijk met een hele lange draad, dus als je correcties moet doen dan ben je in de aap gelogeerd.