Pagina's

woensdag 30 september 2020

Pyjamaschildwants en steenhommel


De veelzijdigheid van de natuur is ook in onze bescheiden achtertuin te vinden, dat blijkt weer eens. Het opvallende insect dat luistert naar de naam pyjamaschildwants of gevangeniswants, was niet eerder door ons gesignaleerd.


Het is een bijzondere verschijning, maar je begrijpt dat ik 'm aardig heb vergroot. Ik denk dat het beestje ongeveer 1 centimeter groot is.


Groter is deze hommel. Wij denken dat het een steenhommel is, maar dan wel een forse. Misschien is het een koningin?

maandag 28 september 2020

Kinderwagen

Al in 2009 borduurde ik deze Victoriaanse kinderwagen. Het blijft een leuk patroon, dus heb ik het dezer dagen gewoon nog een keer gedaan in een iets andere kleurencombinatie. Hieronder kun je zien wat ik toendertijd deed, hierboven hoe het nu geworden is.

zaterdag 26 september 2020

Kiekeboe!

Aan het begin van de coronatijd werd er heel veel gewandeld in de buurt. Het was wel eens lastig om al die mensen te ontwijken. Inmiddels gaan er weer veel mensen naar hun werk en het is veel rustiger op de stoep. Wij maken nog wel zeer regelmatig een buurtwandeling en de gewone dingen zijn toch bijzonder, zoals deze witte poes.
Zijn zwart-witte vriendje/zusje/broertje lag een heel klein stukje verderop onder een auto en af en toe speelden ze met elkaar.

vrijdag 25 september 2020

IJs in september (2)

Vandaag de prozaïsche oplossing van het raadseltje van gisteren. Zeker de vriezer laten ontdooien .....

donderdag 24 september 2020

IJs in september

Over deze foto heb ik me nogal verbaasd. IJs in september? En dan nog wel bij een stralende lucht en 25 graden? Ik kon het niet goed thuisbrengen, tot ik het geheel zag op de volgende foto. Om het spannend te houden, zal ik het volgende plaatje morgen plaatsen.

woensdag 23 september 2020

Straatfeest


September is de maand van de straatfeesten, hier in Utrecht tenminste wel. De jaarlijkse barbecue van onze straat werd (gelukkig) geannuleerd, vanwege de coronarisico's. Maar een nabijgelegen straat koos voor een andere oplossing: iedereen feest in zijn eigen tuin en voor zijn eigen huis op de stoep.


In alle vroegte hebben we de volgende dag een paar foto's van de versieringen gemaakt.


Er was veel creatiefs te zien voor de ramen en op stoepen.


Met name met stoepkrijt hadden kinderen en ook volwassenen zich uitgeleefd.


Of er daadwerkelijk feestelijkheden waren en hoe die eventueel zijn vormgegeven weet ik niet.


De versiering zag er in ieder geval de volgende dag ook nog feestelijk uit!

maandag 21 september 2020

Borduurkaart (2)

In 2016 maakte ik een groene borduurkaart voor school om te laten zien wat de mogelijkheden waren. Jaren heeft de kaart op een kast gelegen en steeds verplaatste ik 'm weer. Ik wist niet goed wat ik er (na gebruik op school) verder mee moest. Deze zomer ruimde ik de kaart eindelijk grondig op. Maar waar?

Dat werd opeens weer actueel toen ik een collega op school een voorbeeld beloofde van wat je nog meer met zo'n borduurkaart kon doen behalve je naam in kruissteekjes borduren. Helaas kon ik de kaart echt niet meer vinden. Nou ja, niet getreurd: ik heb gewoon een nieuwe gemaakt.

zaterdag 19 september 2020

Negatief

Vorige week ben ik getest op het coronavirus omdat ik keelpijn had en ook verder verkouden was. In overleg met de directeur van de basisschool waar ik werk, ben ik naar huis gegaan en heb me aangemeld voor een test. Op school was dat natuurlijk reuze lastig op te lossen, maar je moet er ook niet aan denken dat je collega's en kinderen aansteekt.
Het aanmelden had overigens nog heel wat voeten in de aarde. Uiteindelijk lukte het om een afspraak te maken, 48 uur later. Na nog twee dagen wachten, kreeg ik de uitslag.
NEGATIEF!

donderdag 17 september 2020

Hibiscus

Op onze wandelingen door de buurt zien we regelmatig een hibiscus in een tuin staan. Dit is een wel heel bijzondere qua formaat. Als je goed kijkt naar het raam erachter en naar de blaadjes, dan kun je de grootte goed inschatten.
Er zijn ook allerlei andere varianten, waarvan je deze paarsblauwe tegenwoordig nogal vaak ziet.
De hibiscus is familie van de Chinese roos, die ik een paar keer als kamerplant heb gehad. Het is me niet gelukt om de plant langer dan een paar jaar goed in leven te houden helaas. Misschien ga ik het nog eens opnieuw proberen.
Tot slot een roze exemplaar, dat we tegenkwamen in de botanische tuinen.

dinsdag 15 september 2020

Save the earth

Een aantal jaar geleden heb ik een paar 'Save the earth'-tasjes gehaakt. Nu vond ik twee kleurtjes garen in mijn voorraad, die ik goed kon combineren in nog zo'n netje. Het zijn handige boodschappennetjes, die je vooral gebruiken kunt als licht extra tasje. Als je naar de markt gaat bijvoorbeeld, het staat namelijk heel leuk als er groente of fruit in vervoerd worden. Mijn portemonnee zou ik er niet in stoppen, maar het is echt een leuk gedachteloos werkje om als tussendoortje te haken ondanks de ietwat pretentieuze naam. Het gratis patroon kun je hier vinden.

zondag 13 september 2020

Nijntje 65 jaar


In het Centraal Museum in Utrecht is nog een week de tentoonstelling Nijntje, 65 jaar bron van inspiratie te zien. Internationale modestudenten is gevraagd om pluchen Nijntjes op een nieuwe manier aan te kleden. Je vindt de 86 Nijntjes op een catwalk in de Utrechtzaal van het museum.

vrijdag 11 september 2020

Botanische tuinen Utrecht

(Westerse karmozijnbes)

Sinds maart hebben we geen enkel museum bezocht met onze jaarkaart. Het is wel weer mogelijk, maar eigenlijk vinden we het niet zo'n goed idee om extra risico te nemen voor een museumbezoek.


Ten onrechte zijn we daardoor in 2020 ook nog niet naar de botanische tuinen in Utrecht geweest, terwijl dat heel goed kan. Om te beginnen is het natuurlijk in de buitenlucht, maar ook verder is het heel goed geregeld. Via de website reserveer je een tijdslot en de looprichting is overal aangegeven.


Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme in de botanische tuinen. Hoewel er nog veel bloeit, zijn er al aardig wat paddenstoelen te zien.


Een bezoekje aan de vogelhut is ook de moeite waard, zelfs als je zoals wij midden op de dag gaat kijken.


Ik heb erg genoten van de fuchsia's in soorten en maten. Misschien zijn de bloemen hieronder een beetje te fijntjes om vast te leggen op een foto, maar ik vond ze erg mooi.


De botanische tuinen in Utrecht vind ik elke keer om aan te raden en ook nu was het een mooi uitstapje.


woensdag 9 september 2020

Stersteken in een andere combinatie


Terwijl ik het eerste werkstukje in stersteken maakte, bedacht ik een andere kleurencombinatie. Wilde ik in het eerste borduurtje de petrolkleuren gebruiken, nu dacht ik meer aan een soort regenboog. Geen echte regenboogkleuren, want die heb ik niet in voorraad in Appleton. De afbeelding is een beetje taps toelopend, dat zit in mijn gebrekkige fototechniek.

maandag 7 september 2020

Lichtkunst


Door een onweersbui bleef ik schuilen op station Utrecht Centraal. Omdat ik daar toch was, keek ik eens goed in de hal naar de lichtinstallatie die daar is geplaatst op een niet zo drukke plek. Eigenlijk kom ik er elke werkdag langs. 's Ochtends vroeg staat ie nog niet aan en 's middags wil ik te graag naar huis om stil te blijven staan. Nu keek ik eindelijk met aandacht naar wat er te zien is.

Voor het grootste deel is het reclame, maar ik vind het wel móóie reclame. Kun je zien dat op de tweede foto een ouderwetse locomotief op de rails staat?

zaterdag 5 september 2020

Eerste probeersel


De term 'Patchwork borduren' roept meteen veel bij me op, er schieten me allerlei ideëen te binnen. Veel te veel voor een maand en de meeste dingen zijn ook al door anderen uitgeprobeerd. Puzzelstukjes bijvoorbeeld ben ik in allerlei varianten tegengekomen op internet. Stersteken ook wel ergens, maar toch bestaat mijn eerste proefje uit stersteken. Het doet me ook vaag denken aan een kussenovertrek geborduurd door mijn oma, waarvoor ze allerlei restantjes borduurwol had gebruikt.


Op de tweede foto kun je hetzelfde borduurtje zien, alleen is het gekanteld.

donderdag 3 september 2020

Update sinaasappelboompje


Weet je nog van alle mooie witte bloemetjes in ons sinaasappelboompje? Ik denk dat het een perfecte zomer was voor deze plant. Er zijn wel een hoop knopjes en minivruchtjes afgevallen, maar er is nog genoeg over. Het worden al echte sinaasappeltjes. Ze zijn nu ongeveer zo groot als een knikker en het kenmerkende sinaasappelhuidje is al aanwezig. Naar schatting zijn er nog een honderdtal vruchtjes.

dinsdag 1 september 2020

Patchwork borduren


Het thema van de maand september wordt patchwork borduren. Het is niet echt een borduurtechniek, meer een vorm. Wel een heel diverse vorm met vele mogelijkheden.

Over de vertaling in het Nederlands heb ik even nagedacht. 'Patch' is zowel een stukje als een lapje. Patchwork borduren is opgebouwd uit kleine onderdelen, stukjes dus. In engere zin kun je het ook opvatten als het borduren van een quiltpatroon, daar zijn eigenlijk op internet de meeste voorbeelden van te vinden.

Tot nu toe heb ik eigenlijk nooit iets met steeds dezelfde kleine onderdelen geborduurd. Vandaar dat er geen leuke foto van een werkstuk boven dit logje staat.