13 uur geleden
dinsdag 10 september 2013
[OT] Sprookje over een straat
Er was eens een straat. Een aardige straat met bomen aan beide kanten en gewone straatstenen als weg. Er reden steeds meer auto's in de straat, dus de rijweg werd wat aan de smalle kant. De klinkers werden verwijderd en maakte plaats voor asfalt zodat de auto's lekker door konden rijden. Dat deden ze dan ook, soms wel meer dan 80 kilometer per uur.
Er kwam een nieuwe oversteekplaats voor de schoolkinderen en er werd borden geplaatst bij de oversteekplaats zodat je daar maximaal 30 kilometer mocht rijden. Het hielp bijna niks, een nieuwe verkeersmaatregel was nodig. Op twee plaatsen kwamen er drempels in de weg, zodat de auto's wat langzamer gingen rijden. Maar al snel kwamen er klachten. Aan de huizen bij de nieuwe drempels ontstond schade, serieuze schade. De woningen uit de dertiger jaren waren niet bestand tegen de extra trillingen en gingen scheuren vertonen. 's Nachts kwam er een speciaal apparaat waarmee het grootste deel van de verkeersdrempel werd afgeschaafd.
De bewoners bleven klagen dat de straat onveilig was voor fietsers en dat er veel te hard gereden werd. De gemeente bedacht weer wat nieuws: fietspaden. Het was nu wel nodig om de hele straat een dag autovrij te maken. Iedereen haalde zijn karretje braaf weg, het was ongewoon leeg.
In alle vroegte waren de werklui present. Vrachtauto's reden af en aan en een laatste auto perste zich nog door de straat om precies zeven uur. Met behulp van een freesmachine werden de fietspaden uit het asfalt gefreesd.
Het was een prachtig gezicht om de freesmachine te zien "spugen" in een vrachtwagen, die het gefreesde materiaal zou afvoeren. Steeds werd er een toetersignaal gegeven als de vrachtauto diende door te rijden of juist moest stoppen. Zo werden er twee fietspaden ontdaan van asfalt.
Met rood materiaal werden de paden weer opgevuld en voorzien van een duidelijke belijning. Het rijgedeelte voor de auto's is nu wel heel smal. Zouden ze gebruik gaan maken van de fietsstroken als uitwijkmogelijkheid? Ze moeten haast wel als ze niet op hun tegenligger willen botsen. Helpt het voor de verkeersveiligheid? We zullen zien.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Die dingen heb ik nog gezien, ook hier in België, en ik vind het geen goede oplossing want het is net wat je schrijft, je moet toch nog het fietspad oprijden als er een tegenligger komt!
Grtjes, rita.
Hopelijk helpt het...
Het blijft een probleem om het voor kinderen/fietsers veilig (genoeg) te krijgen.
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Ach, ze hadden beter alles vanaf het begin bij het oude kunnen laten. Alle verandering is vaak helemaal geen verbetering!
Een reactie posten