6 uur geleden
vrijdag 6 januari 2017
De getekende stad
Tot en met 30 april is in het Utrechts archief aan de Hamburgerstraat de tentoonstelling "De getekende stad" te zien. Voor "echte" of halve Utrechters (zoals ik) is er veel te zien op de tentoonstelling. Herkenbare beelden natuurlijk, maar ook veel dat veranderd is.
Er wordt onder meer verteld over het levenswerk van Chris Schut (1912-2001). Hij tekende als topografisch tekenaar de stad Utrecht waarheidsgetrouw. Op de foto is hij aan het werk op de Jacobitoren.
Hierboven is de Rijnkade getekend. Door de bouw van Hoog Catharijne is het onherkenbaar veranderd. Momenteel is het opnieuw heel erg in beweging door CU2030.
Vrijwel elke werkdag kom ik op het station Utrecht CS. Ik weet daardoor goed hoe het nu is, maar toch komt de tekening met de hondenkoppen en de oude overkapping me heel vertrouwd voor.
Van de wording van Muziekcentrum Vredenburg - ook al gesloopt en vervangen - is een interessant filmpje te zien en deze tekening.
Per koets kun je een tochtje door Utrecht maken. Leuk gedaan!
De vaste tentoonstelling in het Utrechts archief gaat onder meer over de Paulusabdij, het een na oudste klooster van Nederland. Er is niet heel veel meer van over, maar er zijn nog restanten te vinden van het elfde-eeuwse gebouw in het voormalige gerechtsgebouw of eigenlijk het Utrechts archief.
De studiezaal van het archief is overigens sinds een paar jaar weer volledig aan de Alexander Numankade te vinden, maar dit terzijde.
De wijnkelder van de Paulusabdij is bewaard gebleven en met behulp van een paar wijnkruiken ingericht.
Als je je in de wijnkelder waagt, heb je kans dat je de geest van de wijnkeldermeester tegen komt. Er komt dan wel een beetje kruipwerk aan te pas!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten