43 minuten geleden
woensdag 29 april 2020
Eigen merklapje
Op de valreep is mijn eigen merklapje klaar. De geborduurde hoofdletters zijn afkomstig van een alfabet in Victoriaanse stijl ontworpen door Anne Wilson. De kleine letters zijn gebaseerd op de 'Weeshuismerklap uit Bristol' in HZG 164. Overigens heb ik wel de nodige letters aangepast. De letters MWK komen uit de doos '500 merklapmotieven', een uitgave van Ariadne. Tot slot: de cijfers komen van de site stitchpoint.
maandag 27 april 2020
Vlinderkussen
Van Ineke kreeg ik recent een foto van dit prachtige geborduurde kussen. De afmetingen zijn ongeveer 70 bij 90 centimeter. Herken je het patroon? Ineke heeft onderstaand patroon gebruikt en er dit mooie werkstuk van gemaakt.
zaterdag 25 april 2020
Regenboog
De regenboog is in deze onzekere tijd een symbool geworden van 'todo saldra bien' oftewel 'alles komt goed'. Op de site van atelier kleurstof kun je het patroon van deze regenboog vinden. Eenvoudig om te maken, leuk om te doen en een ondersteunend gebaar.
donderdag 23 april 2020
Breinaalden
De huidige toestand leidt ook tot mooie initiatieven, jullie hebben er vast al een paar voorbeelden van gezien. Dit is er ook zo een. Deze breinaalden staan in onze (vrij drukke) straat in een voortuin dicht bij de stoep. 't Is dat ik al heel veel breinaalden heb .....
dinsdag 21 april 2020
Tulpen en vergeetmijnietjes
De natuur dichtbij blijft een bron van inspiratie. In ons kleine voortuintje bloeien nu rode tulpjes en vergeetmijnietjes. De tulpen zijn van een soort die niet zo groot is, maar wel jaar in jaar uit terugkeert zonder dat je de bollen uit de grond hoeft te halen. Vergeetmijnietjes zie ik niet zoveel in andere tuinen. Zouden ze soms niet zo in de mode zijn? Of doen ze het beter als je een arme grond hebt en niet bijmest?
zondag 19 april 2020
Gehaakt fruit
Tussen alle beren, spotten we ook een fruitmandje helemaal gevuld met haaksels: een egeltje, een eikeltje, een peer, een pompoen, een vliegenzwam en wat blaadjes. Ben ik nog wat vergeten?
vrijdag 17 april 2020
Beertje met gebreide trui
In het kader van de 'berenjacht' hebben we ook nog eens goed naar de voorruiten van de huizen gekeken. Daarbij scheelt het dat de meeste huizen in de stad Utrecht direct aan de straat staan, dus geen voortuin hebben. Daardoor is het nog veel gemakkelijker om de beertjes te spotten.
Je snapt dat mijn oog meteen bleef hangen op een beer met een gebreid streeptruitje en bijpassende sokken/sloffen. Wat leuk!
Van een heel andere orde -maar ook aardig om te zien- is deze moederbeer met haar kleintje.
woensdag 15 april 2020
Links en literatuur over merklappen
Een duik in mijn boekenkast levert een achttal boeken op over merklappen. Zoals al eerder verteld op deze blog, ben ik geen specialist op dit terrein. Toch heb ik een en ander op de plank staan.
Het Groningse boekje uit 1961 "Kruuskes van mine letterdoek" vind ik zelf eigenlijk het mooiste. En om eerlijk te zijn .... ik wist niet eens meer dat ik het had. Waarschijnlijk is het een keertje op de toenmalige Koninginnemarkt gekocht.
Zo heeft bijna elk borduurboek in mijn kast zijn eigen verhaal. "Met liefde op linnen" gaat bijvoorbeeld o.a. over de Atlas Landwehr-Vogels waaruit ik ooit een fruitpatroon mocht borduren voor een tentoonstelling.
In dit kader is het goed om de website van de vereniging Merkwaardig te noemen. De collectie die op de site Friese merklappen is verzameld is groot. Erg jammer is het, dat je nog steeds Adobe Flash nodig hebt om in te zoomen. Ook is het goed om de site van het merklappenmuseum in Dieteren te noemen.
Ik ken ook een paar persoonlijke blogs die zich toespitsen op merklappen. Van Rian bijvoorbeeld en de Merklapperie van Jeanny. Suzi werkt een mooie reeks (oude) motieven uit. De blog van Joke wordt niet vaak meer van een update voorzien, maar er is prachtig werk te zien.
Van de Engelse sites ben ik niet zo goed op de hoogte. In ieder geval kan ik de verzameling van het Victoria and Albertmuseum noemen. Ook zonder het museum te bezoeken, kan je hiervan genieten.
Tot slot: er is nog veel meer. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft bijvoorbeeld ook een kleine verzameling, die je in de in de online Rijksstudio kunt bekijken.
maandag 13 april 2020
Paasbloemen
Op onze salontafel staat de prachtige bos bloemen die ik van mijn werk heb gekregen. Als je goed kijkt dan zie je een paar paastakken in de vaas en een gebreid haasje op de voorgrond. Plus natuurlijk een paar chocolade paaseitjes om te snoepen!
zaterdag 11 april 2020
Tulpenkaart
Zoals steeds, ligt er in mijn doosje af te werken borduurtjes een aardig voorraadje. Gezien het seizoen, leek het me goed om van deze tulpen in ieder geval een kaart te maken. Hoe vind je 'm?
donderdag 9 april 2020
Groei en bloei
Het zijn moeilijke tijden en dat is eigenlijk een eufemisme. Je zult je geliefde ouder, broer of zus, man of vrouw maar recent verloren zijn aan het onzichtbare spook dat corona heet.
Toch is het voor mij een beetje geruststellend dat de natuur nu groeit en bloeit. Elke dag is er iets nieuws te zien. Ook in eigen tuin: hieronder krioelen honderden vuurwantsen aan de voet van de hortensia in de voortuin. Een onschuldig beestje dat de beplanting niet aantast, juist de oude en dode restjes opruimt. We laten ze lekker hun gang gaan.
dinsdag 7 april 2020
F of J
Inmiddels heb ik al een aardig stukje geborduurd van het Victoriaanse alfabet. Leuk om te doen en ik ben tevreden over het resultaat tot nu toe. De letters zijn ook als monogram goed bruikbaar. Dat zie ik me nog wel eens doen, bijvoorbeeld op een verjaardagskaart.
Al bordurend word je wel iets bewuster van de gekozen lettervormen. Veel letters zijn prachtig, sierlijk en duidelijk tegelijk. Met de F en de J heb ik echter wat moeite. Ze zijn bijna gelijk, dat kan toch niet de bedoeling zijn.
zondag 5 april 2020
Bijbels museum (2)
In het Bijbels Museum is ook een interessante dubbeltentoonstelling te zien van het werk van Kees de Kort gecombineerd met ikonen uit het Ikonenmuseum in Kampen. Belangrijke verhalen uit het christendom zijn heel verschillend afgebeeld en toch zijn er overeenkomsten.
Het werk van Kees de Kort is o.a. bekend van de Kijkbijbel, waarvan ik de afbeeldingen goed ken. Hier zie je een voorbeeld van de stijl van zijn illustraties.
In het ikonenmuseum in Kampen ben ik nog nooit geweest, dus dit was een uitgelezen kans om iets van de ikonen te bekijken. Het was bovendien erg rustig in het Bijbels museum, zodat we echt uitgebreid konden kijken.
Het toelichtende bordje heb ik er in dit geval ook vastgelegd, om het getoonde ook naderhand nog te kunnen duiden.
De ikonen waren prachtig en zeer gedetailleerd, maar wel moeilijk te fotograferen door de belichting in het museum. Van wat dichterbij heb ik nog een foto genomen.
Het lijkt me beslist de moeite waard om het museum in Kampen te bezoeken.
vrijdag 3 april 2020
Beiersbont
Acht jaar geleden schreef ik op mijn blog over Beiersbont, waarmee ik een beetje had zitten experimenteren. Ik heb toen een paar kleedjes gemaakt en ze via Etsy verkocht. Vooral in de Verenigde Staten waren er belangstellenden. Iemand wilde zelfs acht van die kleedjes bestellen voor de aankleding van de tafeltjes bij de bruiloft van haar dochter. Dat laatste heb ik overigens maar niet gedaan, serieproductie was niet mijn bedoeling.
Recent reageerde Marie-José Willemsen op de blogberichten over Beiers Bont uit 2012. Ze schreef:
Beiersbont is in de jaren zeventig bedacht door mijn vader, toen directeur van Tebbe in Breda. Op zoek naar een wever kwam hij bij Van de Acker in Gemert terecht. Tebbe was een groothandel die handenarbeid- en handwerkmaterialen leverde aan instellingen zoals ziekenhuizen, bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen. Op zoek naar een handwerk dat ook ouderen konden zien en doen is Beiersbont ontstaan. Ik heb echter geen idee waar de naam vandaan komt en ik kan het mijn vader niet meer vragen.
Later, na een conflict over het intellectuele eigendom van de naam "Beiersbont" is het door Tebbe "Tebbebont" genoemd en werd het gemaakt door een andere weverij in Belgie, Santens in Oudenaerde. Tientallen kleuren en combinaties lieten we daar weven. Als ik met niet vergis kostte een meter Tebbebont toen 8,95 gulden exclusief BTW. Mijn moeder heeft in die tijd heel veel patronen "bedacht" voor Beiersbont waarvan vele in deze leaflet "Werken met Beiersbont". Het bruine tafelkleed heeft nog jaren op onze tuintafel gelegen.
Mocht iemand no zo'n leaflet hebben liggen zou ik deze heel graag willen overnemen.
Deze laatste oproep herhaal ik graag voor haar:
Heeft iemand voor haar nog een leaflet "Werken met Beiersbont"?
woensdag 1 april 2020
Merklappen
Deze maand heeft de challenge 2020 een zeer veel omvattend onderwerp, namelijk het borduren van merklappen. Ik heb niet de pretentie dit compleet uit te diepen in een maand en ik ben ook al geen specialist op dit gebied. Juist omdat ik me hier eigenlijk nooit actief mee bezig hou, lijkt het me goed om een paar kleine pogingen te wagen.
In mijn eigen kast vond ik aardig wat boeken over merklappen. Ook heb ik er natuurlijk aardig wat gezien, zoals de bovenstaande merklap die is gemaakt door Maria Lampe. Maar nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik heb al een klein beginnetje gemaakt met de eerste drie letters van een alfabet.
Abonneren op:
Posts (Atom)