vrijdag 25 april 2014

Tutorial blackwork



De laatste tijd heb ik een paar vragen gekregen over blackwork oftewel zwartborduren. Er is niet veel literatuur in het Nederlands, vandaar dat ik een paar van deze vragen beantwoord. Als illustraties heb ik oud werk gebruikt, maar eerlijk gezegd heb ik nog veel meer gemaakt. Het is namelijk één van mijn favoriete borduurtechnieken.



Om te beginnen iets over de gebruikte steek. Het is fraai om in de Holbeinsteek te werken, dan ziet de voor- en de achterkant er precies gelijk uit. Deze steek wordt uitgebreid uitgelegd op deze site. Ondanks de uitleg valt het helemaal niet mee, probeer het maar eens. Er is echter een troost: in veel gevallen is het resultaat bijna gelijk aan werk in stiksteek.



Met hoeveel draadjes je werkt, hangt af van het gewenste resultaat. Vaak is het fraai om de achtergrond met een draadje minder te borduren en de omtrek juist met een draadje meer. Er zijn ook prachtige effecten door een steeds dichtere steek te combineren met een dikkere draad, een prachtig voorbeeld van dergelijk werk zie je hier. Wat mij betreft heb je het dan echt over naaldkunst met een grote K.



Zo'n naaldkunstenaar ben ik niet, maar er resteren nog wel enkele tips:
- Werk ook eens in kleur, zoals ik bijvoorbeeld bij de druivenranken en het uiltje heb gedaan.
- Over het algemeen borduur je niet twee kleine steekjes als je een steek over twee hokjes maakt maar beperk je tot een wat grotere steek. (Ik bedoel bij een schuinere steek van bijvoorbeeld 1 hokje breed en twee hokjes lang).
- Er zijn niet heel veel gratis patronen op internet. Ik heb een overzichtje gemaakt in december 2012, dat ik binnenkort zal updaten.



3 opmerkingen:

Hobbyrita zei

Blackwork blijft mooi en plezant om te maken.
Dankjewel voor de tips en de patroontjes.
Grtjes, rita.

Johanna Zweden zei

Schitterend
Fijn weekeinden vanuit Zweden

Natalie zei

Het ziet er schitterend uit!