maandag 28 januari 2019

Tuin in de winter



We zijn niet van die "opruimers" in de tuin. De hele winter staan er nog allerlei plantenrestjes, waaraan de vogeltjes zich te goed doen. Zoals dit roodborstje, dat regelmatig te zien is in de tuin en zich zowaar liet fotograferen.



In de nacht van de bloedmaan, zijn we niet heel laat opgebleven en ook niet heel vroeg opgestaan. Gewoon om een uur of acht 's avonds op zondag 20 januari was de lucht óók al heel bijzonder. Tussen de nodige schapenwolken was de maan te zien met een regenboogachtige verkleuring langs de rand. Kun je het enigszins zien? Het was prachtig.



Een foto van de sneeuw van afgelopen week mag natuurlijk niet ontbreken!

donderdag 24 januari 2019

Museum Honig Breet (tegeltjes)



We hebben onze ogen uitgekeken in het Honig Breethuis in Zaandijk. Hoewel ik zelf afkomstig ben uit de Zaanstreek, had ik toch een verkeerde associatie bij "Honig". Ik dacht meteen aan een fabrikant van soep. Het gaat echter over een doopsgezinde papierfabrikant.



Vandaag laat ik de zo geheten smuiger zien, de betegelde schouw in de woonkeuken. In het midden hangt de spiegel met de walvisvaarder, die je hierboven in detail ziet.



Het viel niet mee om de tegeltjes te fotograferen, maar deze foto geeft een beetje een beeld.



In de hal hing nog een mooi tegeltableau met de volgende tekst:
Uit af gesleeten linnendoeken. Hier op tekoopen, daar te zoeken. Gewaschen en tot pap gebragt verschijnt papier, zoo waardgeacht. Anno 1769

zondag 20 januari 2019

Upcycling



Ooit kochten mijn vader en moeder in Hongarije dit tafelkleed voor mij. Het heeft jaren op de eettafel gelegen bij mij. Ik was wat klein behuisd en de tafel was ook niet zo groot. Het paste prima en ik vond het ook mooi.

Maar ja, hoe gaat dat ... Je knoeit er thee op en allerlei andere onbestemde dingen in de loop der jaren. Bij mij gaat dat in ieder geval wel zo.



Inmiddels hebben we een grotere eettafel. Het kleed is te klein voor de huidige tafel en er zitten allerlei vlekjes en vlekken op. Al jaren lag het opgevouwen in de kast.

Met behulp van een schaar, de strijkbout en de naaimachine is het een heel acceptabel kleedje geworden voor een plantentafeltje, waarop een grote vaas (kunst)rozen staat.

woensdag 16 januari 2019

Abstederdijk



Onderweg op de Abstederdijk, viel ons oog opeens op dit gedicht. Het blijkt al onthuld te zijn in juni 2018, maar eerder heb ik het nog niet gezien.

Mooie woorden, over de Abstederdijk zelf. Ze zijn geschreven door de voormalige stadsdichter Ingmar Heytze naar aanleiding van de dood van een actieve straatgenoot.

De laatste strofe spreekt me bijzonder aan:

Wie leeft beweegt en gaat voorbij, maar

nu je hier staat en dit leest, zweeft er

een glimlach door de straat.

Die is van mij.



zaterdag 12 januari 2019

Merklap Beatrix



Een week geleden blogde ik over een paar borduurwerken die ik in iemands keuken had zien hangen. In de gang hing verder nog deze oudere merklap.



De motieven op deze merklap over Beatrix bevat een interessante verzameling motieven. Sommige kan ik heel goed plaatsen, zoals de afbeelding van iemand op een paard en op de lange latten. Maar weet een van de bloglezers waarom er een aantal hoge gebouwen én rokende fabriekspijpen deel uitmaken van deze lap?

dinsdag 8 januari 2019

Perkament in stukken



De tentoonstelling "Perkament in stukken" van het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat is nét voorbij. Eigenlijk ben ik dus te laat met deze tip. Het bijbehorende boek met dezelfde titel en veel illustraties is echter ook de moeite waard en nog wel verkrijgbaar.



Het kostbare proces van het maken van perkament was ook te zien op de tentoonstelling. Ik zou het niet direct na doen, maar vind het wel heel interessant om zo'n ambacht uitgebeeld te zien.



Uiteindelijk leidde het tot duur materiaal om op te schrijven. Natuurlijk werd dat niet zomaar afgedankt.



Het resterende perkament werd in de middeleeuwen door monniken vaak hergebruikt bij het inbinden van boeken. In de banden en kaften van boeken zitten soms prachtige fragmenten verborgen. Voor ons is elk stukje tekst dat zo oud is van waarde, doordat er weinig middeleeuwse teksten zijn overgeleverd.

vrijdag 4 januari 2019

Bloemen en tuin



Natuurlijk ben ik blij verrast als ik bij anderen in huis borduurwerk zie. In dit geval hingen deze grote werken aan de muur in de keuken.



Ze zijn extra bijzonder als je bedenkt dat degene die dit gemaakt heeft, vrijwel geheel bedlegerig is. Het is dus liggend geborduurd.



De foto's zijn binnen gemaakt bij donker weer. Ik had m'n twijfels over de kwaliteit van de foto's, toch valt het uiteindelijk mee na enkele kleine kunstgrepen.

dinsdag 1 januari 2019

Leuke links



In het nieuwe jaar pak ik deze reeks weer op met drie nieuwe links:
Veel plezier!