Deze keer zoom ik eens in op de rauwkost, die we eigenlijk elke dag in een of andere vorm eten. Van de week hadden we een extra disgenoot, dus had ik een beetje extra m'n best gedaan op de vormgeving. De ingrediënten voor de salade zijn:
- ijsbergsla
- komkommer
- tomaat
- gebrande gemengde noten
- feta
- olijven
Voor de vinaigrette heb je nodig:
- 3 delen extra vierge olijfolie
- 1 deel witte wijn azijn
- 1/3 deel mosterd
Na het wassen van de sla, komkommer en tomaat, snijd je de ijsbergsla en schaaf je de komkommer in plakjes. De tomaat wordt verdeeld in kleine stukjes. Dat gaat het beste met een tomatenmesje. Daarna snijd je de feta in kleine blokjes en maak je de salade op. De onderdelen van de vinaigrette meng je in een apart bakje goed door elkaar en dan kun je het over de salade sprenkelen. Ik heb expres geen hoeveelheden gegeven, dan kun je het aanpassen naar eigen smaak. Wij eten in ieder geval zo'n schaaltje als hierboven is afgebeeld per persoon.
Omdat er een gast was, is er verder ook ietsje uitgebreider gekookt. Wij aten gebakken aardappeltjes met champignons, gekookte sperziebonen en geroosterde pompoenblokjes uit de oven. Voor dit laatste gerecht snijd je een halve oranje (Hokkaido) pompoen in blokjes. Deze blokjes meng je in een schaal met ruim een eetlepel olijfolie en minstens een theelepel tijm. Daarna gaat het 30 minuten op een ovenplaat in de oven op 200 graden. Wij gebruiken een ovenmat, maar bakpapier is natuurlijk ook goed bruikbaar.
Kijk voor een verdere lijst van deelnemers bij
Elisabeth, die deze inspirerende maandelijkse actie heeft bedacht. Eet smakelijk!