maandag 30 november 2020

Christmas is coming (2)

Tot mijn (onaangename) verrassing is het patroon dat ik gebruikt heb voor de afgebeelde pannenlappen, niet meer gratis. Er zijn gelukkig nog wel vrij verkrijgbare andere glas-in-loodpatronen, zoals de Stained Glass Square. Wel in het Engels, maar door de vele foto's volgens mij goed te volgen.

zondag 29 november 2020

Christmas is coming (1)

Vandaag is het de eerste zondag van de Advent. Ik heb me voorgenomen om elke dag tot Kerstmis een creatief ideetje te posten. Het liefst natuurlijk een idee waarvoor je niets hoeft aan te schaffen en kunt gebruik maken van wat je toch al in huis hebt. We beginnen met een tapisseriewerkje.
Deze onderzetters voor mokken of glazen zijn elk gemaakt in één steek met breigaren op vierkante stukjes plastic canvas van 20 bij 20 vakjes. Zo kun je mooi de steken oefenen, die je vind in deze blogpost en dit bericht. Daarna kun je de rand omslingeren met dezelfde kleur garen of een contrasterende kleur.
Een leuk zelfgemaakt cadeautje, ook als je er maar eentje maakt!

zaterdag 28 november 2020

Christmas is coming

Vanaf morgen zal ik tot Kerstmis elke dag een zelfmaakidee posten, een beetje zoals je bij een Adventskalender elke dag een deurtje open mag maken. Ik hoop dat jullie er plezier in hebben en wie weet op een idee worden gebracht. De afgebeelde engel Celeste zal er trouwens niet bij zijn, want het gratis patroon is van het internet gehaald door de ontwerper.

donderdag 26 november 2020

Marker boord

Het Marker boord is bijna af, alleen de lommertjes moeten nog gemaakt worden. Zoals bij elk nieuw stapje het geval is, zal ik ook hier weer voorzichtig gaan proberen om het uit te voeren volgens de omschrijving in mijn boek "Marker borduren". Waarschijnlijk lukt het in eerste instantie niet omdat ik niet meteen helder heb wat er bedoeld wordt. Fingers crossed voor de laatste fase!

dinsdag 24 november 2020

Nieuwe baby's

We wonen in een kinderrijke buurt, waar veel mensen komen wonen die een jong gezin hebben of een gezin willen beginnen. En misschien helpt het thuiswerken in coronatijd ook nog een handje, wie weet.
Feit is in ieder geval dat er veel baby's worden geboren. Deze zelfgemaakte borden zijn we onder andere in de afgelopen tijd tegengekomen in de nabije omgeving waarmee buurtgenoten duidelijk hun vreugde willen delen. Veel geluk!

zondag 22 november 2020

Borduurlap uit 1936 (3)

Vandaag laat ik nog een laatste keer een paar foto's zien van het langwerpige werkstuk uit 1936, dat je eigenlijk een borduurrol zou kunnen noemen.
Zo'n grote lap bestond niet uit één stuk. Wat meer zorgvuldige bestudering van de foto's laat zien hoe de delen aan elkaar gemaakt zijn.
Zou de afwerking ook allemaal met de hand gedaan zijn?

vrijdag 20 november 2020

Borduurlap uit 1936 (2)

Vorige week liet ik al een paar foto's zien van de borduurlap uit 1936, die waarschijnlijk gemaakt is als examenwerkstuk aan de Noorder Borduur- en Modevakschool. Een online onderzoekje naar deze NoBoMo leverde een aantal historische advertenties op, voornamelijk uit Friesland. Dat de NoBoMo ook elders actief was, blijkt uit onderstaande annonce in de Flevobode van 1949.
De lap was een echte proeve van bekwaamheid, waarop niet alleen borduurtechnieken maar ook naaitechnieken beoefend werden zoals deze vier soorten zakken.
Onderstaande techniek is volgens mij draad opnaaien met een verlopende draad en op een hele precieze nette manier.
Nogmaals: als je eventueel belangstelling hebt voor het werk en deze borduurlap wil toevoegen aan jouw verzameling, neem dan contact met me op via deze link.

woensdag 18 november 2020

Verkleurend blad

De bomen bij ons in de straat zijn al helemaal kaal, maar in de directe omgeving zijn allerlei verkleurende bladeren te zien.
Binnen een straal van een paar honderd meter vind je deze mooie herfstbomen.
Zo is de buurt op zijn fraaist!
De populieren in de verte zijn op regelmatige afstand van elkaar aangeplant door de woningbouwvereniging. Op de foto's is het niet zo duidelijk, maar de bomen staan in de lange voortuinen van de huizen.
Van dichtbij kun je de kleur beter zien.
Om ons huis heen zijn veel plantsoenen: een paar paadjes, wat gras, bomen en struiken.
Meestal is er ook een ruime sloot omheen met stilstaand water, waarin de bomen weerspiegeld worden.
Genieten jullie ook zo van de natuur in de herfst?

maandag 16 november 2020

Marker beginnetje

Voorzichtig heb ik een beginnetje gemaakt met het Marker stopwerk. Eerst een randje open zoomsteek en daarna een rijtje schuintjes. Beide steken zijn nieuw voor mij. Het resultaat bevalt me, al vrees ik dat het op de afbeelding niet zo goed te zien is doordat het "wit-op-wit"-werk is. Ik vind het een beetje lijken op kant en ga vol goede moed verder.

zaterdag 14 november 2020

Bottels en bessen

Wandelend langs het spoor, kwamen we allerlei bessen tegen. Ze waren niet allemaal even goed te fotograferen, want de distels en bramen tieren er ook welig.
Van deze rode rozenbottels resteerden er nog maar vier.
Ik heb geen idee hoe deze oranje besjes heten. Ze zijn in ieder geval niet rond van vorm en de blaadjes zijn in de herfst opvallend van kleur. Wat kleuren die mooi rood!
In de top kun je dat nog beter zien.
En wat denk je van deze opvallende kleurencombinatie van roze en oranje? Het is de wilde kardinaalsmuts.

donderdag 12 november 2020

Borduurlap uit 1936 (1)

Deze prachtige lap is gemaakt voor het examen costumière of coupeuse. Allerlei verschillende technieken werden geoefend op één stuk donkere stof, zoals bijvoorbeeld het kralenwerk hierboven. De donkere achtergrond is kenmerkend voor de NOBOMO, de Noorder Borduur- en Modevakschool. Waarschijnlijk is het werk vervaardigd voor deze opleiding.
De langwerpige vorm zorgt er voor dat het geheel niet in een foto te vangen is. Hierdoor zie je ook niet dat er een paneel tussenuit geknipt om er een kussen van te vervaardigen. Ondanks het missen van dit fragment is het toch een heel interessant geheel dat een beeld geeft van het vakmanschap dat vereist was voor het voltooien van een dergelijke opleiding.
Ben je geïnteresseerd? Eigenlijk wordt er een goed thuis gezocht voor de lap. Als je belangstelling hebt, stuur me dan asjeblieft een mailtje. Ik zal het dan doorsturen naar de eigenaresse van het borduurwerk.
Volgende week meer over de NOBOMO!

dinsdag 10 november 2020

Tuin

In de tweede week van november is er toch nog wel iets te zien in onze tuin, zoals deze mooie roos. De plant als geheel is tamelijk kaal gegeten door de rozenkever, maar nu bloeit hij voor de tweede keer.
Ook een paar dappere afrikaantjes houden nog steeds stand, hoewel ze al bijna een half jaar bloeien!
Het sinaasappelboompje staat in een pot, want de plant kan absoluut niet tegen vorst. Een aantal nachten heeft ie al in de schuur gestaan en het is onafwendbaar dat hij binnenkort naar zolder verhuist. Eigenlijk is het dat geen ideale omgeving, want het is er te warm.
De chrysanten hebben we ooit als kleine kamerplantjes gekregen. Nadat ze zo goed als dood waren, zijn ze toch in de volle grond voor de tweede keer tot bloei gekomen. Zoals je zien kunt, zijn het niet zulke grote planten.
Maar wat is zo'n bloem mooi van dichtbij!
De slakken hebben volgens mij grotendeels een veilig heenkomen gezocht in de bodem. Er is in ieder geval veel minder vraat.
De Oost-Indische kers profiteert ervan en laat nog even zien dat het een vrolijke kleurrijke plant is. Uit ervaring weet ik dat ook deze plant niet tegen vorst kan, maar de zaadjes zijn al veilig gesteld voor volgend jaar.

zaterdag 7 november 2020

Onder de brug

Vandaag was het mooi weer om een ommetje in de stad te maken. We gingen er tamelijk vroeg op uit, zodat het met de drukte nog te doen was. Bij het station Vaartsche Rijn viel ons oog op een bijzonder verschijnsel onder de brug. Zien jullie het ook? Het vereist wel een nauwkeurige blik, maar dan zie je echt niet alleen blaadjes en gras. Het helpt trouwens ook als je even op de foto klikt, dan zie 'm wat groter.

donderdag 5 november 2020

Kussen

Het heeft wel wat hoofdbrekens gekost, maar uiteindelijk zijn negen van de grannies samengevoegd tot een kussen. Het aan elkaar maken van de gehaakte vierkantjes was geen probleem. Lastiger was het om het haakwerk te bevestigen op het genaaide kussensloop. Eerst volgde ik de methode die hier wordt uitgelegd. Op zich een prima manier. Mijn haakwerk was echter veel groter dan het voorbeeld en ging afschuwelijk trekken. Het was al bijna af, toen ik besloot om de hele boel weer los te halen.
Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om het haakwerk slechts op een paar plaatsen vast te naaien. Het was in een ommezien klaar. Ik heb ingecalculeerd dat ik zo nu en dan op een extra plekje een paar steekjes zal moeten zetten. Dat is niet erg.

dinsdag 3 november 2020

Suikerbossie

Voor mijn verjaardag kreeg ik deze prachtige protea oftewel suikerbossie van mijn moeder. Het is de nationale bloem van Zuid-Afrika. Dat wist ik niet, maar ik moest wel meteen denken aan het liedje "Suikerbossie ik wil je hè". Kennen jullie het ook?

zondag 1 november 2020

Marker borduren

Deze maand ga ik een beetje in de weer met dit boekje in het kader van mijn challenge 2020. Er staan allerlei technieken in, echt teveel om in een paar weken uit te proberen. Ik zal dus een keuze maken. Inspiratie genoeg!