zaterdag 29 augustus 2020

Het zevende huis


Door elke dag een draadje te borduren, heb ik het zevende grachtenpand ook afgerond. Het is het meest rechtse huis van het rijtje, nu ga ik dus vanuit het midden naar links. Vandaar dat ik ook een overzichtsfoto van het werk tot nu toe heb proberen te maken. Dat valt niet mee omdat het zo langwerpig van vorm is.

donderdag 27 augustus 2020

Muismat


Uiteindelijk is mijn werkstukje in Kopten-kelim een muismat geworden. Het borduurwerk zal gaan slijten, maar het is beter om het te gebruiken dan het in de kast te leggen.


Over het kleurverloop hebben we flink zitten dubben. Wel petrol, geen petrol? Leidend waren in ieder geval de aanwezige kleurtjes Appleton. Ik heb me immers voorgenomen om in 2020 geen handwerkmateriaal te kopen en tot nu toe lukt dat goed. Na het donkergroen had ik graag wat meer blauwe tinten gebruikt. Er was er echter slechts eentje in het mandje met Appleton in mijn kast.


Omdat ik de gekruiste steken zo fraai vind, eindig ik met een foto van de achterkant.

dinsdag 25 augustus 2020

Zon


Je kunt wel zeggen dat we deze maand genoeg zon hebben gehad en meer dan genoeg warmte. Voor mij horen bij augustus ook zonnebloemen. We hebben ze eigenlijk altijd in de tuin. Eerlijk gezegd vind ik het een beetje jammer om ze te plukken, dus dit is een gekochte bos.

De vaas waar ze in staan is bijzonder geschikt voor zulke grote en vrij zware bloemen. Ooit heb ik 'm gekocht op de Rozengracht in Amsterdam in een klein winkeltje aan de zijkant van de moskee bij een Afghaanse meneer. Het is er niet meer, waarschijnlijk omdat het niet zo opviel en té goedkoop was. Als ik het me goed herinner dan betaalde ik voor deze vaas slechts zes euro. We hebben er in ieder geval veel plezier van.

zondag 23 augustus 2020

Steken tapisserie (2)


Pijlpuntsteek

Tja, zo noem ik deze steek, maar hoe ie officieel heet?? Ik weet eerlijk gezegd niet eens zeker of dit een bestaande steek is.

De werkwijze is in ieder geval hieronder in het diagram aangegeven. Je zorgt dat de draad boven komt bij 1 en gaat vervolgens bij 2 weer naar beneden. Op die manier ga je verder. Het wijst zich vanzelf, tot je bij het laatste steekje komt. Daar gebruik je namelijk voor de tweede keer hetzelfde punt. Je komt bij 20 boven en gaat bij 11 weer naar beneden. Daarna kun je aan de volgende pijlpunt beginnen.



Koninginnesteek


De koninginnesteek is een niet zo ingewikkelde steek, die wel wat tijd en garen kost. Je borduurt eerst de diagonalen van een gewone kruissteek. Vervolgens maak je nog een kruis maar dan samengesteld uit een horizontale en een verticale lijn. Eigenlijk maakt de volgorde van de steken niet uit, als je het maar steeds op dezelfde manier doet.



Crazy kruisjes


Deze steek levert een beetje onregelmatige, drukke vlakvulling op. Vandaar dat ik dit vakje "crazy kruisjes" heb genoemd. Je borduurt eerst de grote kruisjes in diagonale lijnen van linksboven naar rechtsonder. Vervolgens vul je de overgebleven ruimte op met kleine kruisjes. De werktekening zal je wel op weg helpen en anders kun je ook nog dubbelklikken op de foto hierboven van mijn stekenlap. Ik kan me trouwens ook voorstellen dat het mooi is als je twee verschillende kleuren gebruikt.



Verspringende steek


Ongetwijfeld zijn mijn zelfbedachte steken niet echt nieuw. Deze verspringende steek bijvoorbeeld is geborduurd volgens een simpel principe, dat vast allang bestaat. Je komt bij 1 boven, gaat bij 2 naar beneden, komt vervolgens weer bij 3 boven enzovoorts.



Scotch stitch


De Scotch stitch is een tamelijk eenvoudige steek: je draad komt boven bij 1, gaat naar beneden bij 2, komt weer boven bij 3 enzovoorts. Het wordt het mooist, als je van boven naar beneden werkt. De volgende Scotch stitch komt dus onder de eerste steek.

vrijdag 21 augustus 2020

Drie speciale mondkapjes


In de zomervakantie heb ik drie mondkapjes gemaakt van speciale stoffen, zoals deze met een VOC-achtig motief van Petra Prins. Ik houd hier echt van, zo'n katoentje met een historisch motief.


Om niet te veel te blijven steken in wat ik zelf mooi vind, is er ook een mondkapje gemaakt met een bontgekleurde puzzelstof. Op zo'n klein oppervlak heeft dit motief me trouwens in positieve zin verrast.


Tot slot een mondkapje dat erg lijkt op mijn eerdere werk. Alleen de voering is anders. Als je goed kijkt, dan kun je bij alle drie de mondkapjes een randje voering zien. Ik heb ze expres een beetje verschoven neergelegd. In dit geval is de achterkant lila.

woensdag 19 augustus 2020

De mooie achterkant


Mijn tapisseriewerkstukje in verlopende kleuren groeit gestaag. De achterkant van het werk vind ik ook fraai, zelfs als ik wel eens een foutje maak bij de werkvolgorde. Dat kun je hier zien bij een deel van de middelste bruine rij. Aan de voorkant zie je daar trouwens niets van.

maandag 17 augustus 2020

Verjaardagskaart


Voor een verjaardag heb ik deze kaart gemaakt. Het was een leuk werkje om de 'J' te borduren, al zijn de lijntjes een flinke klus. De kaart is al een poosje klaar en inmiddels ook aangekomen op zijn bestemming.

zaterdag 15 augustus 2020

Steken tapisserie (1)


Driehoekjes

Driehoekjes zijn eenvoudig en snel te realiseren. Eerst borduur je een rijtje steken volgens onderstaand diagram en vervolgens een complementair rijtje ter aanvulling.


Hongaarse ruitjessteek


De Hongaarse ruitjessteek is geen ingewikkelde steek, je borduurt gewoon verticaal van links naar rechts over respectievelijk 2, 4, 6, 4 en 2 weefseldraden. De volgende rij wordt op dezelfde manier geborduurd, maar de ruitjes verspringen. Deze steek kun je ook heel goed in twee kleuren uitvoeren. De Nederlandse benaming heb ik overigens zelf bedacht.

Dubbele flanelsteek


De meeste mensen zullen de flanelsteek wel kennen, maar voor de zekerheid leg ik toch even uit hoe ik dit vakje met een dubbele rij flanelsteken heb ingevuld. Om te beginnen borduur je een "gewone" rij flanelsteken. Bij 1 laat je de draad boven komen, bij 2 ga je naar beneden en bij 3 vervolgens weer naar boven. Op die manier maak je de hele rij af. De tweede rij borduur je hier verspringend over heen. Dat kun je doen door het werk een halve slag te draaien, maar het is ook mogelijk om niet om te keren en nogmaals van links naar rechts een rij flanelsteken te borduren.

Blaadjessteek


De blaadjessteek heb ik echt met plezier geborduurd. Deze steek ga ik vast nog een keer toepassen, maar dan op een wat minder grof stramien zodat de blaadjessteken minder groot worden.

Als je deze steek ook wilt borduren, volg dan onderstaand diagram. Je komt bij 1 boven met de draad en gaat bij 2 naar beneden. Vervolgens kom je bij 3 boven en ga je nogmaals bij 2 naar beneden. Op deze manier ga je verder met de hele linkerkant van het blaadje. Daarna kom je bij 15 boven en ga je weer bij 2 naar beneden. Daarna maak je de rechterkant van het blaadje op dezelfde manier.



Haaksteek


De haaksteek is een eigen verzinseltje. Het is een samengestelde steek, die het oppervlak nogal dicht bedekt net zoals een haakpatroon met veel vasten. De bovenste rij bestaat uit kruissteken met een korte en lange poot. Deze rij wordt gewerkt van links naar rechts. Je komt boven bij 1, steekt in bij 2, komt weer boven bij 3 enzovoorts. Vervolgens borduur je de teruggaande rij van rechts naar links met een serie tent stitches. De werkvolgorde van deze rij is aangegeven met hoofdletters.




donderdag 13 augustus 2020

Oude foto's


Deze zomervakantie heb ik eindelijk het plan uitgevoerd om een aantal oude foto's te ordenen en digitaal op te slaan. Daarvoor heb ik geen perfecte apparatuur: ik maak gewoon een digitale foto van een oude foto en zo kom ik aan de te bewaren en in de familie te verspreiden bestanden. Een en ander vul ik aan met wat ik verder nog heb, zoals overlijdensannonces, bidprentjes, een enkele oude brief. Het is leuk én intensief werk.

Hierboven zie je trouwens mijn opa met twee vrienden in de jaren '20 van de vorige eeuw. Ze poseren voor een geschilderd doek dat door de plaatselijke fotograaf in die tijd als achtergrond werd gebruikt. Waarschijnlijk is de foto in Wervershoof gemaakt, daar woonden ze in ieder geval.

dinsdag 11 augustus 2020

Speciale bloem


Vorig voorjaar zaaide ik de helft van een bloemenmengsel. Helaas had het geen enkel resultaat, hoewel er op het zakje stond dat het rechtstreeks in de tuin gezaaid moest worden.

Dit voorjaar deed ik een tweede poging meteen in de grond en ik besloot een klein beetje in een bloempot te proberen. Het zakje gooide ik trouwens weg, want ik had er weinig fiducie in. Je raadt het al: alleen in de pot kwamen er een aantal sprietjes op.


Des te leuker dat er alleen mij onbekende soorten in het mengsel zitten. Het meest sprekende voorbeeld is deze roze bloem met een rood hart en gele minibloempjes. Misschien zijn het wel stampertjes. Ik heb de foto's in omgekeerd chronologische volgorde geplaatst. Alles aan de bloem vind ik mooi: de tweekleurige bladeren, de opvallende knop en natuurlijk de bloem.




zondag 9 augustus 2020

24 kleuren Appleton


Waarschijnlijk sprak het begin van mijn werkstukje in kopten-kelim niet zo tot de verbeelding. Nu ik een stukje verder ben, kun je beter zien wat de bedoeling is. Ik werk met een dubbele draad Appleton op tamelijk fijn plastic canvas. Om precies te zijn gebruik ik plastic canvas 'mesh 10', dus met 10 gaatjes per inch.

vrijdag 7 augustus 2020

Duinen bij Castricum


Als kind woonde ik tamelijk dichtbij Heemskerk en Castricum. We gingen als gezin vaak wandelen in de duinen en het verveelde eigenlijk nooit. Je kunt er trouwens ook leuk spelen, in een 'klimboom' bijvoorbeeld.

Nu wonen we verder weg en komen we er minder vaak, maar in de vakantie hebben we een mooie wandeling gemaakt.

Wat denken jullie van dit insect? Ik weet echt niet wat het is.


Ons oog viel ook op deze boomstam die een boog vormt. Een prachtig gezicht!


Wel iets minder mysterieus als je het van de andere kant bekijkt.


Tot slot nog een vlindertje. Er zijn vele foto's door ons gemaakt en eigenlijk is het nog niet duidelijk vastgelegd. Om het extra lastig te maken stonden er een heleboel brandnetels tussen het pad en de struik waarop het vlindertje steeds een moment ging zitten.







woensdag 5 augustus 2020

Kopten-kelim


Met de Appletonwol die ik nog in mijn voorraad zit, heb ik een mooi verlopende reeks gemaakt. Eerlijk gezegd mochten niet eens alle strengetjes meedoen. Sommigen pasten er niet bij en ik wilde me ook beperken tot 24 kleuren.


In het boek '250 borduursteken' staan achterin een aantal tapisserie-steken, waarvan ik de meeste nog niet heb geprobeerd.


De kopten-kelim sprak me aan. Eenvoudig, snel te borduren en waarschijnlijk een mooi effect met zoveel kleurgradaties.


Je kunt zien dat ik meteen een beginnetje heb gemaakt.

maandag 3 augustus 2020

In eigen buurt


Als je je langzaam verplaatst, zie je meer. We hebben de afgelopen elf jaar heel wat voetstappen liggen in de straten in de nabije omgeving. Toch zie je steeds weer wat nieuws, zoals deze caravan bijvoorbeeld.


De zijkant en achterkant zijn voorzien van leuke teksten.


Ietsje verderop in dezelfde straat, zagen we deze pop staan achter een voorraam.

zaterdag 1 augustus 2020

Tapisserie


De challenge 2020 gaat deze maand verder met de borduurtechniek tapisserie oftewel needlepoint. Het is een techniek die niet zoveel gebruikt wordt in Nederland momenteel, tenminste daar lijkt het op. Ik heb al veel uitgeprobeerd, maar zag onlangs weer allerlei nieuwe steken gewoon in een boek in mijn eigen boekenkast. Er zijn zoveel mogelijkheden met tapisserie!