donderdag 16 mei 2024

Botanical Lego

In de DUIC heb ik gelezen dat er een tijdelijke winkel in Utrecht op de Lijnmarkt geopend is met Botanical Lego. Eerlijk gezegd was dat een volkomen nieuw verschijnsel voor mij, dus ging ik een kijkje nemen.
In de winkel kun je rustig even rond lopen, want ze verkopen er niets.
Op een afstandje ziet het er prima uit, eerlijk waar.
Je moet niet te dichtbij komen, want dan blijkt het inderdaad gemaakt te zijn van Lego.
Heel ander Lego dan de basisbouwsteentjes waarmee je eindeloos kunt variëren en dat is meteen het grootste knelpunt voor mij. Daarnaast is het een grote hoeveelheid plastic. Toch heb ik de bloemstukken bewonderd. Je kunt er nog tot en met 18 mei terecht, dus je moet snel zijn als je het nog wilt zien.

maandag 13 mei 2024

Indische loopeenden

Nog één keertje neem ik jullie mee naar Texel en wel voor deze Indische loopeenden. Die zijn natuurlijk allerminst inheems. Ze worden dan ook min of meer als huisdieren gehouden door de eigenaars van het huis waar we verbleven. Het was heel grappig om te zien dat ze werkelijk tam zijn. Zodra er door iemand op de dijbenen werd geklopt, kwamen ze heel hard aanlopen. Vliegen kunnen ze namelijk werkelijk niet. Ze wisten uiteraard dat er dan voer te krijgen was. Als het je interesseert, kijk dan eens hier.
Verder nog twee foto's om te laten zien dat de luchten helder blauw waren. Hoe koud het was, kun je op een plaatje gelukkig niet voelen. Beide plaatjes zijn genomen bij Oudeschild, de ene vanaf de dijk en de andere op fort Lunette.

vrijdag 10 mei 2024

RvdM Asperges

In deze tijd van het jaar is het weer tijd voor asperges. Ik ben er dol op, dus ik maak ze met liefde. Ze zijn redelijk aan de prijs, daarom kopen we weleens een zak "buitenbeentjes" bij AH. Zoals je op de foto kunt zien, hebben we geen speciale aspergepan en worden ze gewoon in tweeën gesneden.

Omdat het wel even geduurd heeft voordat ze altijd zacht genoeg waren, hierbij het recept:

Schil de asperges en snijd circa 1 centimeter van de onderkant af. Wees geduldig en zorg dat je geen plekjes overslaat. Kook de asperges vijf minuten in ruim water, zet de warmtebron uit en laat ze nog tien minuten staan. Giet ze daarna af en serveer ze.

Ik heb er een paar bolletjes koude aardappelsalade, een tomaatje, sla, plakjes komkommer, olijven en gebakken zalm bij gegeven. Op de foto is de zalm trouwens niet afgebeeld en zijn de hoeveelheden ook zeer bescheiden gehouden voor het plaatje. Maar ik ben geen aanhanger van de "nouvelle cuisine" dus daarna zijn de borden voller geschept. De combinatie van asperges met hardgekookt ei is klassiek, dat zou ook heel goed kunnen.

Kijk voor een verdere lijst van deelnemers bij Elisabeth, die deze inspirerende maandelijkse actie heeft bedacht. Eet smakelijk!

maandag 6 mei 2024

Merlin

Voor de mobiele telefoon zijn er allerlei handige en nuttige apps. En ook semi verplichte en nutteloze apps trouwens. Als ik mijn salarisstroken wil bekijken, dan moet ik bijvoorbeeld tot mijn ergernis een verificatie-app gebruiken tegenwoordig. Dat is een app die ik niet uit vrije keuze gebruik. Wél heel veilig, maar toch ben ik er niet erg van gecharmeerd.

In een heel andere categorie valt de vogel app Merlin. Dat vind ik echt een geweldige uitvinding. Je maakt met de app een korte geluidsopname van de vogelgeluiden die je hoort en Merlin vertelt je vrijwel feilloos welke vogels je hoort. Mét een afbeelding en de mogelijkheid om je waarneming vast te leggen op een zogenaamde "life list".

Het geeft meteen aan dat het een Engelstalige app is en dat kan zeker een nadeeltje zijn. Ik ken lang niet alle vogelnamen in het Engels, dat is inmiddels wel gebleken. Met "google translate" kom je trouwens daar wel snel achter. Een tweede nadeel is dat je soms een vogel al kunt horen, terwijl die nog te ver weg is voor Merlin. Zo was het zeer kenmerkende geluid van de eerste gierzwaluwen precies op 1 mei weer te horen boven ons huis. Ik zag de gierzwaluwen ook vliegen. Maar het lukte me die dag nog niet om ze toe te voegen aan de "life list".

vrijdag 3 mei 2024

Snel of langzaam

Als kind had ik een broertje dood aan netjes schrijven. Je kunt veel sneller denken dan dat je schrijft, dus raffelde ik het schoolwerk vaak af. Het zag er dan natuurlijk uit of er geen zorg aan besteed was en dat was ook zo. Het is verschillende keren gebeurd dat ik iets opnieuw mocht schrijven en eerlijk gezegd was dat verdiend. In de puberteit kwam de omslag. Als ik me verveelde op de middelbare school schreef ik met liefde mijn eigen aantekeningen tijdens een langdradige les heel netje over, ondertussen experimenterend met verschillende handschriften.

Net zoiets is er aan de hand met borduurwerk. Je kunt veel sneller een nieuw motiefje bedenken dan dat je het uit kunt voeren. En dan loop je ook nog eens het risico dat het in de praktijk niet zo wordt als je bedacht had. Meestal geeft me dat niets, maar soms duurt het me een beetje te lang voordat ik mijn nieuwe ideeën kan uitvoeren. Zoals bij het afgebeelde ATC-tje in wording dat ik graag ook in andere kleuren zou uitvoeren. En met een andere vlakindeling. En met andere motiefjes. En .... Nou ja, je snapt het wel.