1 uur geleden
zondag 31 mei 2020
Pip bag of Humbug
Af en toe kom ik op een blog gehaakte pip bags tegen. Best grappige dingetjes, makkelijk te maken en leuk om mee te spelen. Eigenlijk zijn het een soort pittenzakken. Dezelfde vorm bestaat al langer in borduurland en dan wordt het humbug genoemd. Ook trouwens een tamelijk vreemde naam, die denk ik van een gelijknamig snoepje komt.
Deze snoepjes ben ik ook wel eens in Nederland tegengekomen, onder de naam kaneelkussentje: bruin met rode streepjes. Kennen jullie ze ook?
vrijdag 29 mei 2020
Eigen werk broderie anglaise
Toevallig kwam er recent een prachtig boekje voorbij in de Antique Pattern Library met de Fabels van la Fontaine als inspiratiebron. Hele mooie werkstukken in broderie anglaise, maar mijn vaardigheid schiet hiervoor nog echt tekort. Hierboven zie je mijn voorzichtige pogingen tot een eerste werkstukje in deze voor mij nieuwe techniek. Het valt me echt niet mee, maar het positieve is dat ik wel vorderingen maak en bovendien vind ik het ook leuk om te doen.
Labels:
borduurtechnieken,
broderie anglaise,
challenge 2020
woensdag 27 mei 2020
Slaapmutsjes
In onze tuin is er in 2020 niks nieuws bijgekomen, behalve de voorgezaaide plantjes van eigen zaad. We doen geen overbodige boodschappen en naar het tuincentrum is echt niet noodzakelijk voor ons. Met afrikaantjes, zonnebloemen en oostindische kers lukt het prima om zelf eigen plantjes op te kweken zonder zaad te kopen. Daarnaast zijn er een paar eenjarige bloemen die zelf zorgen dat ze terugkeren zoals bijvoorbeeld het juffertje-in-het-groen en de slaapmutsjes. Daarbij speelt het trouwens wel een rol dat we de hele tuin begroeid proberen te houden. Dat betekent selectief wieden: gras eruit natuurlijk, geen paardenbloemen, geen miniboompjes. Maar veel mag blijven staan.
De slaapmutsjes zijn er dit jaar gelukkig ook weer, zij het op een andere plek dan vorig jaar. Ik ben er blij mee, het is zo'n grappige bloem die alleen opengaat bij voldoende daglicht. 's Nachts gaan de slaapmutsjes altijd dicht.
Mocht je de bloem niet kennen, dan kun je hieronder zien waarom hij/zij slaapmutsje heet.
maandag 25 mei 2020
Niet breien maar haken
Mijn half mislukte avontuur met het gebreide huisje was hier afgelopen dinsdag te zien. Zoals ik wel gedacht had, gaat het haken me beter af. Zo heb ik ook wat meer vrijheid om uiteenlopende vormen te maken.
Naast het eenvoudige huisje/hutje, is er een toren gehaakt met uivormig dak. Je ziet dergelijke spitsen bij Russisch-orthodoxe kerken, al zijn die meestal kleurrijker. Bij het haken van de kerktoren heb ik gekruiste stokjes gebruikt en moesjes als extra versiering. Er zijn nog meer plannen.
zaterdag 23 mei 2020
Hart voor elkaar - Dick Bruna (2)
Op de tentoonstelling 'Hart voor elkaar' zagen we veel werk dat we herkenden en ook veel dat voor ons nieuw was. Een voorbeeld daarvan is deze reclamecampagne voor karnemelk.
De drie posters zijn gemaakt door Dick Bruna in 1975 en ook terug te vinden op de interessante site Het geheugen van Nederland.
Het werk dat hij voor de uitgeverij A.W.Bruna maakte, staat nog in menige boekenkast. Vooral de Zwarte Beertjesreeks is uitgebreid en bekend.
Er waren verschillende voorbeelden van het promotiemateriaal voor deze boeken te zien. Zou het beertje als conducteur echt op een station gehangen hebben? Het is in ieder geval een beetje aangetast door de tand des tijds.
donderdag 21 mei 2020
Voor het kind (2)
Vermoedelijk uit dezelfde serie kaarten "voor het kind" die hier ruim een week geleden was te zien, heeft mijn moeder nog een andere borduurkaart. De ontwerpster is Babs van Wely. Hoewel ik het een aardige kaart vind, kijk ik met enige verwondering naar de vis. Misschien schiet mijn bijbelkennis tekort, maar wat doet die vis op een kerstkaart? Het is in ieder geval niet een motief dat vaak voorbij komt met Kerstmis.
dinsdag 19 mei 2020
Van huisjesdeken tot torenflat
Op de blog Blij dat ik brei kwam een paar weken geleden deze Safe-at-home-deken voorbij. Een mooi project natuurlijk, al ben ik eerlijk gezegd niet van plan om aan nóg een gebreide deken te beginnen. Ik ben nog steeds van plan om de Burridge Lake Aran Afghan ooit af te ronden.
Maar mijn fantasie sloeg op hol, want behalve huisjes kun je natuurlijk ook een appartementengebouw breien of een toren met bovenaan zo'n ui-vormige spits of …
Mijn eerste poging om een huisje te breien is niet zo geslaagd, misschien is het (voor mij) beter om te gaan haken. Er zijn dan ook wat flexibelere vormen mogelijk denk ik als je een soort free style haken toepast. Of misschien het gehaakte appliceert op een gebreide of gehaakte ondergrond …
Ik denk er nog even over na!
zondag 17 mei 2020
Hart voor elkaar - Dick Bruna (1)
We hadden nog helemaal geen weet van wat ons boven het hoofd hing, toen we omstreeks de kerstvakantie naar het Centraal Museum in Utrecht togen om daar de tentoonstelling "Hart voor elkaar" te bekijken. Het was echt helemaal niet druk, de bezoekers van het museum gingen massaal naar de werken van Joop Moesman kijken elders in het museum.
Je snapt dat wij het niet erg vonden, we konden op ons gemak alles heel goed bekijken. Veel herkenning, maar ook veel onbekend werk.
Dit is in ieder geval een bekend beeld voor mij: Dick Bruna fietst door de Servetstraat in Utrecht. Geen wonder, want ik heb een jaar of zeven iets verderop gewoond in de Zadelstraat.
Bruna heeft aardig wat voor de stad Utrecht gewerkt, zoals deze poster voor het winkelcentrum Hoog Catharijne. Ook in deze Coronatijd zie je achter veel ramen een Dick Bruna tekening hangen, die paginagroot verspreid werd via de gratis krant DUIC.
vrijdag 15 mei 2020
Links en literatuur broderie anglaise
Broderie anglaise is behoorlijk in de mode, maar dan wordt het vrijwel altijd machinaal gemaakt. Ik houd ook van de machinale stoffen met kleine gaatjes en borduursels en toch wil ik het ook graag zelf maken. Online heb ik twee relevante cursussen gevonden:
- Een cursus in België, waarvan ik bovenstaande zwaan heb "geleend" als afbeelding. Overigens is de cursus nu niet meer te vinden, vermoedelijk is de cursus geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.
- Een cursus bij de Royal School of Needlework waarbij onderstaande vingerhoed het te maken werkstuk is.
Het valt niet mee om geschikte patronen te vinden om zelf te borduren. Ik heb toch een drietal bronnen gevonden:
- Broderie d'antan
- Antique pattern library, vul in het zoekvak rechtsboven "broderie anglaise" in.
- Op Pinterest, bijvoorbeeld op dit bord.
Labels:
borduurtechnieken,
broderie anglaise,
challenge 2020
woensdag 13 mei 2020
Voor het kind (1)
Bij het opruimen vond mijn moeder een aantal leuke poststukken en ze heeft er een paar voor mij bewaard. Zoals deze kerstkaart met een kruissteekontwerp van Thea Gouverneur. Het telpatroon zit er nog bij, dat maakt het een extra leuke vondst.
Op de achterkant van de kaart staat de vermelding "voor het kind". Een zoektocht op internet bracht me niet veel verder, behalve bij de blog van Tweedehandswerk. Eigenlijk zocht ik zowel naar een datering als naar de hele serie. Destijds maakte het vast deel uit van een setje kaarten. Nu kom ik niet verder dan een datering eind jaren '60, begin jaren '70.
Wie weet er meer?
maandag 11 mei 2020
Mondkapjes
Vanaf vandaag gaan de kinderen weer naar de basisscholen en ik als leerkracht dus ook. Ik kijk er naar uit om de kinderen weer te zien, maar helaas moet ik wel van Utrecht naar Amsterdam en vice versa reizen met de trein om er te komen. Mondkapjes naaien dus voor in het OV.
Om te beginnen had ik een patroon nodig, dat ik hier vond.
Het wordt gemaakt van twee lagen stof, in mijn geval dichtgeweven niet al te dikke katoen.
Voor de andere kant gebruikte ik een ruitje, ook al om geen misverstand te scheppen over de binnen- en buitenkant.
Op de naaimachine ben ik niet zo handig, dus over het eerste exemplaar moest wel eventjes worden nagedacht.
Hier zie je het prototype, dat nog ongewassen en ongestreken is.
Nadat de wasmachine op 60 graden zijn werk had gedaan, was het tijd voor een extra laagje van keukenpapier. Misschien is het beter als deze tussenlaag nog wat dikker is maar om het een half uur vol te houden met het masker én niet al te warm te worden, is het zo genoeg.
Daarna zijn de maskers heet gestreken, zonder de binnenkant met de vingers aan te raken. Verpakt in zakjes liggen ze op gebruik te wachten in de kast.
Zoals je kunt zien, heb ik ter afwisseling een gebloemd exemplaar gemaakt. Inmiddels had ik het van al het passen van de mondkapjes al aardig warm gekregen, zoals je kunt zien aan mijn rode kleur.
zaterdag 9 mei 2020
Iris
Uit de tuin van mijn moeder kreeg ik deze prachtige iris mee. Bij het afsnijden was ie nog in de knop, zodra de iris in het water stond ontvouwde hij zich meteen. Heel mooi!
donderdag 7 mei 2020
Probeersels
Dit zijn mijn eerste pogingen om me aan broderie anglaise te wagen: een ovaal omgewerkt gaatje, een opgevuld rondje en een omslingerde lijn. Nou ja, eerste pogingen .... het allereerste werk was zo slecht dat ik het maar niet laat zien. Een kwestie overigens van te dunne borduurdraad en borduren zonder borduurring.
Mét borduurring gaat het werk veel minder trekken en inmiddels heb ik gekozen voor drie draadjes splijtgaren, dat werkt voor mij het beste.
dinsdag 5 mei 2020
75 jaar bevrijding
In 2019 schreef ik de volgende tekst over de dodenherdenking in de wijk Hoograven in Utrecht. Niet wetende dat het dit jaar heel anders is. We kunnen niet alleen niet op de gebruikelijke wijze de doden herdenken, maar ook het vieren van 75 jaar bevrijding verloopt op een onverwachte manier. Vandaar dat ik deze tekst dit jaar op mijn blog plaats:
Elk jaar is er op 4 mei in de wijk Hoograven de dodenherdenking. We beginnen met een stille tocht vanaf de protestantse kerk. De politie zorgt dat de weg wordt afgezet, voorop loopt iemand met een omfloerste trom en een honderdtal mensen vanuit de omliggende wijken Lunetten, Tolsteeg en Hoograven sluit aan. Mensen van de protestantse en katholieke kerk, maar ook bv de Marokkaanse buurtvaders zijn erbij. De tocht voert naar de vrijheidsboom op de Julianaweg, die daar in 1945 is geplant.
De harmonie zit bij de vrijheidsboom al op de aankomst van de stille tocht te wachten en speelt stemmige muziek. Van alle kanten komen er nog mensen uit de omliggende huizen aanlopen en de scouting vormt een erehaag.
Uiteindelijk zijn er honderden mensen verzameld, waaronder veel kinderen. Na de “Last Post” herdenken we met twee minuten stilte de oorlogsslachtoffers en klinken twee coupletten van het Wilhelmus. Vervolgens spreekt de wijkwethouder, zijn er nog een aantal sprekers en worden er kransen gelegd.
Het indrukwekkende van de herdenking vind ik de gezamenlijke eenheid van alle aanwezige buurtbewoners. Zo was dit jaar een buurvrouw wiens Joodse vader de tweede wereldoorlog heeft overleefd, één van de sprekers. De Marokkaanse buurtvaders komen ieder jaar ook aan het woord. Dankzij hen weet ik dat er ook Marokkanen aan de geallieerde zijde hebben meegevochten.
zondag 3 mei 2020
Soortenrijkdom
We kijken graag naar het tv-programma 'Vroege vogels'. Zelfs nu ze noodgedwongen herhalingen uitzenden van een jaar geleden. Tijdens de uitzending van vrijdagavond 25 april ging het over de achteruitgang van het aantal weidevogels. Verdroging werd als een van de oorzaken genoemd en ook dit voorjaar scoort niet best op dat terrein.
Toch valt er gelukkig ook wat vrolijkers te melden. Nu ik dagelijks een wandeling maak in de gemeente Utrecht, valt me de rijkdom aan soorten op het gebied van vogels extra op. Onderstaand lijstje ben ik begonnen met de vogels die heel dichtbij ons huis te zien zijn, met andere woorden in de achtertuin. Vandaar dat op één de koolmees staat, die we veruit het meest zien in de tuin:
1. koolmees
2. kauw
3. ekster
4. roodborstje
5. merel
6. mus
7. spreeuw
8. houtduif
9. tortelduif
10. oeverzwaluw (te herkennen aan de ondiepe vork van hun staart)
11. gierzwaluw (te herkennen aan het "gierend" geluid bij het overvliegen)
12. zwaan
13. meerkoet
15. wilde eend
16. kuifeend
17. aalscholver
18. blauwe reiger
19. grauwe gans
20. nijlgans
21. Canadese gans
22. witte kwikstaart
23. visdiefje
24. zwarte kraai
25. roek
26. bonte specht
27. scholekster
28. vink
29. lijster
30. boomklever
31. pimpelmees
32. waterhoentje
33. Vlaamse gaai
34. kleine mantelmeeuw
vrijdag 1 mei 2020
Broderie anglaise
Voor de maand mei heb ik weer een heel ander onderwerp gekozen voor de borduurchallenge namelijk broderie anglaise oftewel Engels borduren. Tegenwoordig wordt broderie anglaise vrijwel altijd machinaal gemaakt en het is dan ook tamelijk goedkoop verkrijgbaar. Van oorsprong is het echter een heel arbeidsintensieve vorm van borduurwerk.
Je kunt er prachtige kledingstukken van maken. Als illustratie heb ik hier twee afbeeldingen van Modemuze gebruikt, die laten zien wat er met deze techniek mogelijk is.
Volgens de tijdschriftenreeks "Creatief borduren" van Editions Marshall Cavendish die rond 2000 werd uitgegeven, is broderie anglaise oorspronkelijk afkomstig uit Tsjechië en Slowakije. In de negentiende eeuw kwam het naar Engeland. Traditioneel wordt het geborduurd met wit op wit, maar andere kleurcombinaties zijn natuurlijk ook mogelijk.
Voor mij is deze techiek geheel nieuw. Ik ga het voorzichtig uitproberen en zal zien in hoeverre ik het onder de knie krijg in een maand.
Labels:
borduren,
borduurtechnieken,
broderie anglaise,
challenge 2020
Abonneren op:
Posts (Atom)