zaterdag 15 augustus 2020

Steken tapisserie (1)


Driehoekjes

Driehoekjes zijn eenvoudig en snel te realiseren. Eerst borduur je een rijtje steken volgens onderstaand diagram en vervolgens een complementair rijtje ter aanvulling.


Hongaarse ruitjessteek


De Hongaarse ruitjessteek is geen ingewikkelde steek, je borduurt gewoon verticaal van links naar rechts over respectievelijk 2, 4, 6, 4 en 2 weefseldraden. De volgende rij wordt op dezelfde manier geborduurd, maar de ruitjes verspringen. Deze steek kun je ook heel goed in twee kleuren uitvoeren. De Nederlandse benaming heb ik overigens zelf bedacht.

Dubbele flanelsteek


De meeste mensen zullen de flanelsteek wel kennen, maar voor de zekerheid leg ik toch even uit hoe ik dit vakje met een dubbele rij flanelsteken heb ingevuld. Om te beginnen borduur je een "gewone" rij flanelsteken. Bij 1 laat je de draad boven komen, bij 2 ga je naar beneden en bij 3 vervolgens weer naar boven. Op die manier maak je de hele rij af. De tweede rij borduur je hier verspringend over heen. Dat kun je doen door het werk een halve slag te draaien, maar het is ook mogelijk om niet om te keren en nogmaals van links naar rechts een rij flanelsteken te borduren.

Blaadjessteek


De blaadjessteek heb ik echt met plezier geborduurd. Deze steek ga ik vast nog een keer toepassen, maar dan op een wat minder grof stramien zodat de blaadjessteken minder groot worden.

Als je deze steek ook wilt borduren, volg dan onderstaand diagram. Je komt bij 1 boven met de draad en gaat bij 2 naar beneden. Vervolgens kom je bij 3 boven en ga je nogmaals bij 2 naar beneden. Op deze manier ga je verder met de hele linkerkant van het blaadje. Daarna kom je bij 15 boven en ga je weer bij 2 naar beneden. Daarna maak je de rechterkant van het blaadje op dezelfde manier.



Haaksteek


De haaksteek is een eigen verzinseltje. Het is een samengestelde steek, die het oppervlak nogal dicht bedekt net zoals een haakpatroon met veel vasten. De bovenste rij bestaat uit kruissteken met een korte en lange poot. Deze rij wordt gewerkt van links naar rechts. Je komt boven bij 1, steekt in bij 2, komt weer boven bij 3 enzovoorts. Vervolgens borduur je de teruggaande rij van rechts naar links met een serie tent stitches. De werkvolgorde van deze rij is aangegeven met hoofdletters.




Geen opmerkingen: