vrijdag 14 juni 2024

RvdM Worteltaart

Eigenlijk eet ik meestal geen toetje. Toch zijn er een paar dingen waarvoor ik graag een uitzondering maak: een lekker stukje taart, ijs en tiramisu. Vandaag dus een taart uit de airfryer met geraspte wortel, zuidvruchten en een beetje honing. Houd je meer van zoet, dan zul je nog wat suiker moeten toevoegen.

Benodigdheden:
  • 150 gram geraspte wortel
  • 65 gram boekweitmeel
  • 65 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 10 gedroogde abrikozen gesneden in kleine stukjes
  • 30 gram rozijnen
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • een tamelijk hoge springvorm van 20 of 21 centimeter doorsnede die in het mandje van de airfryer past
En voor de bovenlaag:
  • 200 gram roomkaas
  • 1 eetlepel liefst niet te donkere honing
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 1 theelepel vanille-extract
  • naar keuze een handje gedroogde papayablokjes
Klop de eieren luchtig in een beslagkom. Voeg daarna alle andere elementen toe en spatel ze goed door elkaar. Verwarm de airfryer voor op 160 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. De randen vet je in en daarna doe je het beslag in de vorm. Bak de taart 25 minuten op 160 graden en daarna 5 minuten op 140 graden.

Ondertussen maak je de bovenlaag door de roomkaas, de honing, de citroenrasp en het vanille-extract goed door elkaar te roeren. Haal de taart uit de springvorm en als ie helemaal is afgekoeld kun je de bovenkant bestrijken met deze topping. Tot slot kun je papayablokjes of iets anders gebruiken als garnering.

Kijk voor een verdere lijst van deelnemers bij Elisabeth, die deze inspirerende maandelijkse actie heeft bedacht. Eet smakelijk!

dinsdag 11 juni 2024

Tommie Station

Regelmatig neem ik ruilboeken mee van de Stationswissel als ik met de trein ga. Ik leg trouwens ook regelmatig een boek neer, want zo'n systeem werkt alleen als je ook wat bijdraagt. Het is altijd weer een verrassing wat je aan zult treffen: veelgelezen oude boeken, bijna splinternieuwe boeken, reclamefolders, stichtelijke literatuur, jeugdboeken.

Van de laatste categorie nam ik laatst het boek "Tommie Station" mee, geschreven in 1985 door Mensje van Keulen. Op de site bibliotheek.nl schrijven ze dat het vanaf circa 10 jaar is. Ik kende het boek niet en eerlijk gezegd heb ik ervan genoten.
Eerder kwam deze gedateerde detective al op deze blog voorbij. Als je heel veel van katten houdt en een beetje geloof hecht aan hun voorspellende gaven, dan is het waarschijnlijk een leuk boek. Ik vond het echter behoorlijk slap en erg leunend op het standaardconcept van de serie. Het boek is snel weer terug verhuisd naar de Boekwissel. Het eerste boek ook trouwens, want het lijkt me voor een ander ook lezenswaardig.

zondag 9 juni 2024

Gouda

We houden ervan om bij onze "toeristische" uitstapjes niet te ver van huis te gaan. Er is zoveel te ontdekken op korte afstand! Trouwens ook in eigen stad en over Utrecht schrijf ik hier dan ook regelmatig.
Zo kwam ik terugklikkend een aantal foto's van Gouda tegen, waar we in de zomer van 2018 een leuk dagje doorbrachten. Natuurlijk gingen we naar de Sint Janskerk en bekeken we het stadhuis. Maar slenterend door de straten van het centrum zagen we ook andere opmerkelijkheden.
Wel jammer dat ik toendertijd niets naders heb vastgelegd.
De bovenste foto is gemaakt in de haven, het tweede plaatje is gemaakt vanwege de ontzettend smalle huizen. En verder? Ik kan het echt niet meer navertellen. Maar Bettie gelukkig wel. Zij is 2018 ook in Gouda geweest en legde dezelfde hond vast op haar blog en voegde wat achtergrondinformatie toe. Dankjewel!

donderdag 6 juni 2024

T-shirt

Elke zaterdag is het in Utrecht lapjesmarkt en ik kom er graag. Niet meer zo vaak als vroeger nu ik wat verder van de binnenstad woon, wel als ik er iets te zoeken heb. Aan het begin van de meivakantie dacht ik dus: kom, ik ga weer eens een kijkje nemen. Eigenlijk niet met een vastomlijnd plan, maar toch kwam ik met twee dezelfde couponnetjes tricot terug.
Wat er van gemaakt moest worden wist ik nog niet. Na enig rondkijken op internet, besloot ik een t-shirt te proberen te naaien. En wel van een zelfgeknipt patroon, naar het model van een ander shirt. Op internet staan er verschillende handleidingen. Soms kloppen ze trouwens niet helemaal of zijn ze niet goed te begrijpen voor een volslagen beginner als ik ben. Met het boordje aan de bovenkant heb ik enorm zitten knoeien en uiteindelijk is het niet volgens de regels der kunst genaaid.
Het is sowieso een leerproject geworden, waaraan op allerlei punten nog iets valt te verbeteren. Zo heb ik overal een naad van 2 centimeter geknipt om wat extra ruimte voor eventuele foutjes te hebben. Die extra 2 centimeter blijken bij de halslijn zelf de fout te zijn. Het t-shirt is namelijk nu nogal hoog gesloten en daar houd ik niet echt van.
Andere vergissingen zal ik niet benoemen, het is goed om als absolute starter ook hier en daar tevreden te zijn. Dat ben ik ook, bijvoorbeeld over de mouwen. Ook over mijn trage aanpak, waarbij ik veel naadjes eerst heb ik geregen alvorens ik ze vast heb gezet met de naaimachine.
En last but not least over een draagbaar kledingstuk gemaakt uit twee restlapjes van 2 euro per stuk.

maandag 3 juni 2024

Vouwinstructie

Voor mijn blog worden regelmatig foto's gemaakt van zaken die ik opmerkelijk vind en niet wil vergeten. Zo spotte ik drie jaar geleden - het was nog in coronatijd- een opmerkelijke vensterbank met een vouwinstructie. Zulke dingen zijn leuk om uit te proberen én het lijkt me te doen. Ik zal er eens rustig de tijd voor nemen.