woensdag 15 april 2020

Links en literatuur over merklappen


Een duik in mijn boekenkast levert een achttal boeken op over merklappen. Zoals al eerder verteld op deze blog, ben ik geen specialist op dit terrein. Toch heb ik een en ander op de plank staan.


Het Groningse boekje uit 1961 "Kruuskes van mine letterdoek" vind ik zelf eigenlijk het mooiste. En om eerlijk te zijn .... ik wist niet eens meer dat ik het had. Waarschijnlijk is het een keertje op de toenmalige Koninginnemarkt gekocht.


Zo heeft bijna elk borduurboek in mijn kast zijn eigen verhaal. "Met liefde op linnen" gaat bijvoorbeeld o.a. over de Atlas Landwehr-Vogels waaruit ik ooit een fruitpatroon mocht borduren voor een tentoonstelling.


In dit kader is het goed om de website van de vereniging Merkwaardig te noemen. De collectie die op de site Friese merklappen is verzameld is groot. Erg jammer is het, dat je nog steeds Adobe Flash nodig hebt om in te zoomen. Ook is het goed om de site van het merklappenmuseum in Dieteren te noemen.


Ik ken ook een paar persoonlijke blogs die zich toespitsen op merklappen. Van Rian bijvoorbeeld en de Merklapperie van Jeanny. Suzi werkt een mooie reeks (oude) motieven uit. De blog van Joke wordt niet vaak meer van een update voorzien, maar er is prachtig werk te zien.


Van de Engelse sites ben ik niet zo goed op de hoogte. In ieder geval kan ik de verzameling van het Victoria and Albertmuseum noemen. Ook zonder het museum te bezoeken, kan je hiervan genieten.


Tot slot: er is nog veel meer. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft bijvoorbeeld ook een kleine verzameling, die je in de in de online Rijksstudio kunt bekijken.

1 opmerking:

Bertiebo zei

Ik heb ook een en ander op dit gebied. O.a. Kruuskes van mine letterdoek. Dat stond al bij mijn moeder in de kast en ik dacht altijd dat de schrijfster Mine heette. Mine Letterdoek. Dat vond ik buitengewoon toevallig, hahaha