maandag 16 september 2024

Paleis Lofen

Open monumentendag bood een aardige gelegenheid om in onze eigen woonplaats Utrecht een paar bijzondere gebouwen te bezoeken. Zo werd bijvoorbeeld de gelegenheid geboden om een flitsbezoekje aan de restanten van Paleis Lofen te brengen.
Deze restanten liggen in het centrum van Utrecht, achter de Vismarkt en onder het Domplein. Ooit was het de plaats waar de keizer van het Heilige Roomse Rijk verbleef als hij Utrecht bezocht.
Het paleis moet ongeveer 30 bij 12 meter groot zijn geweest met in het souterrain de verblijfplaats van de bedienden en op de eerste etage een grote feestzaal voor de keizer.
In Lofen heeft keizer Hendrik V in 1122 stadsrechten aan Utrecht verleend. Een afbeelding van de oorkonde is hier geprojecteerd op de muur. Middenonder staat de ondertekening van de keizer, een vierkant met diagonale, horizontale en verticale lijnen erin.
Van het gebouw zijn slechts fragmenten bewaard gebleven, zoals dit stukje oorspronkelijke vloer.
Ook zijn er een drietal bogen bewaard gebleven.
De belichting en de ballonnen zeggen iets over de tegenwoordige ambiance. Ze bevinden zich namelijk in een kelder die gebruikt wordt door café Walden als feestlokatie.
Vandaar ook de bar achterin.
De kleine rondleiding die we kregen, was bedoeld als "teaser". Een lekkermakertje, zodat we later een "echt" bezoek zouden boeken. Wat mij betreft werkte dat wel. Ik vond het een interessant verhaal, ook al was er niet heel veel te zien en had je wel wat verbeeldingskracht nodig om je het paleis voor te stellen.

zaterdag 14 september 2024

Michaelkirche

Het regende pijpenstelen op het moment dat ik de Michaelskirche in Hamburg bezocht. Misschien kwam het door het weer, dat er nogal veel bezoekers waren.
De aartsengel Michael is prominent aanwezig op de gevel.
De kerk ligt hoger dan de omgeving, zodat je eerst een aantal traptreden moet beklimmen om binnen te komen. De toren is maar liefst 132 meter hoog, zodat je de Michaelkirche van veraf kunt zien. Die toren kun je trouwens ook bezoeken, net als de crypte.
Eigenlijk is het geen oude kerk. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit de zeventiende eeuw, maar na een verwoestende brand in 1750 is de kerk geheel nieuw opgebouwd. Daarna brandde de kerk nogmaals af in 1906, waarna opnieuw herbouw plaatsvond.
Toonaangevend voor het interieur zijn de ronde, gebogen vormen. Ik vond het een bijzondere, voor mij tamelijk ongewone, kerk met mooie details.

donderdag 12 september 2024

Chilehaus

Het is voorstelbaar dat mijn Hamburgse verhalen een beetje gaan vervelen, maar eerlijk gezegd wil ik ook voor mezelf graag vastleggen wat ik gezien heb. Voor mijn doen heb ik ongelooflijk veel foto's gemaakt, namelijk meer dan 700 in vijf dagen. Ondertussen zijn er wel een aantal gewist wegens onscherpte en dergelijke, toch blijven het er een heleboel.
Het expressionistische Chilehaus vond ik imposant om te zien. Het lijkt van één kant op en schip, zoals je goed kunt zien op Wikipedia. Mij vielen vooral de details in baksteen op, zoals je kunt zien op de bovenste foto. En ook het gekrioel van mensen rond het gebouw, waardoor het moeilijk was om niet allerlei personen onbedoeld vast te leggen. Het staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en wordt intensief gebruikt. Voornamelijk als kantoorgebouw en ook als warenhuis en restaurant. Op de officiële website zag ik dat er 2800 ramen zijn. Misschien geeft dat een idee van de omvang van dit gebouw.

Ook verhelderend is deze luchtfoto.

dinsdag 10 september 2024

Na zonneschijn komt regen

Zo zonnig als het op dinsdag in Hamburg was, zo grauw en regenachtig was het een dag later. Aanvankelijk bleef het bij motregen, terwijl ik een wandeling maakte door Speicherstadt.
De historische pakhuizen met een een zelfde architectuur zijn een indrukwekkend gezicht. Minder prettig is het om te lezen dat 20.000 mensen moesten verhuizen in het laatste kwart van de negentiende eeuw om ruimte te maken voor de magazijnen.
Bij toeval stuitte ik op een buitenexpositie van het werk van de fotograaf Michael Poliza, waarvan je hier een fragment ziet.
Mooi om te bekijken en een welkom verzetje, want ik arriveerde iets voor openingstijd bij het maritiem museum.
Net als in Kunst und Gewerbe, was hier enorm veel te zien. Ik heb dus een selectie gemaakt en een aantal van de 9 verdiepingen helemaal overgeslagen.

Een kleine selectie:
Een kast met seinvlaggen
Landen- en stadvlaggen
Een enorm schip van lego
Een scheepsapotheek
Model van een pirogue uit Nigeria
Boot gemaakt van rietbundels, Titicacameer Bolivia/Peru
En het ging steeds harder regenen...
Op de bovenste etage is een hele grote collectie modelscheepjes te zien.
Een stukje van de zich steeds verder ontwikkelende maquette van de Hamburgse haven met een schaal van 1:1250.
Een deel van een zeestuk van Johannes Holst (1880-1965), dat ik van dichterbij fotografeerde vanwege het pasteuze gebruik van de verf. Dat kan je toch niet zo goed zien op de foto, maar de lichtval is mooi.
Hoewel het nog steeds flink regende, besloot ik uiteindelijk toch om verder te gaan.
Ik vond het een aantrekkelijk museum, zeker voor iemand met maritieme belangstelling. De opschriften zijn grotendeels alleen in het Duits, al gold dat eigenlijk voor alle musea die ik bezocht. Ook hier viel weer op dat er relatief weinig publiek was, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Amsterdamse en Utrechtse musea. De ordening in onderwerpen per etage is heel overzichtelijk en maakt het goed mogelijk om een gerichte keuze te maken.

zondag 8 september 2024

Elbe en Elbphilharmonie

Wie Hamburg zegt, zegt meestal in één adem Elbe. Voor mij gold dat in ieder geval. Het was een van de weinige zaken over Hamburg die ik op voorhand wist. Via de Elbe heeft Hamburg een verbinding met de Noordzee, al is die veel verder weg dan ik verwachtte: het is een afstand van meer dan 100 kilometer!
Mijn stadsgidsje raadde aan de haven te verkennen met ferry van de HADAG. Het was een goede tip, die veel wordt opgevolgd. Het merendeel van de passagiers van lijn 62 maakte een pretvaart vanaf Landungsbrücken zoals deze wildvreemde meneer met zijn dochtertje.
Zoals je kunt zien, is Landungsbrücken een van de weinige plekken waar de toeristen de overhand hebben.
Toen we het ruime sop kozen, kon je al snel zien hoe breed de Elbe is en dat Hamburg echt een havenstad is.
De mussen vielen van het dak, zelfs met een briesje. Ik bleef dus zitten waar ik zat en stapte niet uit op tussengelegen haltes zoals ik wel had gepland.
Na een warme klim heb ik de onderstaande foto genomen vanaf het Altonaer balkon.
In het parkje daar staat dit standbeeld van Gerhard Brandes uit 1968 dat "Vissers" heet. Op zondag is namelijk de Altonaer Fischmarkt, die ik overigens niet heb gezien daar ik niet op zondag ter plaatse was.
Op een veel koudere, grauwe dag heb ik de Plaza van de Elbphilharmonie bezocht.
Een intrigerend gebouw, waar ik ook graag een concert had willen bijwonen. Via een enorme roltrap met een lengte van 82 meter gaan de bezoekers omhoog en omlaag naar een hoogte van 37 meter.
Bovengekomen zie je de golvende lijnen van het gebouw.
En vooral een mooi uitzicht over de stad en de haven.
Zelfs op een bewolkte, natte dag was het de moeite waard, al kun je het aan de foto's niet echt zien. Er zijn wel veel mensen die hetzelfde idee hebben, maar de organisatie is hier helemaal op ingesteld.
Naar beneden kijken vanaf een hoog punt is niet echt mijn hobby. Met een klein beetje zelfoverwinning was het toch te doen.

vrijdag 6 september 2024

Kunst und Gewerbe (3 en slot)

Er was nog veel meer te zien dat me boeide in dit museum in Hamburg, zoals "Rhythm in Music and Poetry". Het werk gaat over grafisch ontwerpers die zich vaak bezighouden met de traditities van Arabische en Perzische dichtkunst en muziek om het vervolgens grafisch te interpreteren.
Helaas weer ik niet wie de maker of makers zijn. Van dichterbij heb ik een paar detailfoto's gemaakt zodat je het niet-eenvoudige lijnenspel kunt zien.
Op een andere afdeling viel mijn oog op deze Art Deco-spiegel. En er was nog veel, veel meer. Zoals:
een hele verzameling taartplateaus uit ongeveer 1930,
een ontwerp voor behang uit de 20-er jaren van de vorige eeuw,
een complete eetkamer uit 1927, ontworpen in Parijs en uitgevoerd door Gerard A. van de Groenekan,
een bronzen beeldje van een danseres van Bernhard Hoetger uit ongeveer 1901,
prachtige ramen,
een vertrek met een hele collectie miniatuur stoffenrollen (naaikamer?) als onderdeel van een Hamburgs poppenhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw,
een stoel van Alessandro Mendini uit 1978,
een tapisserie met een verlovingsscène gemaakt omstreeks 1500.
En nogmaals veel, veel meer. Wat mij betreft is een bezoek aan dit museum echt een aanrader.

Het wordt echter tijd dat ik met mijn Hamburgse verslag doorreis naar de Elbe. Daar zal ik overmorgen over vertellen.