8 uur geleden
woensdag 4 september 2024
Kunst und Gewerbe (2)
De sectie muziekinstrumenten van Kunst und Gewerbe is heel uitgebreid en voor mij als musicus heel interessant. De afdeling is verdeeld over twee grote zalen op de begane grond en de eerste verdieping. Er staan voornamelijk toetsinstrumenten, die historisch van belang zijn. Bij deze concertvleugel uit 1897/98 gaat het om de zeer rijke decoratie.
De meeste andere instrumenten zijn onderdeel van de ontwikkeling in de loop der tijd, die geleid hebben tot onze huidige vleugels en piano's. Hier zie je een instrument dat ik eigenlijk niet kende: de tafelpiano.
Deze Schrankflügel uit 1825 is een eigenlijk net als onze vleugelpiano, maar dan met rechtopstaande snaren.
Een ander nu niet meer gangbaar instrument is de lyravleugel.
Minder spectaculair van uiterlijk is het mandolinenklavier. Ik ben erg benieuwd hoe dit instrument klinkt.
De fortepiano staat in alle muziekgeschiedenisboeken genoemd als voorloper van de huidige piano's.
Dit is de Euphonicon, blijkens het begeleidende bordje in het museum een fortepiano in de vorm van een harp.
Net toen ik dacht dat huidige vleugel geen plekje had gekregen in de opstelling, kwam ik deze Steinway tegen uit 1871.
Naast toetsinstrumenten waren er een paar andere muziekinstrumenten te zien, zoals deze prachtige viola da gamba uit 1689. Begrijpelijkerwijs stond de gamba in een vitrine, wat het fotograferen bemoeilijkte.
Omstreeks 1630 is dit clavecimbel in Frankrijk gebouwd. In Engeland hebben ze een kleine eeuw later er pijpwerk aan toegevoegd zodat het een klavierorganum werd. Een mengvorm die we ook niet meer kennen.
In het midden van de vitrine zie je een klokvormige cither. Het kleine instrument aan de linkerkant is hieronder apart uitgelicht. Het is een pochette gemaakt door Joachim Tielke in Hamburg in 1679.
Op al deze foto's zijn geen andere bezoekers te zien. Dat komt simpelweg omdat er geen andere bezoekers waren op deze afdeling. Het hele museum was trouwens enorm rustig. Slechts af en toe ontmoette je iemand, meestal een suppoost. Wat een verademing in vergelijking met de grote musea in Amsterdam!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Ik heb heel lang piano gespeeld en zou hier graag eens een stukje spelen.
Dat is indrukwekkend; zoveel oude muziekinstrumenten bij elkaar. Ik snap dat je daar als musicus van geniet!
Een reactie posten