maandag 16 september 2024

Paleis Lofen

Open monumentendag bood een aardige gelegenheid om in onze eigen woonplaats Utrecht een paar bijzondere gebouwen te bezoeken. Zo werd bijvoorbeeld de gelegenheid geboden om een flitsbezoekje aan de restanten van Paleis Lofen te brengen.
Deze restanten liggen in het centrum van Utrecht, achter de Vismarkt en onder het Domplein. Ooit was het de plaats waar de keizer van het Heilige Roomse Rijk verbleef als hij Utrecht bezocht.
Het paleis moet ongeveer 30 bij 12 meter groot zijn geweest met in het souterrain de verblijfplaats van de bedienden en op de eerste etage een grote feestzaal voor de keizer.
In Lofen heeft keizer Hendrik V in 1122 stadsrechten aan Utrecht verleend. Een afbeelding van de oorkonde is hier geprojecteerd op de muur. Middenonder staat de ondertekening van de keizer, een vierkant met diagonale, horizontale en verticale lijnen erin.
Van het gebouw zijn slechts fragmenten bewaard gebleven, zoals dit stukje oorspronkelijke vloer.
Ook zijn er een drietal bogen bewaard gebleven.
De belichting en de ballonnen zeggen iets over de tegenwoordige ambiance. Ze bevinden zich namelijk in een kelder die gebruikt wordt door café Walden als feestlokatie.
Vandaar ook de bar achterin.
De kleine rondleiding die we kregen, was bedoeld als "teaser". Een lekkermakertje, zodat we later een "echt" bezoek zouden boeken. Wat mij betreft werkte dat wel. Ik vond het een interessant verhaal, ook al was er niet heel veel te zien en had je wel wat verbeeldingskracht nodig om je het paleis voor te stellen.

4 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat mooi dat dit zo gepresenteerd werd. Eigenlijk jammer dat het een feestzaal geworden is.

Elizabeth zei

Ik had er nog nooit over gehoord, maar begrijp nu dat het ook wel een heel oud paleis is... Oh, wat donker allemaal... Dat mensen toen zo konden leven hè.

Bertiebo zei

Nog nooit van Lofen gehoord.En dan ga ik nu googelen

Ger zei

Volgens mij is het interessanter om er over te lezen hoe het daar lang geleden aan toe ging dan het in het echt te bekijken.Wil je ‘n feest met lange tafels met een overvloed aan eten,tinnen bekers en borden,veel wijn etc.Zit je wel in een prima ambiance.