donderdag 11 december 2025

Tiramisu

Al een behoorlijke poos was ik van plan om zelf (glutenvrije) tiramisu te maken. Niet heel gezond en tegelijkertijd o zo heerlijk! Eerst heb ik een probeersel gemaakt in glaasjes en toen dat goed gelukt was, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en tiramisu gemaakt in een kleine schaal voor gasten. Het is zeker nog niet perfect, maar het vullen van glaasjes bleek eigenlijk ingewikkelder dan het vullen van een schaal.
Tijd voor het recept:

  • Zet een half kopje goed sterke koffie, dus circa 1 deciliter. Laat de koffie afkoelen en meng het met circa 1 of 2 eetlepels likeur naar smaak. Ik heb Grand Marnier genomen omdat dat toevallig in het keukenkastje stond. Het gaat ook goed met amaretto of koffielikeur.
  • Klop 250 milliliter slagroom met 2 eetlepels suiker zo stijf dat je de kom om kunt keren, zonder dat de slagroom eruit loopt. Voeg voorzichtig 250 gram losgeroerde mascarpone toe en meng de slagroom en de mascarpone.
  • Leg op de bodem van de kom een laagje (glutenvrije) speculaasjes en vul de eventuele ruimte die overblijft op met verkruimelde koekjes. Eventueel kun je nog een tweede laag toevoegen. Sprenkel er voorzichtig de helft van het koffie- en likeurmengsel overheen. Vervolgens komt er een laag slagroom met mascarpone op en dan strooi je er cacao op. Dat gaat goed met een theezeefje.
  • Doe hetzelfde nog een keer. Dus eerst koekjes, dan vloeistof, vervolgens een witte laag en tot slot cacao. Ter versiering heb ik een paar mokkaboontjes gebruikt, maar dat is niet noodzakelijk.
  • Laat de tiramisu minstens twee uur opstijven in de koelkast. Een hele nacht is nog beter, dan trekt het koffie- en likeurmengsel er goed in.
Alleen al als ik het opschrijf, krijg ik er weer trek in. Verrukkelijk voor de liefhebber!

1 opmerking:

Ger zei


*Tira: trek(van tiare)
*Mi:mij
*Su:op/omhoog

Het is een verwijzing naar het "opbeurende" effect van de ingrediënten, zoals koffie en suiker. Dat je blij wordt van dit heerlijke gerecht kan ik me voorstellen en je het door de glutenvrije speculaas met een gerust hart kan eten.
Voor herhaling vatbaar😋