dinsdag 24 januari 2023

Dondermeter

Van mijn oudste broer kreeg ik deze dondermeter cadeau. Het heeft een tijdje geduurd voordat ie hing, maar nu er een geschikt plekje in de tuin vrijkwam is dat gebruikt. Veel toelichting stond er niet op de verpakking, dus ik heb even een en ander opgezocht. Het is eigenlijk een 17e eeuwse voorloper van de barometer. Bij Bij hoge luchtdruk wordt het vloeistofniveau in de tuit van het donderglas omlaag gedrukt en bij lage luchtdruk stijgt het niveau in de tuit van het donderglas. Het kan zelfs uit de tuit druppelen. Onlangs maakten we dat al mee, toen er stormachtige wind op komst was.

Gelukkig las ik ook op tijd dat het zaak is om de dondermeter te behoeden voor vorstschade. Eigenlijk heel logisch, want er zit blauw gekleurd water in het glas. Dat kan bevriezen. Nu is het glazen gedeelte dus even binnen, hopelijk kan ie heel binnenkort weer buiten hangen.

7 opmerkingen:

Elizabeth zei

Oh, geweldig... Wij hebben ook zo'n ding en het hangt gewoon binnen in de hal.
Wij noemen het een stormglas en hoe hoger de luchtdruk hoe lager de vloeistof in de tuit staat en andersom. Het klopt precies met onze barometer.

Elizabeth zei

Mijn reactie is waarschijnlijk bij de spam terecht gekomen...

Bertiebo zei

Leuk zeg. Nog nooit gezien!

Miriam zei

Elizabeth zei : Oh, geweldig... Wij hebben ook zo'n ding en het hangt gewoon binnen in de hal.
Wij noemen het een stormglas en hoe hoger de luchtdruk hoe lager de vloeistof in de tuit staat en andersom. Het klopt precies met onze barometer.

Dientje zei

Ik had er nog nooit van gehoord of gezien. Leuk ding. Groet, Dientje

Gonda Westra-Steursma zei

Wat een grappig ding hè? Wij gaven er destijds eentje aan een vriend en het werkt echt. En ja dje moet hem echt binnen hangen bij winterweer. Ik heb zelf een regenmeter en die is meerdere keren kapotgevroren. Al doende leert men.
Leuk ook met dat blauwe water.

Marion van de Sande zei

Maar hoe meet hij nu het donderen of de donderslagen?