donderdag 12 januari 2023

Nieuwpoort

Op tweede kerstdag liepen we een uurtje rond in het kleine vestingstadje Nieuwpoort. Het heeft zo ongeveer 1400 inwoners, dus eigenlijk kun je zeggen dat het piepklein is. Met het veel bekendere Nieuwpoort in België (van de slag bij Nieuwpoort) hebben ze een stedenband.
Alles was natuurlijk dicht op deze feestdag, maar daardoor waren er ook weinig bezoekers. Het lijkt namelijk redelijk wat toeristen te trekken. Terecht trouwens, het is leuk om in deze vesting rond te kijken.
Nieuwpoort was al een vesting, maar na het rampjaar 1672 werd het gemoderniseerd als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie.
Op de plek van een eerder stadhuis kwam in 1697 het nieuwe stadhuis gereed, met de waag die er tegenaan gebouwd is. Het heeft een gemetselde onderdoorgang waardoor het water van de haven stroomt. Via een inlaatsluis kon zo het omringende land van de vesting onder water worden gezet.
Deze foto's laten het stadhuis en de waag zien van verschillende kanten.
In het achterste gedeelte is een museum Nieuwpoort gevestigd.
Nadat we het stadhuis van alle kanten bekeken hadden, zijn we naar de Lek gewandeld.
Je komt dan langs het Veerhuis door een bij hoog water af te sluiten doorgang.
Het uitzicht op de Lek is schitterend, al was het wat donker door de tijd van het jaar.
De bankjes aan het water suggereren dat het hier druk kan zijn, maar er was praktisch geen mens te zien.
Het water heeft een flinke breedte. Een mooi gezicht en tegelijk winderig en koud.
Aan de overkant van de rivier ligt Schoonhoven, dat je kunt bereiken met een veerpont.
Nadat we uitgekeken waren bij de Lek zijn we verder gewandeld over de vestingwallen.

3 opmerkingen:

Elizabeth zei

Ja, dat is een gaaf stadje en niet eens zo ver bij ons vandaan.
Wat heb je prachtige foto's gemaakt!

Gonda Westra-Steursma zei

Leuk zo'n wandeling door de geschiedenis. En het maakt dan ook niet zoveel uit dat het weer wat minder is. Je kunt zo alles wel goed zien. Alleen op een nat bankje zitten doe je dan niet. Evengoed genieten...

anja zei

Ik heb er in de buurt gewoond, en kwam toen graag bij de handwerkwinkel De Schapekop. Daar verkochten ze wol, stoffen, borduurwerken, en er werden veel workshops gegeven. Helaas is die winkel gesloten, en verkocht de eigenaresse nu alleen nog garens, vanuit haar woonboerderij.

Het is een leuk stadje voor een wandeling. Op zon- en feestdagen hoef je er geen drukte te verwachten, alles is gesloten en veel inwoners zijn in de kerk te vinden (het ligt in een zeer christelijke regio van Nederland).