woensdag 22 juni 2011

Klotskoord


Naast handwerken is genealogie en de lokale geschiedenis van Texel ook één van mijn hobby's. Een enkele keren komen die twee interessegebieden samen, zoals bij de transcriptie van deze Texelse winkelinventaris uit 1731.

Veel winkeltjes in die tijd hadden een nogal breed assortiment. Dat was ook bij de beschreven winkel het geval, maar het accent lag op stoffen en fournituren. Hierboven kun je een stukje van de akte zien en ik denk dat het wel te lezen is. Klik anders op de foto, dan zie je het wat groter.

Er staat:
1 doosje met haken en weerhaken
enige brieven met garen, band en klotskoord
1 laatje met boord en zijde
1 pakje tinnen knopen
1 dito een gedeelte vol

Op zich duidelijk, maar klotskoord? Heeft iemand weleens van klotskoord gehoord?

8 opmerkingen:

Christina zei

Misschien is dit oude woordenboek de oplossing?
http://books.google.nl/books?id=NyAaOBjvkC4C&pg=PA287&lpg=PA287&dq=klotskoord&source=bl&ots=HA_DB171Q6&sig=k-vUXyt3BLOU3LxhGZw-pf59yIM&hl=nl&ei=t7QBTt6POdHsOfqhsZwD&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCgQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Had je waarschijnlijk zelf ook wel gegoogeld. Ze waren vroeger niet al te nauwkeurig met spelling, ook niet in officiële stukken, want er was geen standaardspelling.

Johanna Zweden zei

Klotskoord nog nooit van gehoord!
Maar ik vraag me af. of je de twee woorden van moet maken klots-koord , klots is dan een golf!!
Groetjes Joke en ik hoop dat je het uitvind

Miriam zei

Bedankt voor jullie reacties. Christina, ik had dit inderdaad ook gevonden, maar klossen en klotsen is toch echt iets anders. Je hebt gelijk wat betreft de spelling, maar hier gaat het echt om en ander woord. Bovendien ken ik veel van de andere benamingen, zoals bijvoorbeeld bos voor bus (in de zin van een blik). Jouw antwoord lijkt me waarschijnlijker Joke, bovendien waren er veel zeevarenden op Texel maar wat is een golf koord? Nou ja, ik puzzel nog even verder.

Carla zei

Bij het woord golfkoord moet ik aan zigzag band denken...
Groetjes, Carla

Christina zei

Ik ben het met je eens dat klossen en klotsen 2 verschillende woorden zijn. Maar de woorden klos en klossen hebben dezelfde afstamming als het woord 'kloot' wat je nog terugvindt in de sport klootschieten. En dan heb je je t weer terug. Uit mijn etymologisch woordenboek, maar als noot ook te vinden op internet.

http://books.google.nl/books?id=LwDVAAAAMAAJ&pg=PA441&lpg=PA441&dq=klossen+herkomst+van+het+woord&source=bl&ots=DJ15RkkEQs&sig=J4ZL6K3Mmq1c1lNzvYjf0GlJ8B8&hl=nl&ei=wAoDTuPPH4zrOduv8foN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CEgQ6AEwBQ#v=onepage&q&f=false

Miriam zei

Dankjewel Christina voor de etymologische verwijzing. Ik ben weer iets wijzer geworden!

Bietje zei

Texel is omringd door zee. Dus daar gingen mijn gedachten ook heen. Ik dacht eerder aan dikke scheepskabels, waarmee schepen vastgelegd werden.
In jouw verhaal zou het misschien gedraaid koord kunnen zijn, zoals de scheepskabels???
Hier is een 'klots' een stuk hout. Misschien kun je daar wat mee.

Miriam zei

Er staat wel: "enige brieven met garen, band en klotskoord". Ik denk dus dat scheepskabels afvallen, maar gedraaid koord zou wel kunnen.