zondag 6 mei 2012

Vlisco


In het museum voor moderne kunst in Arnhem is vandaag nog de tentoonstelling "Six Yards Guaranteed Dutch Design" over de stoffen van de firma Vlisco te zien. Het is de laatste dag, dus waarschijnlijk heb je alleen iets aan deze tip als je in Arnhem woont. Maar iedereen kan een beetje meegenieten aan de hand van de foto's die ik afgelopen vrijdag heb gemaakt.


Het was trouwens tamelijk druk in het museum. Bij de documentaire "Verbal Fabrics" waren slechts vier zitplaatsen beschikbaar. Jammer, want er keken soms wel twintig mensen. Maar inhoudelijk was de video zeer de moeite waard. Het ging vooral over de betekenis van de stoffen in Afrika. Met het dragen van een bepaalde stof, kan een vrouw uitdrukken wat meestal niet gezegd wordt. Zo is er het dessin met vogeltjes in en buiten het kooitje, dat "Tu sors, je sors" genoemd wordt. Oftewel: als jij de vrijheid neemt om vreemd te gaan, dan doe ik het ook!


Dat wil niet zeggen dat de Nederlandse ontwerpers het ook zo bedoeld hebben. De naamgeving vindt in Afrika plaats, Vlisco archiveert de stoffen middels een nummercode. 

Er zijn nog een paar foto's, dus dit verhaal krijgt van de week een vervolg.

1 opmerking:

crazyQstitcher zei

Miriam, thank you for your comment on my work this week.
I love your sails on the yacht. I have never seen CQ added to something like this and it is really beautiful.
I have seen your name at Stitchinfingers often, so I am happy to have found your blog.
enjoy your day, Maureen