vrijdag 24 mei 2013

[OT] Brughoektumor

Meer "out of topic" kan ik het zo'n beetje niet bedenken. Dit blogje gaat namelijk over brughoektumoren. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 160 mensen een brughoektumor: een vrijwel altijd goedaardige hersentumor die over het algemeen uitgaat van de achtste hersenzenuw. Zo'n tumor groeit langzaam en zo komt het dat je 'm al jaren kan hebben zonder het te merken. Kenmerkende klachten zijn eenzijdige vermindering van het gehoor en evenwichtsproblemen/duizeligheid.

Op een MRI-scan is bij mij een hele grote brughoektumor geconstateerd, van circa 5 bij 3,5 centimeter. Als je zo'n grote tumor hebt, dan is er slechts één behandeloptie namelijk opereren. Bij een kleinere tumor kun je ook afwachten, "wait and scan", of bestralen. Als het goed is, dan ben ik inmiddels al geopereerd.

Het was wel even zoeken naar goede informatie over brughoektumoren. Een goed startpunt is de site http://www.brughoektumor.nl. Ook vind je veel via http://bhtinformatie.nl/. Er is een oud forum over de brughoektumor en een nieuw forum.

Bij mij heeft het meer dan een half jaar geduurd voordat de juiste diagnose werd gesteld n.a.v. mijn gezondheidsklachten. Die klachten waren dan ook tamelijk algemeen en ik noemde ze niet eens allemaal bij de dokter. Ik maak dan ook geen enkel verwijt, al had ik graag iets eerder een MRI-scan gehad. De neurochirurg schatte overigens dat de tumor al 20 tot 25 jaar aan het groeien was!

12 opmerkingen:

Jacq zei

Ik hoop dat de operatie goed is verlopen en dat je snel zult herstellen! Beterschap!!!

els zei

Nou dat is toch wel even schrikken zeg, hopelijk zijn je klachten verdwenen na de operatie. Beterschap gewenst.

AnitaS zei

Ik hoop dat de operatie goed verlopen is en wens je een snel en voorspoedig herstel.

Aangenaam verpozen met Joke zei

Ook ik hoop dat het inmiddels goed verlopen is en dat je al weer aan het herstellen bent. Veel beterschap gewenst, Joke

" m(i)e " zei

hopelijk is het allemaal snel achter de rug ! veel beterschap !

Madammeke Ongeduld zei

een spoedig herstel toegewenst

Birgitte aka Bietje zei

Ik ga voor je duimen dat de operatie goed verloopt. STerkte.

Carin Wijnand zei

Goed herstel toegewenst !

De borduurvrouw zei

Fijn dat het goedaardig en operabel is, van harte beterschap. Groeten, Nienke

Rita Janssen zei

We duimen allemaal voor je, al je blogvriendinnen, dat het allemaal in orde komt en je inmiddels geopereerd bent. De volgende dagen zullen we allemaal een kaarsje voor je branden. Van dit soort tumor had ik nog nooit gehoord, ik werk in een ziekenhuis. Heel veel beterschap en goede moed voor je herstel!
Groetjes, rita.

Jane Galley zei

I wish you a speedy recovery from surgery, and that all goes well.It helps to find others that have gone through the same thing. Thinking of you

Dan zei

Ik hoop dat de operatie bij jou net zo goed is verlopen als bij mij. Heel verl s6 met je herstel van een lotgenoot.
Groetjes Danny.