vrijdag 28 augustus 2015

Afrikamuseum



In de zomervakantie hebben we het Afrikamuseum in Berg en Dal (bij Nijmegen) bezocht. Omdat we een museumjaarkaart hebben, werd Oriëntalis er meteen achteraan geplakt.



De beide musea zijn op wandelafstand, maar verwijzen helemaal niet naar elkaar.



Er is een buiten- en een binnenmuseum bij het Afrikamuseum. Omdat het tamelijk regende, waren er aanvankelijk geen andere bezoekers in het buitenmuseum.



Dat gaf in ieder geval de gelegenheid om alles eens uitgebreid te bekijken.



Tot en met 30 augustus zijn er trouwens in het buitenmuseum op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 4 verschillende activiteiten. Zie verder de website. We hebben deze activiteiten niet gezien, want we waren er op dinsdag.



Hier zie je een woning van de Dogon uit Mali. Het huis van het dorpshoofd is te herkennen aan de "stekels" op het dak.



Van dichterbij kun je beter zien wat er voor versiering op het huis zit. Ik denk overigens dat het iets met religie te maken heeft.



Het puntige "huisje" op de foto dient als voorraadschuur, zoals je op het volgende plaatje kunt zien.



Op het water wonen mensen weer heel anders. Dit zijn paalwoningen uit Benin.



Voor de kinderen zijn er beelden in het bos.



In het binnenmuseum heb ik niet veel foto's gemaakt.



Er is onder andere een gedeelte van het binnenmuseum waar de beeldvorming van de blanke mens over de zwarte mens centraal staat.



Deze beeldjes van "personeel" komen daar vandaan.



Tot slot aaneengevoegde kralenkettingen, die natuurlijk veel meer zijn dan alleen ketting. Sieraad en kledingstuk in één en misschien ook wel statussymbool, dat kan ik me heel goed voorstellen.



Ik vond het museum de moeite waard, al was het misschien aardig geweest om het bezoek te plannen in de tweede helft van de week vanwege de activiteiten in het buitenmuseum.

Geen opmerkingen: