zondag 16 september 2018

Tentoonstelling Kwab in het Rijksmuseum



De tentoonstelling Kwab, Dutch Design in de eeuw van Rembrandt is vandaag voor het laatst te zien. Dat geeft niet, want online is er nog een heleboel te bekijken. Kijk maar!



Een belangrijk deel van de tentoonstelling bestaat uit goud- en zilverwerk. Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo'n liefhebber van, maar de tentoongestelde kasten zijn schitterend. Zo is deze kast gemaakt rond 1650 van ebbenhout ingelegd met parelmoer. Hij wordt toegeschreven aan Herman Doomer.



Dit exemplaar is een luiermandskast, bedoeld voor de uitzet van een baby. Het is een kast die gemaakt is van eiken- en notenhout.



Het werk van veel kunstenaars en werkplaatsen is verenigd in deze luxe kast uit Augsburg. De mozaïeken van edele stenen (pietre dure) zijn werkelijk schitterend.



Op deze foto is een deel te zien van een Parijs kabinet. Waarschijnlijk is het vervaardigd in Parijs door een ebbenhoutwerker uit Nederland.



Tot slot nog een niet zo heldere foto van het schilderij "Heilige familie" van Rembrandt, dat ook op de tentoonstelling te zien was. Het mooie was dat het bij deze Rembrandt helemaal niet druk was, in tegenstelling tot de drommen bezoekers in de rest van het Rijksmuseum. Hoewel het tentoongestelde echt de moeite waard is, is het aantal toeristen overweldigend. Véél te druk, vind ik. De volgende keer bezoeken we een museum dat wat minder in trek is.

Geen opmerkingen: