dinsdag 25 januari 2022

Joure

In de kerstvakantie hebben we - tijdens de lockdown- een aantal plaatsen in Nederland bezocht. Normaalgesproken is het er vermoedelijk behoorlijk toeristisch, ten minste het grote aantal lege parkeerplekken wees daarop. Maar ja, de horeca en de niet-essentiële winkels waren gesloten en watertoeristen waren er ook niet midden in de winter. Een prima gelegenheid om eens goed rond te kijken dus!
Joure is om te beginnen de bakermat van Douwe Egberts. Het kunstwerk "Kaskade" wijst daarop en ook een deel van het museum van Joure is daaraan gewijd. Het was natuurlijk dicht, maar het zag er interessant en tamelijk omvangrijk uit.
In de tuin van het museum staat het beeld "de Kopergieter" en ook de oude metaalwarenfabriek maakt deel uit van de museumgebouwen.
De tegen elkaar aan gebouwde Jouster toren en de hervormde kerk, zijn toch twee aparte gebouwen. De toren is altijd eigendom van de burgerlijke gemeente geweest.
De kerk is grotendeels afgebrand in 1939 en na de oorlog herbouwd.
En verder? Joure is geen grote plaats met zo'n 13 duizend inwoners en zonder toeristen. Er is redelijk wat middenstand en onder meer een molen.
Bij een nauwkeurige blik, zie je overal leuke details.
Tot slot laat ik nog even zien dat Joure natuurlijk niet verstoken is van water.
Als het niet zo noordelijk lag (lees: ver van werk en familie), dan zou ik er best willen wonen.

3 opmerkingen:

De Breimeisjes zei

Ja, is een leuk museum! Jammer, dat alles dicht was. Ik vind het inderdaad wel een leuke winkelstraat, er is ook een mooie wolwinkel, met de originele naam A Joure.

Annet zei

Ja, Joure is een leuke plaats. Ik ben er jaren geleden eens geweest en heb toen ook het museum bezocht, jammer dat hij nu dicht was.

Elizabeth zei

Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me wel de moeite waard. Het is ook leuk om in alle rust zo'n plaats te verkennen. Je gaat ook anders kijken lijkt me, als je nergens naar binnen kunt.