zaterdag 31 augustus 2024

Wandeling in de stad

Na mijn vroege bezoek aan Planten und Blomen heb ik nog een flink eind door de stad gewandeld, waarbij ik van alles tegenkwam. Alte Post bijvoorbeeld, dat je hier ziet met een enorme bol met bloemen ervoor. Ik heb een dergelijke bol overigens al in meer steden boven de winkelstraten zien hangen ter decoratie.
Waarschijnlijk kun je het niet heel goed zien (behalve als je de foto groter maakt door erop te klikken), maar hier in de verte zie het het Niveahaus. Een winkel eigenlijk, waar ze alle mogelijke Niveaproducten verkopen. Dat Nivea oorspronkelijk uit Hamburg komt, was een nieuwtje voor mij.

Je ziet ook dat de straat flink opgebroken was ongeveer in het hart van de stad. De Jungfernstieg is een zeer druk bezochte promenade, met uitzicht op de Binnenalster.
Hier zie je de Petrikirche tussen de gebouwen doorpiepen. De oorspronkelijke kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd. Een grote brand in 1842 legde de kerk in de as, waarna hij herbouwd werd in nieuwgotische stijl.
Eventjes ben ik binnen geweest om af te koelen, want het werd buiten erg warm. Daar kan ik niet meer zo goed tegen, ik raakte behoorlijk oververhit. Het standbeeld voor de kerk van Dietrich Bonhoeffer, heb ik hierdoor gemist.
Hoog tijd om op de bus te stappen, aan de zijkant van het imposante stadhuis.

donderdag 29 augustus 2024

Hamburg tips

Ik maak even een sprongetje in de tijd met mijn verhalen over Hamburg. Op de laatste avond ontdekte ik namelijk pas Standort Hamburg. Goede tips in het Nederlands, ook van minder standaard uitstapjes.

Zelf ben ik natuurlijk allerminst een expert, na vijf dagen Hamburg. Wat ik echter zeker kan aanraden, is de Hamburg Card. Erg makkelijk als je veel met het OV wilt gaan reizen, zoals ik deed. Daarnaast geeft de kaart ook korting op musea, waar ik ook goed gebruik van heb gemaakt.

Een sympathiek initiatief waar mijn oog op viel, waren deze boekenrekjes in de bus. Alleen .... er zat steeds niets in!

dinsdag 27 augustus 2024

Planten und Blomen

De eerste dag dat ik in Hamburg was, ging ik 's ochtends vroeg naar "Planten und Blomen". Ik was een beetje op het verkeerde been gezet door mijn stadsgidsje, daarin werd het namelijk omschreven als botanische tuin.
Dat deed me denken aan de botanische tuin die we hier in Utrecht hebben, waarbij heel veel soorten worden benoemd en geclassificeerd. Nou, zo'n soort tuin is het niet.
Wel een mooi oud en vrij groot park met een paar bijzondere plekken.
Eén van die plekken is de rozentuin, waarvan je hier een overzicht kunt zien.
Aan het water kun je fijn zitten en een terrasje pikken, maar daar was ik iets te vroeg voor.
De plantenbakken zijn dungezaaid, dit vind ik wel een fraaie.
De Japanse tuin heeft een geheel eigen sfeer en vergt nogal wat onderhoud.
Het was daar prettig schaduwrijk op deze buitengewoon warme dag. Hoewel het vroeg was, zaten er diverse mensen te studeren of te genieten van de koelte.
Het Japanse theehuis heb ik niet gefotografeerd, wel dit kleine bouwwerkje.
Tot slot een ongewoon bloemrijk stukje park, dat toch een beetje ruig oogt. Daar houd ik wel van.
Het was een aangenaam begin van een goedbestede volle dag.

zondag 25 augustus 2024

Kindertransport

De eerste volle dag dat ik in Hamburg was, was meteen een hele warme. Vandaar dat ik 's ochtends om acht uur afreisde naar Planten und Blomen, een groot park in de binnenstad. Bij het station Dammtor stuitte ik meteen op een monument ter nagedachtenis aan het Kindertransport.

Niet het kindertransport vanuit kamp Vught in 1943, waar ik meteen aan moest denken. Maar de kindertransporten van voornamelijk Joodse kinderen uit nazigebied voor de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn 15.000 kinderen gered, waarvan het merendeel naar Engeland reisde.
Bij die kindertransporten was onder andere de Nederlandse Truus Wijsmuller-Meijer betrokken, bleek toen ik wat verder doorzocht. Een naam die me heel bekend in de oren klonk. Vrijwel elke werkdag zie ik namelijk een gedenkplaat met haar naam aan de Nassaukade in Amsterdam, waar ze gewoond heeft. En wel in het huis naast de school waar ik werk. Truus Wijsmuller-Meijer heeft trouwens nog veel meer gedaan, zoals je kunt lezen in Wikipedia.

donderdag 22 augustus 2024

Met de trein naar Hamburg

Per spoor ben ik een klein weekje naar Hamburg geweest. Een aardige onderneming, die al begon met werkzaamheden in Amersfoort. Het was echter gepland, dus daar hield ik rekening mee. Met de trein reizen doe ik graag en een paar keer overstappen, ach ja dat hoort erbij. Dat de Deutsche Bahn in niet zo goede staat verkeert, was me van tevoren bekend. Dat bleek inderdaad het geval. Zo'n anderhalf uur later dan gepland, kwam ik bij mijn eindstation.
Om Hamburg vanuit de trein te bekijken, had ik alle tijd. Over de laatste paar kilometer sjokte de trein héél langzaam voort. Door het treinraampje had ik al een mooi uitzicht op de zeilbootjes op de Alster.
De studio waar ik verbleef, bleek op een steenworp afstand van het station Hamburg Altona te liggen. De helverlichte ingang is te zien naast de hoge flat.
Ik had een heel plezierig verblijf in Hamburg, waarbij ik van alles heb gedaan. Daarover later meer. Al te snel was het tijd om terug te keren naar huis. Helaas had ik alle tijd om de perrons van Hamburg Altona te bekijken, want de trein liet op zich wachten.
Bijna een uur vertraging, al voor het werkelijke begin van de reis. Het begon ook flink te regenen en het perron was grotendeels niet overdekt. Vandaar dat ik pas door het treinraampje de regen heb gefotografeerd.
Zwolle was een van mijn overstapplaatsen. Daar was een prachtige zonsondergang te zien.
Het lichtspel werd nog mooier in de Flevopolder, waar ik doorheen reisde dankzij de omleidingen. Het vlakke open land gaf me de gelegenheid om van minuut tot minuut de kleuren te zien veranderen. Op de terugreis was ik maar een half uur later dan oorspronkelijk gepland. Gelukkig want het werd al laat. Een klein rood autootje wachtte me trouwens op in Utrecht. Home, sweet home!

zondag 18 augustus 2024

Leuke links



Ondertussen wordt er af en toe ook nog gehandwerkt, al zie je dat niet echt aan mijn blog. Voor een van de projectjes waar ik mee bezig ben, zijn een aantal haakappliqué's nodig. Ik heb dus op internet gezocht naar voorbeelden ter inspiratie:
  • Een eenvoudig patroontje van de zon
  • of als je dat leuker vindt een opkomende zon.
  • Een Youtube-filmpje van een gehaakt slakkenhuis, waarbij ik het geluid uit zou zetten!
  • Verschillende tweedimensionale dieren
Kunnen jullie al raden wat mijn thema is?

donderdag 15 augustus 2024

Herstellen

In het kader van de duurzaamheid worden in het Engels de 5 R's gebruikt: refuse, reduce, reuse, repurpose en recycle. Op allerlei manieren zijn die aan te vullen, bijvoorbeeld met refurbish en rethink. Als je het vertaalt in het Nederlands, wordt het lastig om een steeds dezelfde beginletter te gebruiken. Alhoewel met de H kom je een aardig eindje: hergebruik, heroverwegen en herstellen. Heroverwegen is daarbij misschien wel de belangrijkste: heb ik dit artikel wat ik wil aanschaffen wel echt nodig?

Vandaag gaat het over herstellen. Iets nieuws maken is natuurlijk leuk, toch zet ik me regelmatig aan reperatiewerk. Laatst realiseerde ik me, dat ik dat zelden tot nooit laat zien op mijn blog.
In de kast lag dit enigszins verkleurde zomerrokje van katoenen tricot. Een heel bruikbaar kledingstuk, maar het elastiek aan de bovenkant had geen enkele vorm van rek meer. Het rokje was dus veel te wijd geworden. Helaas was het elastiek meegenaaid aan de bovenkant, zodat het niet eenvoudig te vervangen was. Met wat geduld heb ik aan de binnenkant nieuw elastiek vastgenaaid, zodat het weer blijft zitten rond de taille.

zaterdag 10 augustus 2024

Vrijheidsboom

Al eerder schreef ik over de dodenherdenking bij de vrijheidsboom in onze buurt. Het blijft een indrukwekkend moment, waarbij we eigenlijk steeds aanwezig zijn op 4 mei. Dit jaar had de plantsoenendienst iets nieuws bedacht: een toepasselijke beplanting in de kleuren van de Nederlandse vlag. Op 4 mei jongstleden kwam het echter nog niet helemaal uit de verf, midden in de zomer is het veel mooier om te zien.

maandag 5 augustus 2024

Mondriaan in zijn jonge jaren

Van de week bezochten we het verrassende Mondriaanhuis in Amersfoort. Zoals ik al verwachtte, hadden ze weinig werk van Piet Mondriaan. Toch was het bezoek zeer de moeite waard. Dat zeg ik eigenlijk vooral vanwege de prachtige chronologische presentatie van veel van zijn werk in de eerste zaal. En dan te bedenken dat ik deze zaal haast oversloeg, omdat ik het museumbezoek niet wilde beginnen met kijken naar een film...
Kijken jullie mee? De eerste foto toont een werk uit 1893, de tweede is uit 1896.
1905
1908
1909
1910
1910
1910
1910
1910
1910
1910
1910

vrijdag 2 augustus 2024

Varende auto's

Dinsdag kwam er door het Merwedekanaal een opmerkelijke stoet voorbij van varende auto's. Zoals uit onderstaand filmpje blijkt, zijn ze deze week ook in Amsterdam te zien geweest en in Monnickendam.

Het was een hele optocht van auto's die werkelijk konden varen en rijden. Bij het clubhuis van de zeeverkenners lieten ze hun voertuigen te water. Hieronder kun je de DUKW's klaar zien staan op het droge. Ze werden gebruikt als bevoorradingsvoertuigen bij amfibische landingen in de Tweede Wereldoorlog.
Er stonden zeker wel mensen te kijken, maar het publiek was veel kleiner dan ik zou verwachten.
Ook ons overkwam het toevallig trouwens, we wisten echt niet dat dit evenement plaats zou vinden.
Dat het afgelopen dinsdag prachtig weer was, droeg zeker bij.
Als luchtig item kwam het op diverse nieuwssites voorbij. Misschien heb je er dus wel van gehoord, ook al was je er niet bij.
De diversiteit van de voertuigen verlevendigde de aantrekkelijkheid van het schouwspel.