vrijdag 11 oktober 2024

Mart van Schijndelhuis

Op Open Monumentendag kon je dit jaar voor de eerste keer het Mart van Schijndelhuis bezoeken. Er was dan ook veel belangstelling voor, dus je moest wel even in de rij staan.

Het woonhuis van deze architect ligt op een enigszins verborgen plein in het hart van Utrecht, namelijk op Achter St. Pieter. Het valt behoorlijk op aan de buitenkant, tussen de geheel andere bebouwing. Vandaar dat ik ook even de huizen aan de andere kant laat zien.
De binnenkant van het Mart van Schijndelhuis is de moeite waard, maar mocht niet gefotografeerd worden. Wel logisch ook, want het pand wordt gewoon bewoond. Een goede indruk van het interieur kun je hier krijgen. Licht, lucht en driehoekige vormen overheersen, terwijl het toch een ingebouwd huis is.

Mart van Schijndel bewoonde dit door hem ontworpen huis zelf. Hij is echter al in 1999 overleden, op 56-jarige leeftijd.
Voor wie niet zo bekend is met dit rustige hoekje van de Utrechtse binnenstad: hierboven kun je zien waarom het plein Achter St. Pieter heet. Mocht je het zoeken, dan is het goed om te weten dat het achter de Dom ligt en een zogeheten "cul de sac" is. Of om het in gewoon Nederlands te zeggen: het is doodlopend.

Geen opmerkingen: