zaterdag 20 november 2010

Zwarte Piet


Van de week heb ik een eenvoudig Pietje in elkaar geknutseld en het is tamelijk makkelijk na te doen, ook door wat oudere kinderen. Je hebt een grote blanken houten kraal nodig voor het hoofd (minstens 2 centimeter doorsnee) en wat chenilledraad. De houten kraal schilder je om te beginnen zwart. Terwijl de kraal droogt ga je op zoek naar een paar geschikte restjes draad en stof.

Steek een stukje chenilledraad van circa 30 centimeter dubbelgevouwen door de kraal. Laat het een klein stukje uitsteken aan de bovenkant en haal er de hoofdharen (zwarte wol bijvoorbeeld) doorheen met een haaknaald of stopnaald. De armen worden gemaakt van een stukje chenilledraad van ongeveer 15 centimeter, dat een keertje rond het lijf wordt gedraaid om het vast te zetten. Chenilledraad kan scherp zijn aan de uiteinden, dus is het veiliger om een klein stukje van de benen en armen dubbel te vouwen. Je kunt deze dubbelgevouwen stukjes beschouwen als de handen en voeten van Piet.

Kleed Piet verder aan naar eigen inzicht. Een Pietenmuts is eenvoudig te maken van een lapje stof door een cirkel af te tekenen en uit te knippen van circa 8 centimeter doorsnee. Rijg een stevig draadje op circa 0,5 centimeter van de rand van de gehele cirkel en trek het draadje aan. Als de muts de gewenste vorm heeft, knoop je de uiteinden van het draadje aan elkaar vast en lijm je de muts op het hoofd vast.Stuur je me een foto van je eigen Piet?