woensdag 19 oktober 2016

TamboererenHet is vakantie voor mij, dus heb ik wat meer tijd om aan een nieuwe techniek te beginnen. In een paar boeken zoals "Het Komplete Handwerken" vond ik het tamboereren beschreven. Het lijkt niet heel ingewikkeld en dat is het ook niet. Voor de fijne kneepjes is wel wat ervaring nodig. Hierboven zie je mijn eerste proeflapje.

Tamboereren doe je met een dunne haaknaald (met een puntig haakje) op losgeweven stof in een borduurring. Het is eigenlijk een soort kruising tussen haken en borduren, eigenlijk maak je een soort kettingsteek. Weet iemand de Engelse/Duitse/Franse benaming?

4 opmerkingen:

Christina zei

Broderie d'Art, Luneville, of tambour embroidery. Makkelijk als een woord uit het Frans stamt ;-)

Christina zei

Ik ken de techniek dus, en ik heb het ook wel eens gedaan. Toch gaat nu pas het lampje branden dat de speciale haaknaald die ik vond in de erfenis van mijn oma een tamoereernaald is. Zij kon fantastisch handwerken en maakte rugleuningen voor stoelen in deze techniek. Ik wist alleen niet dat zij daarvoor een speciale naald gebruikte omdat je dezelfde steek ook wel met een borduurnaald kunt maken.

Miriam zei

Dankjewel Christina, nuttig om te weten (want dat zoekt veel gemakkelijker) en leuk om te lezen. Het gaat dus ook met een puntige dunne haaknaald, maar dat schreef ik al.

Corina zei

interessant!