dinsdag 8 januari 2019

Perkament in stukken



De tentoonstelling "Perkament in stukken" van het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat is nét voorbij. Eigenlijk ben ik dus te laat met deze tip. Het bijbehorende boek met dezelfde titel en veel illustraties is echter ook de moeite waard en nog wel verkrijgbaar.



Het kostbare proces van het maken van perkament was ook te zien op de tentoonstelling. Ik zou het niet direct na doen, maar vind het wel heel interessant om zo'n ambacht uitgebeeld te zien.



Uiteindelijk leidde het tot duur materiaal om op te schrijven. Natuurlijk werd dat niet zomaar afgedankt.



Het resterende perkament werd in de middeleeuwen door monniken vaak hergebruikt bij het inbinden van boeken. In de banden en kaften van boeken zitten soms prachtige fragmenten verborgen. Voor ons is elk stukje tekst dat zo oud is van waarde, doordat er weinig middeleeuwse teksten zijn overgeleverd.

1 opmerking:

Gonda Westra-Steursma zei

Je verhaal is interessant, vooral vanwege de reststukken. Bij het tv programma "De hand van de meester" zag ik hoe een stukje "oud papier" uit de rommelbak gebruikt werd voor een schilderstukje van Adriaan Coorte. Interessant om te zien en leuk vanwege het gebruik van het oude papier.
groeten,
Gonda