dinsdag 13 juli 2021

Maria Magdalena

Ondanks de huidige Corona-omstandigheden hebben we voorzichtig deze dagen een paar kleine uitstapjes gemaakt. Al anderhalf jaar hebben we geen enkel museum van binnen gezien, maar op uitnodiging van een vriendin hebben we toch de stoute schoenen aangetrokken en een bezoek gebracht aan tentoonstelling "Maria Magdalena" in het Catharijneconvent.
Het aantal bezoekers dat wordt toegelaten bij de tentoonstelling is prima gereguleerd. Ook inhoudelijk bleek de tentoonstelling zéér de moeite waard, zeker als je een beeld hebt (zoals ik) van Maria Magdalena als overspelige vrouw en prostituee.
Er is veel te zien op deze tentoonstelling, maar hier beperk ik me tot het borduurwerk. Het eerste voorbeeld is zestiende-eeuws goudborduurwerk, waarbij er gedeeltelijk ook in reliëf is gewerkt.
Het tweede borduurwerk is een eveneens zestiende-eeeuwse koorkap, die geweven lijkt maar wel degelijk geborduurd is. Zie je de bijzondere manier waarop de voeten aan de benen zitten?

1 opmerking:

Gonda Westra-Steursma zei

Ja, wat een leuke tentoonstelling hè? Interessant hoe e.e.a. een veranderende opvatting krijgt. Fijn dat je dat dan weer kunt bekijken, gezellig met een vriendin.
Bijzondere borduurwerken heb ik ook gezien. Zóó knap allemaal!
groeten, Gonda