vrijdag 29 april 2016

Tentoonstelling over FranciscusIn het Catharijneconvent is momenteel een tentoonstelling over Franciscus van Assisi. Afgelopen zondag zijn we er geweest. Het is zeker de moeite waard.

Met de Dom in de verte, zagen we een behoorlijk onheilspellende lucht naderen. Gelukkig waren we in het museum voordat de bui losbarstte.Dit houten veertiende-eeuws beeld van Franciscus is opvallend gaaf bewaard gebleven. Het is hol en aan de achterkant zit een hartvormige opening. Via de spiegel kun je dat bekijken, maar het is niet gelukt om dat vast te leggen op de foto.Het reisaltaar werd gebruikt door Franciscanen in de tijd dat het verboden was om de katholieke eredienst openlijk te houden in Noord-Nederland.Mijn aandacht ging zeker ook uit naar wat er te zien was op het gebied van textiel.Deze gehaakte Franciscus is veel mee geweest op reis en op veel plaatsen gefotografeerd.
Op dit gobelin is Franciscus ook afgebeeld. Helaas vergat ik te noteren uit welke tijd de gobelin stamt.Heel mooi is het houtsnijwerk, met verschillende scènes uit het leven van Franciscus.Werelddierendag werd uitgeroepen in 1929. De eerste officiële dierendag was in Nederland in 1930.Het zonnelied van Franciscus is vaak verbeeld. Bij deze afbeelding staat zuster water centraal.

En is er nog meer te zien? Ja zeker wel, kijk maar eens op de site van het Catharijneconvent!

Geen opmerkingen: