dinsdag 6 november 2018

Den Bosch



Min of meer bij toeval was het Open Monumentendag, toen we op zaterdag 8 september jl. in Den Bosch verzeild raakten. Om iets duidelijker te zijn: we moesten in Den Bosch zijn en tot onze verrassing was het Open Monumentendag.

Het voetgangersgedeelte was versierd met een mozaïek van cd's, langspeelplaten, doppen van frisdrankflessen enzovoorts. Erg leuk gedaan en het trok zeker de aandacht van de passanten. Het ging overigens om het werven van vrijwilligers voor het taalonderwijs.



In de winkelstraten stond ook dit standbeeld van een gitaarspelend meisje. Zo te zien wordt het op zaterdag ook gebruikt als een plek om je fiets snel te stallen.



Vervolgens kwamen we terecht bij het stadhuis van Den Bosch aan het Marktplein. Het is een monumentaal pand, waar veel fraais te zien is. De foto's geven slechts een kleine impressie.



De zeventiende-eeuwse wandtapijten trokken natuurlijk mijn aandacht, al valt het niet mee om ze te fotograferen.



Van de twee mooie bonsais intrigeerde vooral het ingewikkelde wortelstelsel me.



Bij "Mariënburg" was het behoorlijk druk. De vrijwillige gidsen staken een hapje brood in hun mond en begonnen steeds weer opnieuw aan een rondleiding.



Het is een voormalig klooster, dat ook een kweekschool en LHNO herbergde. In onze groep zaten verschillende oud-leerlingen.



Ik heb vooral een paar foto's geplaatst hier waarop de voormalige functie wordt benadrukt. Het is echter grondig verbouwd. Nu is het in gebruik als plaats voor academisch onderwijs, wonen en werken.

Geen opmerkingen: