zaterdag 24 november 2018

Robots love music



Recent hebben we de tentoonstelling "Robots love music" in het museum Speelklok in Utrecht bezocht. In de winkel dus nog voor de kassa, kwamen we deze gebreide en gehaakte beestjes tegen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze speciaal bij de speciale tentoonstelling horen, maar ze zijn wél leuk.

We hebben veel foto's gemaakt. Vanwege de omstandigheden op het gebied van licht en spiegelende ruiten van vitrines, zijn ze lang niet allemaal gelukt.



Het meest intrigerend was deze "Androïde Klarinettist" uit 1838 gebouwd door Cornelis Jacobus van Oeckelen uit Breda. Alleen al in de Utrechtsche Courant verschenen in 1838 zeven berichten over deze mechanische klarinetspeler. Verbazingwekkend waar men bijna twee eeuwen geleden al toe in staat was!



Het nieuwe dansorgel van het museum ziet er vooral mooi uit, de klank is niet zo verbazingwekkend.



En dan heb ik nog niet over "Shimon" verteld en de dingen die je op de eerste verdieping zelf kunt uitproberen zoals deze robot-drummachine.



Overigens kan ik me voorstellen dat de beleving heel anders is als het druk is op de tentoonstelling. Het is ook de moeite waard om de medewerker van het museum te vragen om e.e.a. in beweging te zetten, hij of zij loopt steeds rond in de zalen.





Geen opmerkingen: