vrijdag 31 mei 2019

Anna Maria Schürman



Tussen de Nieuwegracht en het Servaasbolwerk liggen in Utrecht een paar bijzondere kleine straatjes. Bij toeval ontdekten we ze laatst. Nou was dat een niet geheel unieke vondst, want het viel op dat er verschillende mensen rondliepen met een papieren gids in hun hand. Blijkbaar worden ze beschreven in een uitgave van de VVV of iets dergelijks.



In de Magdalenastraat bevindt zich de toegang tot het Anna Maria van Schurmanhofje. Het hofje is genoemd naar Anna Maria van Schurman, de allereerste Nederlandse vrouw die in de zeventiende eeuw aan een universiteit studeerde.



Het steegje komt eerst in de Keukenstraat uit. Als je verder doorsteekt kom je op een soort pleintje met een drietal banken, een beeld van een olifantje, een soort privé monumentje en nog een beeld.



Van verschillende huizen is de achterkant te zien. Maar er staat één huis nogal centraal op dit pleintje, op de foto verborgen achter een boom.



Het pleintje komt uit in de Schalkwijkstraat. Daar is een tegeltableau over Wilhelm Röntgen geplaatst. Hij heeft hier namelijk gewoond van 1863 tot 1865.



Tot slot van de korte wandeling: voor de ramen van een huis aan de Nieuwegracht is deze kunstschilder te zien. Een mooi beeld!



Geen opmerkingen: