vrijdag 17 januari 2020

Suriname (1)


In de kerstvakantie zijn we op een mistige dag naar Amsterdam geweest en hebben maar liefst drie musea bezocht! Het derde museum was overigens een ongepland extraatje, je snapt wel dat het op papier althans iets te gek lijkt. En ... natuurlijk hebben we een museumkaart, anders zou je zoiets niet bedenken.


De aanleiding voor ons bezoek was de goed bezochte tentoonstelling in de Nieuwe Kerk over Suriname. Gelukkig zijn we daarmee begonnen, want toen we rond het middaguur de kerk verlieten was het niet leuk druk meer. Bij de ingang stond een rij van zeker honderd mensen.


Bij de tentoonstelling kwamen veel aspecten aan bod, onder meer de geschiedenis van Suriname, de diverse bevolkingsgroepen, de slavernij, de traditionele kleding en het kleurrijke straatbeeld.


In de eerste ruimte was het een en ander te zien over de oorspronkelijke bewoners. Op de tweede foto (van bovenaf) is een mand voor katoen te zien, gemaakt van hout en palmblad. De derde foto toont een ceremonieel masker uit steen uit de tijd voor Columbus, met als datering circa 900-1250. Op de vierde foto is een dorpje te zien.


Natuurlijk ging mijn interesse speciaal uit naar het handwerk op de tentoonstelling. Vandaar dat ik een beetje vooruitloop op de indeling ter plekke en alvast een paar pangi's laat zien. Als je goed kijkt, kun je op onderstaande foto de interessante toelichting lezen.


NB Als je op de foto klikt, wordt het iets beter leesbaar.



2 opmerkingen:

G zei

Hallo Mirjam,

Op het blog van http://handwerkcafewaddinxveen.blogspot.com/zijn ze ook bezig met kogin en shasiko, misschien leuk voor jou om te lezen.

groetjes Gerda

Miriam zei

Dag Gerda,

Bedankt voor de tip! Ik heb meteen een kijkje genomen.

Groeten, Miriam