donderdag 5 december 2013

Recept voor een sjaalHet patroon dat ik hieronder beschrijf, is de verbeterde versie van de sjaal die je hierboven ziet. Ze zijn dus niet precies gelijk, al lijken de twee sjaals wel op elkaar.

De sjaal wordt als volgt ingedeeld: 1 kantsteek, 9 steken r-r-a, 3 steken averechts tricot, 3 steken tricot, 3 steken averechts tricot, 9 steken vlechtkabel, 3 steken averechts tricot, 3 steken tricot, 3 steken averechts tricot, 9 steken r-r-a, 1 kantsteek. In totaal zijn er dus 47 steken. Hierboven zie je een sjaal die op naalden 4 wordt gebreid, de sjaal wordt dan iets meer dan 20 centimeter breed.

Nu volgt de beschrijving van de verschillende onderdelen:
  • De kantsteek haal je aan het begin van de naald steeds averecht af. Aan het eind van de naald wordt de kantsteek gewoon recht gebreid.
  • R-r-a betekent een patroontje van 2 steken recht en 1 steek averecht. De heengaande en teruggaande naald worden op dezelfde manier gebreid.
  • Averechts tricot maak je door in de heengaande naald averecht te breien en in de teruggaande naald recht.
  • De vlechtkabel is het ingewikkeldst en wordt over acht naalden gebreid. In de eerste naald brei je alle steken recht. De tweede naald en alle andere teruggaande naalden zijn averecht. Bij de derde naald zet je de eerste drie steken op een kabelnaald en deze kabelnaald houd je voor het werk. Brei 3 steken recht en vervolgens de steken van de kabelnaald. De laatste 3 steken brei je ook gewoon recht. De vijfde naald brei je recht. De eerste 3 steken van de vlechtkabel in de zevende naald worden recht. Zet daarna 3 steken op een kabelnaald en houd ze achter het werk. Brei 3 steken recht en vervolgens de steken van de kabelnaald.
Al snel kende ik alle onderdelen uit mijn hoofd en dat gaat jou ook vast lukken!

1 opmerking:

Rita Janssen zei

Hele mooie sjaal hoor, ik moet er nog eentje breien voor mijn zoon, ik denk dat ik je patroon ga lenen dan :-) Dankjewel!
Grtjes, rita.