zaterdag 22 mei 2010

Openluchtmuseum (1)


Zo'n acht jaar geleden bezocht ik het Openluchtmuseum in Arnhem voor het laatst. De hoogste tijd dus om opnieuw een kijkje te gaan nemen. Ik herinnerde me de mooie klederdrachten nog wel, maar er is best nog een en ander te zien op het gebied van textiel en handwerken.


In het Marker vissershuisje was mooi zwart borduurwerk te zien, zoals je op de foto's kunt zien.Aan tafel zat een mevrouw in Marker dracht een sjaal/das te weven. Het was leuk om haar even te spreken over de gebruikte techniek, die overigens niet zo ingewikkeld is. Er wordt bij dit weefwerk gebruik gemaakt van een plank die zo lang is als het de te weven das. Aan weerszijden van die plank staan spijkers om de schering aan vast te maken. Vervolgens wordt er draden op de juiste lengte geknipt en door de schering heengeweven. De das wordt afgewerkt met gehaakte picotjes aan de lange zijden en franje aan de uiteinden. Ik heb wel getracht om een foto te maken van een stapeltje van dergelijke dasjes, maar helaas is die foto mislukt.

5 opmerkingen:

willy zei

Miriam, leuk om even met je mee te kijken. Binnenkort gaan we er ook naar toe. Het is lang geleden dat ik er geweest ben, dus ben heel benieuwd naar alles. Mooi dat borduurwerk, helemaal mijn smaak.
Fijn weekend, groetjes

Marian zei

Dat is een leuk uitstapje, twee jaar geleden ben ik er nog geweest, ging speciaal voor de merklappententoonstelling. Die waren geweldig om te zien, ook al het andere borduurwerk wat er te zien was. Dit jaar staat het weer op het programma, 1 dag is veel te kort om alles te kunnen zien, dus beginnen we nu aan de andere kant ;-) Mooie foto's, weet nu ook waar ik zeker naar toe moet gaan.

Corina zei

Leuk om te zien, 't is al weer even geleden dat ik er geweest ben, en ik woon er nog wel zo dichtbij!

Lia zei

Prachtig, dat typisch folkloristische borduren met die motieven.

Not in Charge zei

I have been studying blackwork and incorporating it into my stich samplers. I like these. I like keeping up with the past heritage in needlework. soon the old looks very modern.