dinsdag 6 september 2022

Museum Krona in Uden

Al een paar keer waren we in Uden langs het museum voor religieuze kunst Krona gelopen en in het voorjaar kwam het er eindelijk van om het werkelijk te bezoeken. Het museum is gevestigd in een -deels nog bewoond- abdijcomplex.
Tijdens ons bezoek was er een kleine tentoonstelling over de Cobra-kunstenaar Constant en een tentoonstelling over het veranderende kloosterleven in de jaren '60. Daarnaast was de vaste collectie te zien en kon je natuurlijk de kruidentuin bezoeken.
Constant kennen we natuurlijk als lid van de Cobra-groep, maar er was ook vroeg werk (het schilderij hier meteen boven) en later werk te zien.
Dit weefgetouw behoort tot de vaste collectie. Het intrigeert me, vooral omdat het er zo bij staat dat je het bijna wilt gebruiken. Overigens wel in een klein kamertje zonder ramen. Ik hoop dat het niet de oorspronkelijke plek is ...
Verder had ik een soort overlap met het Catharijneconvent verwacht, maar die was er eigenlijk nauwelijks. Deze prachtige zestiende-eeuwse Anna-te-Drieën zou wel in Utrecht kunnen staan. Maar omdat er hier niet zoveel van dit soort beelden te zien waren, komen ze eigenlijk beter tot hun recht.
Tot slot een Madonna van Jacques Frenken en zijn vrouw uit 1962.

1 opmerking:

Bertiebo zei

Dat beeld vind ik erg mooi. De naam Anna te drieën ook. Hoeveel van dat soort beeldengroepen en schilderijen zullen er wel niet zijn gemaakt.