maandag 25 november 2013

MolentjeOp een nu niet meer terug te vinden blog, zag ik een zelfgemaakt vaatdoekje met een hartje. Nutteloos en gelijkertijd leuk, het geeft zo'n zelfgemaakt doekje wel wat meer cachet. Na een beetje nadenken, vond ik het een goed idee om een molen als versiering te gebruiken. Zou ik die zo uit mijn hoofd zelf kunnen haken? Het kostte enig proberen, maar daar is ie dan: mijn applicatie van een windmolen. Ik deel het haakvoorschrift oftewel het patroontje graag met jullie:

Toer 1: haak 8 lossen (7 + 1 steek om te keren).
Toer 2: keer en sla 1 losse over. Haak dan 7 vasten en eindig met 1 losse.
Toer 3: keer en sla 1 losse over. Haak dan 7 vasten en eindig met 1 losse.
Toer 4: keer en sla 1 losse over. Haak dan 3 vasten. Vervolgens haak je de 4e en 5e vaste samen. Dan haak je de 6e en 7e vaste. Eindig met 1 losse (6 vasten).
Toer 5: keer en sla 1 losse over. Haak dan 6 vasten en eindig met 1 losse.
Toer 6: keer en sla 1 losse over. Haak dan 2 vasten. Vervolgens haak je de 3e en 4e vaste samen. Dan haak je de 5e en 6e vaste. Eindig met 1 losse (5 vasten).
Toer 7: keer en sla 1 losse over. Haak dan 2 vasten. Vervolgens haak je de 3e en 4e vaste samen. Dan haak je de 5e vaste. Eindig met 1 losse (4 vasten).
Toer 8: keer en sla 1 losse over. Haak dan 1 vaste. Vervolgens haak je de 2e en 3e vaste samen. Dan haak je de 4e vaste. Eindig met 1 losse (3 vasten).
Toer 9: keer en sla 1 losse over. Haak dan 1 vaste. Vervolgens haak je de 2e en 3e vaste samen. Eindig met 1 losse (2 vasten).
Toer 10: keer en sla 1 losse over. Haak 1 halve vaste in de eerste steek om in het midden te komen.
Dat was de onderkant van de molen, nu gaan we de wieken maken.

Toer 11: haak 10 lossen. Sla 3 lossen over en haak vervolgens 1 stokje, 1 half stokje, 2 vasten en 3 halve vasten.
Toer 12: haak 10 lossen. Sla 3 lossen over en haak vervolgens 1 stokje, 1 half stokje, 2 vasten en 3 halve vasten.
Toer 13: haak 10 lossen. Sla 3 lossen over en haak vervolgens 1 stokje, 1 half stokje, 2 vasten en 3 halve vasten. Maak deze wiek vast aan de eerste wiek door een halve vaste te haken aan de voet van de eerste wiek.
Toer 14: haak 10 lossen. Sla 3 lossen over en haak vervolgens 1 stokje, 1 half stokje, 2 vasten en 3 halve vasten. Maak deze wiek vast aan de eerste wiek door een halve vaste te haken aan de voet van de eerste wiek.

De molen is klaar!PS The English version is called "Small Windmill" and you can find it here on Ravelry.

1 opmerking:

Rita Janssen zei

Knap van je om zomaar zelf een molen uit je haaknaald te toveren! En bedankt voor het patroontje! Ga ik zeker eens uittesten om iets op te smukken.
Grtjes, rita.