woensdag 14 februari 2024

De getekende stad

In het Utrechts archief is op dit moment de tentoonstelling "De getekende stad". De locatie Hamburgerstraat van het archief is overigens meer een museum dan een archief te noemen. Regelmatig is er een interessante tentoonstelling en de vaste collectie hebben we ook diverse malen bezocht.
"De getekende stad" bestaat eigenlijk uit drie opeenvolgende tentoonstellingen. Eerst werden twee maanden tekeningen uit de 17e eeuw getoond, nu zijn tekeningen uit de 18e eeuw aan de beurt. In maart en april worden tekeningen uit de 19e eeuw geëxposeerd.
Bij de 18e-eeuwse tekeningen die wij hebben gezien, viel het op hoe gedetailleerd er gewerkt werd op klein formaat. Gelukkig werd een en ander vergroot op beeldschermen, zodat het toch goed te zien was.
We hebben veel foto's gemaakt. Hier beperk ik me tot een paar bekende plekken in de stad, zoals het zuidoostelijk gedeelte van het Vredenburg getekend door Dirk Verrijk in circa 1760. Vrijwel onherkenbaar vind ik, al zie je de Dom en de Buurkerk.
De volgende tekening van een onbekende maker laat de gesloopte Mariakerk zien. Het was een van de vijf kerken van het Utrechtse kerkenkruis, waarvan de Dom, de Pieterskerk en de Janskerk er nog staan. Iets van de fundamenten van de Mariakerk is overigens nog te zien in het gebouw Kunst en Wetenschappen aan de Mariaplaats. Nu is dat gebouw een onderdeel van het conservatorium.
Hoewel er natuurlijk het nodige is veranderd, is het Neude nog wel herkenbaar op deze tekening van Jan de Beijer uit 1744.
Dat geldt nog meer voor de Oudegracht ter hoogte van de Stadhuisbrug, die Cornelis Pronk rond 1730 tekende.
In twee ruimtes werd je ook uitgenodigd om zelf iets (na) te tekenen. Heel aardig, al werkte de printer niet.

Als je van Oud Utrecht houdt en de stad een beetje kent, dan zou ik beslist een kijkje nemen. Voor de toegangsprijs hoef je het niet te laten: gratis met museumkaart en anders 3 euro 50.

2 opmerkingen:

Elizabeth zei

Wat leuk om al die getekende beelden van je woonplaats te zien en te kijken wat er nog herkenbaar en/of van over is!

miekequilt zei

Een leuke tentoonstelling , zeker voor mensen uit Utrecht. Jammer dat die printer het niet deed, anders had je nu een leuk eigengemaakt werk thuis.